'I CIJEPLJENI MOGU PRENIJETI VIRUS' / Plenković upozorio na tešku situaciju: 'Sa sadašnjom stopom smrtnosti za koji dan ćemo premašiti 9000 preminulih od covida'

Image
Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije cijepljeno, kao ni 80 posto priključenih na respirator

21.10.2021.
8:50
Davorin Visnjic/Pixsell
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 8.45 sati održava se ovotjedna sjednica Vlade RH.

"Vidimo da smo ušli u razdoblje hladnijeg vremena što je donijelo povećani broj pozitivnih. Vidjeli smo to jučer i izgledno je da će tako biti i danas. I dalje se moramo pridržavati svih mjera, i distanci i maski i prozračivanja prostora, ali i cijepiti se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka četvrta starija osoba od 65 godina koja još nije cijepljena, a njih još ima (oko 238.000) u visokom je riziku u slučaju da obole od covida. Uskoro ćemo premašiti brojku od 9000 preminulih od covida ili s covidom. No, danas imamo cjepivo i nema razloga da brojevi budu ovako visoki", kazao je premijer Andrej Plenković.

Image
GRIPA JE URANILA /

Borimo se s četvrtim valom korone, a još uvijek nema cjepiva protiv gripe: Evo zašto je lani nije bilo toliko

Image
GRIPA JE URANILA /

Borimo se s četvrtim valom korone, a još uvijek nema cjepiva protiv gripe: Evo zašto je lani nije bilo toliko

'I cijepljeni mogu prenijeti virus'

"Od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije cijepljeno, kao ni 80 posto priključenih na respirator. Podsjećam, 93 posto preminulih je starije od 60, a 98 posto preminulih je starije od 50 godina", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo sukladni sa stavom HZJZ-a o trećoj dozi prema kojem se ona treba primijeniti na imunokompromitirane te na djelatnike u zdravstvu i socijalnoj svrsi. Necijepljeni su rezervoar gdje se virus širi i dolazi do mutacija. I cijepljeni mogu prenijeti virus, ali ta mogućnost je manja", dodao je.

Beroš: Imamo 3053 nova slučaja

"Danas imamo 3053 nova slučaja, to je 28,4 posto. U bolnicama je 939 osoba, na respiratoru je 131 osoba", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U proteklih tjedan dana 70,8 posto bolesnika u bolnicama nije bilo cijepljeno niti jednom dozom. Na respirator je stavljeno 100 osoba, a 86 posto nije cijepljeno niti jednom dozom. Najveći porast uočen je među mladima u dobi između 10 i 19 godina. U četvrtom valu porast broja hospitaliziranih blaži je od porasta broja novozaraženih", rekao je Beroš.

"Porast broja novozaraženih od 56 posto u odnosu na prošlu srijedu poziv je na dodatan oprez. Također, znanstvenici upozoravaju na mogućnost tvindemije, poklapanja pandemije korone i gripe, moramo biti oprezni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo