PROSLAVA 10. GODIŠNJICE ČLANSTVA / Plenković: 'Hrvati mogu biti ponosni na postignuća Hrvatske od ulaska u EU'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

'Nakon nas nije nitko još ušao i pitanje je koliko će vremena proći da bilo koja druga država koja aspirira prema članstvu u Uniji ostvari ovaj cilj', kazao je premijer na proslavi u Zagrebu

30.6.2023.
23:39
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Hrvati mogu biti ponosni na postignuća Hrvatske od ulaska u Europsku uniju, rekao je premijer Andrej Plenković u petak na Europskom trgu na proslavi desetljeća Hrvatske u tom bloku

Hrvatska je punopravna članica Unije postala nakon rata za neovisnost 1990-tih, ekonomske i političke tranzicije te kompliciranih pregovora koji su bili opterećeni suradnjom s Haškim sudom i bilateralnim sporom sa Slovenijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

'Članstvo nije došlo samo od sebe'

Hrvatska je 1. srpnja 2013. ušla u EU, a s prvim danom ove godine i u šengenski prostor i eurozonu. "Kao narod moramo biti ponosni na ta postignuća", rekao je Plenković.

"Članstvo u EU nije došlo samo od sebe, teško smo se borili, imali smo vrlo zahtjevne pregovore s puno uvjeta i problema (…) Nakon nas nije nitko još ušao i pitanje je koliko će vremena proći da bilo koja druga država koja aspirira prema članstvu u Uniji ostvari ovaj cilj", dodao je premijer. Hrvatska je "danas respektirana u međunarodnoj zajednici, ima utjecaj na politike, procese, na naše susjedstvo, na globalna i principijelna pitanja poput snažne solidarnosti i potpore Ukrajini i čvrste, nedvosmislene i jasne osude Rusije kao agresora koji krši sva načela međunarodnog prava", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Grlić Radman: Više nismo stranci u EU

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je da Hrvati u EU više nisu "stranci". Prisjetio se da prije desetljeća situacija "nije bila euforična" i da su pregovori bili iscrpljujući, ali da danas članstvo u Uniji za Hrvatsku "znači našu sigurnost, stabilnost, reputaciju, dobar rejting".

"Nama je sada u interesu stabilnost zapadnog Balkana, a prije svega Bosne i Hercegovine", dodao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je gradska uprava želi što bolje povlačiti i koristiti europska sredstva. "Zagreb je 2020. iz europskih fondova povukao 150 milijuna kuna. Mi smo sada na polovici ove godine, već povukli 500 milijuna kuna", rekao je Tomašević i dodao je da je dobar dio sredstava povučen iz Fonda solidarnosti.

"Drago mi je da je hrvatska vlada iskoristila taj fond na način da ne vraća u prvobitno stanje te objekte nakon potresa nego da ide težim, kompleksnijim, ali ispravnijim putem, da se ide u cjelovitu obnovu. Da ti projekti budu otporniji na potrese i kvalitetniji i drago mi je da je Grad Zagreb dao neki doprinos u tome da se povuče novac", naglasio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Što smo postigli u 10 godina članstva u EU?

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo