PANDEMIJA NE JENJAVA / Plenković: 'Premašili smo 11.000 preminulih'; Mijenja se zakon: Kazne oko covid potvrda idu do 50.000 kn

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

'Udio novozaraženih u broju testiranih zadnja 24 sata je 38,35 posto'

2.12.2021.
11:47
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Danas u podne zasjedala je Vlada, a uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

"Moram zahvaliti zdravstvenim djelatnicima na njihovim naporima. Pandemija ne jenjava, premašili smo brojku od 11 tisuća preminulih, 70 posto umrlih u zadnjih tjedan dana nije bilo cijepljeno. Ovi koji su bili cijepljeni, a umrli su, imali su i druga teška zdravstvena stanja", rekao je uvodno premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosegnuli smo 2,2 milijuna ljudi koji su se cijepili prvom dozom, došli smo do 46 posto odraslih", rekao je Plenković.

Image
'NA TERENU JE POTPUNI KAOS' /

Marija Selak Raspudić traži od Plenkovića i Fuchsa da preuzmu odgovornost: 'Platite studentima testiranje!'

Image
'NA TERENU JE POTPUNI KAOS' /

Marija Selak Raspudić traži od Plenkovića i Fuchsa da preuzmu odgovornost: 'Platite studentima testiranje!'

Beroš: 'Neke bolnice posuđuju respiratore'

Zatim se obratio ministar zdravstva Vili Beroš:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Udio novozaraženih u broju testiranih zadnja 24 sata je 38,35 posto. Riječ je o padu novozaraženih u odnosu na posljednji tjedan. Na respiratoru je 311 osoba. U posljednja 24 sata je na respirator stavljeno 30 osoba, od kojih 24 nije cijepljeno nijednom dozom. Najgore je stanje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj - Zabok, Koprivnica, Varaždin. Neke bolnice posuđuju respiratore."

"Nužno je da se svi punoljetni građani kojima je prošlo više od šest mjeseci od zadnjeg cijepljenja, cijepe booster trećom dozom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omikron soj se smatra potencijalno opasnijim zbog velikog broja mutacija. Stručnjaci govore kako cijepljenje i dalje pruža zaštitu."

"U zdravstvu je provedeno 407.009 testova, 7216 je pozitivno, to znači da su covid potvrde spriječile daljnju zarazu za više od 36 tisuća ljudi, što bi dovelo do 400 hospitaliziranih prosječno i 100 umrlih", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović o mjerama

"Dana 26. studenoga smo zbog novog soja omikrona uveli mjeru da se zabranjuje ulaz građana iz Južnoafričke Republike. Odlukama je propisano da se za te državljane provodi obavezna 14-dnevna karantena i obavezno testiranje nakon izlaska iz karantene."

Vlada je potom izglasala izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru, propisuju se kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda u javnopravnim tijelima.

Predloženim se izmjenama Zakona definiraju javnopravna tijela zadužena za provođenje mjera iz Zakona te odgovorne osobe u javnopravnim tijelima - čelnik tijela državne vlasti, čelnik tijela državne uprave i drugog državnog tijela, župan, gradonačelnik i načelnik, kao i zakonski zastupnik pravne osobe, sukladno posebnim propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: Nova sigurnosna mjera

"Zakonskim se prijedlogom uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određenoj prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene sigurnosne mjere prilikom ulaska u prostore javnopravnih tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u javnopravnim tijelima da osiguraju njenu provedbu", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Radi provedbe novouvedene sigurnosne mjere, dopunjuju se ovlasti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata u izvršavanju nadzora nad provedbom nove sigurnosne mjere te se propisuje prekršajna kazna za odgovornu osobu ako ne osigura njezino provođenje - iznosu od 30.000 do 50.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči sjednice Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da se ne boji da će doći do prosvjeda zbog uvođenja ovih kazni, a ponovo je i da Vlada ne razmišlja o tome da se uvode obvezno cijepljenje.

"Postoje spekulacije na razini EK-a i EU-a, a mi smo u više navrata rekli da nećemo uvoditi obvezno cijepljenje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malenica: Neshvatljivo mi je da neka državna institucija ne poštuje zakon i propis

Upitan što će se dogoditi ako neki od čelnika tijela, primjerice Ured predsjednika, neće pustiti državnog inspektora da provjeri primjenjuje li se zakon, Malenica je rekao kako ne zna detalje propisa kojim je uređeno postupanje nadležnih tijela, ali pretpostavlja da se u takvim situacijama može koristiti i pomoć policije.

"Meni  je neshvatljivo da netko, da neka državna institucija ili jedinica lokalne samouprave ne poštuje zakon i propis i neće dopustiti sanitarnom inspektoru ulazak. Ja jednostavno ne mogu vjerovati da se to može dogoditi, da se na takav način ne poštuje zakon koji ide u smjeru da se smanji mogućnost širenja zaraze", dodao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo