PRATITE UŽIVO / Nije se ni stigao obogatiti: Ovo je Filipovićeva imovinska kartica; Plenković o snimkama: 'Zgroženi smo'

Image
Foto: Sanjin Strukic/Zarko Basic/PIXSELL

'Bez ikakve namjere da zvučim nadmeno - novca mi uistinu ne nedostaje', rekao je Lovrinčević u ranijoj reakciji na napise u Nacionalu

12.12.2023.
14:47
Sanjin Strukic/Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković razriješio je ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, a Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra.

Filipovićeva smjena uslijedila je nakon što je tjednik Nacional obavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. Tjednik je potom objavio i audio zapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom brojnih novinskih upita vezanih za postupanje na temelju teksta objavljenog u Nacionalu, u kojem su iznesene sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela, USKOK je potvrdio provođenje izvida u predmetnom slučaju.

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se obogatio ministarskom foteljom

22:35 - Davor Filipović postao je ministar 29. travnja 2022. godine. Do današnje smjene njegova imovinska kartica nije se puno promijenila. Prvu imovinsku karticu podnio je 1. lipnja 2022. godine, a posljednju je objavio 16. ožujka 2023.

Razlika je samo u plaći njegove supruge koja radi na Ekonomskom fakultetu. Plaća joj je od početka mandata narasla s 1985 eura na 2728,25 eura. Znači, dobila je povišicu od 743 eura. Filipović je kao ministar primao 2378 eura. Izvanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu od 1. 6. 2022. s neto mjesečnim primanjima od 33,18 eura. Dobiva još 331,81 eura na račun imovine i imovinskih prava. Uz to dobiva 58,93 od kapitala na godišnjoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipovićev stan u Zagrebu od 72 kvadrata procijenjen je na 221.647 eura, ima garažu od 18,64 kvadrata i "druge" nekretnine od 12,25 kvadrata. Nekretnine je naslijedio od roditelja. Vlasnik je Mercedesa E klase iz 2019. godine, vrijednog 44.727 eura.

Volonterski je obavljao funkcije predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske vode, predsjednika upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo inovacije i investicije te zamjenika predsjednika NO HBOR-a. Supruga mu također na godišnjoj razini ostvaruje prihod od kapitala u iznosu od 58,93 eura baš poput njega, te još 1021,97 eura na godišnjoj razini i to od drugog dohotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bračni par ima po 63 dionice Hrvatskog Telekoma, dok mu supruga ima i jednu dionicu Atlantic grupe. Filipović ima ušteđevinu od 199.084 eura, a supruga 65.034 eura. Po imovinskoj kartici nije se nimalo okoristio ministarskom foteljom.

HDZ-ovci o Filipovićevoj smjeni: Ima veze s Barbarićem

20.16- Novi ministar neće biti izabran do sljedeće godine, rekao je premijer Plenković, jer treba obaviti konzultacije, a Sabor ide na stanku. Ministarstvo će voditi neki od državnih tajnika, a najveću vjerojatnost ima HDZ-ovac Ivo Milatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upućeni u HDZ-u itekako povezuju odlazak Frane Barbarića i Davora Filipovića, donedavno dvojice najbližih premijerovih suradnika koji su bili u međusobnom sukobu.

Lovrinčević ništa nije radio na svoju ruku i bez da je sve koordinirao s Filipovićem, pa je to i razlog zašto obojica odlaze. Suradnja s Mostom u velikoj aferi, te čak i Lovrinčevićevo savjetovanje da se napada Plenkovića, vlasnika PPD-a Pavla Vujnovca i Barbarića glavni je razlog smjene, kažu upućeni u HDZ-u za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspudić: 'Vidjeli smo da je Plenković ustrašen čovjek'

19:15 - Nino Raspudić (Most) komentirao je za N1 novu aferu i premijerovo obraćanje javnosti. Kaže kako je Plenković još jednom potvdio da je Most najveći problem i jedina brana korupciji, ustvrdivši kako su Filipović i Lovrinčević smijenjeni jer nisu dovoljno štitili kriminal.

Dodao je kako je premijer ustrašen čovjek, što smo vidjeli po tome kako teško diše i kako izgleda, ali da izjavi da su krivi ministar i savjetnik jer nisu dovoljno štitili njihov kriminal nego su iscurili podaci o kriminalu od jednog novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzevši u obzir da je ovo ustrašen čovjek, što smo vidjeli po tome kako teško diše i kako izgleda, ali da izjavi da su krivi ministar i savjetnik jer nisu dovoljno štitili njihov kriminal nego su iscurili podaci o kriminalu od jednog novinara…", rekao je Raspudić i dodao

"Dakle, kriv je Most jer je javno objavio stvari oko afere Plin za cent i krive su moguće krtice Antikorupcijskog vijeća u Ministarstvu, a nisu krivi oni koji taj kriminal provode. Ako je i od Plenkovića, to je previše. On optužuje, de facto, ovu dvojicu jer nisu štitili kriminal. Pametnom dosta”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je kako je Most tražio osnivanje povjerenstva. Kao član Odbora za informiranje zatražio je hitnu sjednicu. Zatražili su osnivanje Saborskog istražnog povjerenstva kako bi razotkrili kako se stvara privid slike o Hrvatskoj "kakvu baja Andrej Plenković."

Lovrinčević izmjenio zadnju rečenicu u znakovitoj objavi

18:40 - Jurica Lovrinčević opovrgnuo je pisanje Nacionala da je Mreži TV nudio trgovinu utjecajem te da je pravi razlog pokušaj da ga se diskreditira. U svom prvom komentaru na LinkedInu napisao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dok će se javnost zabavljati time, dok će joj pažnju odvlačiti ovakvi napisi - na drugoj će se strani događati puno ozbiljnije stvari koje se mjere u desecima i stotinama milijuna eura. One su pravi razlog ovakvih operacija. Budite svjesni da one nisu počele sa mnom, a neće ni završiti s ovim.", piše Jutarnji list, a vrlo brzo nakon toga izmjenio je zadnju rečenicu:

"I dok će se javnost zabavljati time, dok će joj pažnju odvlačiti ovakvi napisi - na drugoj će se strani događati puno ozbiljnije stvari koje se mjere u desecima i stotinama milijuna eura. Ovoliko za početak…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: 'Svi u Vladi smo zgroženi'

16:55 - "Razlog i povod moje odluke su saznanja koja smo vidjeli u jednom mediju. Svi zajedno u Vladi ostali smo zgroženi", kazao je Andrej Plenković uvodno u izjavi za medije.

"Sadržaj korespondencije je takav da smo svi u Vladi ostali konsternirani i zgroženi. I to s dva pravca djelovanja. Prvi je koji se odnosio na pitanje razgovora o medijskom oglašavanju Ministarstva i drugih državnih tijela. Ukoliko su autentične te poruke i ako se njihov sadržaj kasnije pokaže točnim, to sve upućuje na školski primjer onoga što se naziva koruptivno djelo", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi element je onaj koji se odnosi na kontakte između bivšeg savjetnika bivšeg ministra također s jednim predstavnikom medija i kasnije te iste informacije, koje je posjedovao kao savjetnik, se plasiraju oporbenim političkim strankama. Koje te iste informacije koriste kao političke napade za rušenje Vlade", rekao je premijer.

"Nemam povjerenja u ministra koji je Lovrinčevića doveo u ministarstvo na vlastitu inicijativu", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte ovdje...

Image
'SVI U VLADI SMO ZGROŽENI' /

Plenković o smjeni Filipovića: 'Ovo je školski primjer onoga što se zove koruptivno djelovanje; Imate dokazanu spregu...'

Image
'SVI U VLADI SMO ZGROŽENI' /

Plenković o smjeni Filipovića: 'Ovo je školski primjer onoga što se zove koruptivno djelovanje; Imate dokazanu spregu...'

Miletić: Čestitam Andrej Plenkoviću, majstorski vodiš ovu državu

15:52 - Mostov saborski zastupnik Marin Miletić ironično je čestitao premijeru nakon vijesti o smijeni ministra gospodarstva Davora Filipovića, poručivši mu da majstorski vodi državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bogati će biti još bogatiji, sirotinja će biti još veća sirotinja a svaki tjedan u bajbukanu odlazi ministar jedan. Čestitam Andrej Plenkoviću, majstorski vodiš ovu državu", rekao je Miletić, tražeći stanku tijekom rasprave o izmjenama Zakona o doplatku za djecu.

Poručio je građanima da ne smiju dopuštati "takvu krađu i praviti se blesavi" te da je na njima sva odgovornost. "Naša država je duboko izgrižena korupcijom. Nama treba prosvjetljenje istinsko i duboko", rekao je Miletić. Upozorio je kako sada imamo pola milijuna Hrvata raseljenih iz zemlje, demografski slom ali i priliku da vlada donese zakon koji bi motivirao mlade obitelji da ostaju u zemlji i rađaju djecu. No, mi se i dalje bavimo krađama i probijanjem granice migranata naoružanih do zuba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP: Filipović je duže bio na semaforu nego u Vladi

15:40 - SDP se na svom X-u oglasio oko smjene ministra Filipovića. Šef SDP-a Peđa Grbin već je prije komentirao novu aferu. "U Hrvatskoj se događa još jedna strahovita pljačka razmjera usporedivih samo s aferom Fimi Media", ustvrdio je Peđa Grbin (SDP). Smatra da je "HDZ-ova mašinerija preko još jednog u nizu poslušnika, ovaj put direktno povezanog s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem i predsjednikom Vlade odlučila zagrabiti u naše džepove i ukrasti novac hrvatskih građana".

Afera Mreža, naglašava, pokazuje kako HDZ-ovi državni dužnosnici dilaju s novcem građana, plaćaju oglašavanje u određenim medijima i onda nakon toga traže da im se dio toga vrati na račun. Dakle, to više nije ni pet ni deset posto, kao što smo možda nekad bili i naviknuli, ovdje traže pola, kazao je. Nada se i da je snimka podijeljena i s DORH-om, Uskokom i i EPPO-om jer se spominje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:19 - Premijer Andrej Plenković je sazvao konferenciju za medije a koja bi se trebala održati u 16 sati u Banskim dvorima. Održan je i sastanak parlamentarne većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:15 - Afera Mreža u kojoj posebni savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević po pisanju tjednika Nacional nudi Mreži TV trgovinu utjecajem  izazvala je u utorak žestoke kritike saborske oporbe, uz ocjenu da je taj slučaj nova Fimi Media koji vodi do premijera Andreja Plenkovića.

"U Hrvatskoj se događa još jedna strahovita pljačka razmjera usporedivih samo s aferom Fimi Media", ustvrdio je Peđa Grbin (SDP). Smatra da je "HDZ-ova mašinerija preko još jednog u nizu poslušnika, ovaj put direktno povezanog s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem i predsjednikom Vlade odlučila zagrabiti u naše džepove i ukrasti novac hrvatskih građana".

Afera Mreža, naglašava, pokazuje kako HDZ-ovi državni dužnosnici dilaju s novcem građana, plaćaju oglašavanje u određenim medijima i onda nakon toga traže da im se dio toga vrati na račun. Dakle, to više nije ni pet ni deset posto, kao što smo možda nekad bili i naviknuli, ovdje traže pola, kazao je. Nada se i da je snimka podijeljena i s DORH-om, Uskokom i i EPPO-om jer se spominje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"Potpredsjednik Vlade Branko Bačić najavljuje da namjeravaju Lovrinčevića baciti pod autobus i pokazati da se ovdje radi o grešci pojedinca, ali ovo je grijeh struktura, jer, kao što je to rekao nezaboravni Ilija Čvorović - 'može centrala da pogreši jednom, ali ne može sto puta'", dodao je Grbin.

HDZ je prozvao da pokušava učiniti budale od svih građana ove zemlje koji će tolerirati da se na tolikoj razini krade. "Oni će se praviti kao da to nije ništa i da to nije tema na koju uopće potrebno odgovoriti, zaključio je Grbin.

Vidović: Hrvatska je talac kriminalnih skupina

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) smatra da je Hrvatska zarobljena država i talac kriminalnih skupina koje ucjenjuju u maniri čikaških gangstera, reketareći i medije, koristeći javni novac, prisvajajući ovu zemlju, što je, smatra došlo do krajnjih i nedopustivih granica.

HDZ ima ozbiljan problem i teško da više itko može oprati ruke i reći da s dotičnim koji se predstavlja kao vlasnik, gospodar javnih poduzeća i koristi to za ucjenu i za prikupljanje novca, vidjet ćemo da li za sebe ili za nekog drugog, nema ništa, kazao je Vidović.

Zanima ga je li to početak neke nove Fimi Medie ili je riječ o skupini kriminalnih bandi koje su zaposjele javne institucije, javna poduzeća i međusobno se sada bore

Ocijenio je da je riječ o nedopustivom stanju koje alarmira i traži ozbiljnu reakciju svih odgovornih u  zemlji. Sve priče o našoj europskoj poziciji padaju u vodu pred ovakvim poraznim otkrićima o tome kako se ponašaju oni koji su zarobili ovu državu i ovu zemlju. Dok se ne promijeni politička paradigma u kojoj se partijski poslušnici, agenti, ucjenjivači postavljaju na važna mjesta, u ovoj zemlji se ništa pozitivno ne može dogoditi, zaključio je Vidović.

Selak Raspudić. Most traži osnivanje istražnog povjerenstva i sjednicu Odbora za medije

Marija Selak Raspudić rekla je da Klub Mosta traži osnivanje istražnog povjerenstva koje će utvrditi tko je sve politički i pravno odgovoran u toj  aferi koja dolazi kao nova Fimi Media ili ju se, kaže, možda može nazvati 'afera pola-pola' jer se sada očito i polovica novca troši u privatne svrhe.

Osim što ćemo sazvati istražno povjerenstvo, naš saborski zastupnik Nino Raspudić koji je član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije uputio je već danas dopis da se hitno sazove sjednica tog tijela kako bi se utvrdila odgovornost svih prozvanih aktera u toj aferi, poručila je.

Ustvrdila je da kad se slične afere otkriju u uređenim demokracijama, onda se podnosi ostavka, kao što je to učinio austrijski premijer.

"Najviše nas zanima tko će podnijeti političku odgovornost za korištenje javnog novca u privatne stranačke svrhe. Ovo je samo niz uobičajen u HDZ-ovoj politici potkupljivanja svega što se potkupiti može. Danas je vrlo teško razlučiti do kuda je sve stigla HDZ-ova koruptivna hobotnica i naravno da trebaju padati ostavke kada se javna sredstva koriste da bi se promoviralo određene stranke ili štitilo njihove stranačke interese”, zaključila je.

Benčić: Plenković nastavlja politiku svojih prethodnika plaćanja medijske slike o sebi

Sandra Benčić (Možemo!) ističe da se javni novac koristi na različite načine, pa se i ucjenjuje određene medije da novac kojim se uplati za oglašavanje stavljaju njihove privatne džepove.

"Apsolutno je ključno pitanje kome je sve taj novac išao, sigurno nije išao samo glavnom protagonistu Lovrinčeviću, savjetniku ministra Filipovića. Treba naglasiti je da je ovo novi slučaj Fimi Media koji pokazuje da Plenković nastavlja politiku svojih prethodnika da javni novac koristi da bi plaćao medijsku sliku o sebi i pritom nešto i izvukao za sebe”, poručila je.

Osim kriminala u HDZ-u, naglašava, možda najbitniji aspekt koji taj  slučaj ponovno otvara je pitanje regulacije i načina funkcioniranja medija u Hrvatskoj i načina na koji funkcioniraju javna vlast - državna i lokalna, koja god razina i kako koristi javna sredstva u odnosu na medije, uključujući privatne medije.

Mlinarić: Ovo ide prema Plenkoviću koji vuče sve konce

Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) podsjeća da je njegova stranka prije šest mjeseci u jeku afere 'plin za cent' govorila da, osim šefa HEP-a Frane Barbarića mora otići i ministar gospodarstva Filipović. Sada se vidi, ističe, s kojim se ljudima okružio, tko mu je glavni savjetnik i što ti ljudi rade uz direktnu potporu ministra gospodarstva.

Na potezu je, poručuje, Andrej Plenković da smijeni ministra gospodarstva kao što ga je trebao smijeniti prije šest mjeseci, zajedno s Barbarićem.

"Očekujemo da Plenković smijeni jubilarnog, 30. ministra, a koliko imamo informacija, DORH je već počeo raditi po tom izvješću i to neće stati samo na ministru nego mislimo da će to ići prema onome tko zapravo vuče sve konce vuče, a to je Andrija Plenković”, poručio je Mlinarić.

15:03 - Oglasila se Vlada. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani, predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra. Također, danas je održana 270. (telefonska) sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada: dužnosti člana Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske i dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je stavljena izvan snage Odluka o ovlasti za zastupanje Vlade u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta  energije.

14:55 - USKOK objavio kako su pokrenuli provođenje izvida u ovom slučaju.

"Povodom brojnih novinskih upita vezanih za postupanje na temelju teksta objavljenog u današnjem Nacionalu, u kojem su iznesene sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela, potvrđujemo provođenje izvida u predmetnom slučaju. USKOK će nakon pribavljanja potrebnih podataka i razmatranja svih relevantnih okolnosti, pravovremeno obavijestiti javnost o daljnjem postupanju", objavili su.

Plenković razriješio ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegova savjetnika Lovrinčevića

14.50 - Kako doznaje Danas.hr premijer Andrej Plenković razriješio je ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

Jurica Lovrinčević tako prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra.

Oglasio se savjetnik ministra Filipovića o šokantnim audiosnimkama

Ranije je Jurica Lovrinčević objavio:

Nikad – baš nikad – tijekom svoje karijere nisam uzeo ni tražio proviziju, mito, 'kuvertu', 'kickback' ili kako god to željeli nazvati.  

Tko god tvrdi suprotno – laže.   

Bez ikakve namjere da zvučim nadmeno - novca mi uistinu ne nedostaje. Svoju sam imovinu stekao samo i isključivo na tržištu i na svaku zarađenu kunu i euro uredno platio poreze i davanja. Ono za što me se optužuje u suprotnosti je s načelima po kojima živim i radim cijeli svoj život. Svi koji su poslovali sa mnom, svi koji su radili sa mnom to dobro znaju. Neovisno o fragmentima koji se montiraju i objavljuju.  

Ovo nije prvi udar da bi me se diskreditiralo i maknulo s puta. Istina, ovaj put nešto pomnije planiran i izveden, a nadasve toksično zapakiran.  

I dok će se javnost zabavljati time, dok će joj pažnju odvlačiti ovakvi napisi - na drugoj će se strani događati puno ozbiljnije stvari koje se mjere u desetinama i stotinama milijuna eura. One su pravi razlog ovakvih operacija. Budite svjesni da one nisu počele sa mnom, a neće ni završiti s ovim."

POGLEDAJTE VIDEO: Europski tužitelji u Hrvatskoj itekako imaju posla! Istražili smo što su sve pokrenuli i doznali detalje...

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo