PLENKOVIĆ BRANI VLADU: / 'Kada se izgradi, Pelješki most će biti simbol hrvatskog članstva u Europskoj uniji'

Image

Pred okupljenim zastupnicima premijer podnosi godišnje izvješće Vlade gdje će navesti što je sve obavljeno u protekloj godini mandata

10.10.2018.
11:07
VOYO logo

Pred Saborom premijer Andrej Plenković podnosi godišnje izvješće Vlade. Premijerov govor može trajati sat vremena, replike nisu dopuštene. A o izvješću raspravljaju samo predstavnici klubova, njih 14, ne i zastupnici pojedinačno.

Predstavnici klubova mogu govoriti do 20 minuta pa bi uz pretpostavku da se svi prijave rasprava mogla potrajati i nekoliko sati. A nakon izlaganja klubova, premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ SE HVALI NA SJEDNICI VLADE: /

'Za vrijeme mandata HDZ-a prosječna plaća narasla je za 710 kuna'

Image
PLENKOVIĆ SE HVALI NA SJEDNICI VLADE: /

'Za vrijeme mandata HDZ-a prosječna plaća narasla je za 710 kuna'

Zateknuli podijeljeno društvo

Premijer je rekao kako je Vlada započela i nastavila s promjenama za uređenije društvo, te je istaknuo kako su zateknuli podijeljeno društvo, visoku nezaposlenost, neodrživ mirovinski sustav i veliki broj blokiranih građana, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška nacionalnih manjina

"Moramo bolje raditi, više ulagati i mudrije upravljati proračunom. Premda djelujemo u ozračju u kojem se širi pesimizam i defetizam, predanim radom želimo ljudima vratiti potreban optimizam i u tom kontekstu nastojimo uspostaviti dijalog sa svim relevantnim akterima", rekao je Plenković.

"Od početka mandata doneseno je 266 zakona. Posebno mi je drago da svih 8 zastupnika nacionalnih manjina podržava Vladu, a da u partnerskom odnosu radimo na unapređenju programa za prava manjina", izjavio je premijer pred saborskim zastupnicima, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ne može i neće biti iznad zakona

"Usprkos značajnim pomacima, stanje u hrvatskom pravosuđu još nije zadovoljavajuće", rekao je hrvatski premijer istaknuvši kako je kompromitiranje narušilo povjerenje u sigurnosni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da pravosudne institucije savjesno i odgovorno izvršavaju svoje obveze, bez političkih pritisaka, ali uz punu podršku Vlade. U Hrvatskoj nitko ne može i neće biti iznad zakona", poručio je Plenković, prenosi N1.

Gospodarstvo

"Radimo i na ključnom pitanju zapošljavanja. Samo u prošloj godini broj zaposlenih porastao je za 71.000", rekao je Plenković napomenuvši kako je Hrvatska već dugi niz godina u proceduri prekomjernih makroekonomskih neravnoteža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"BDP kontinuirano raste. Spustili smo kamate na javni dug i nastavljamo u tom smjeru. Refinancirali smo nepovoljne kredite cestarskih tvrtki. Lani su sve tri vodeće rejting agencije poboljšale naše izglede. Porezno smo rasteretili građane i poduzetnike", rekao je predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uljanik

Premijer je komentirao i situaciju i u Uljaniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jamstvo Vlade od 716 milijuna kuna u siječnju omogućilo je funkcioniranje Uljanika i 3. maja. Vlada je zainteresirana da hrvatska brodogradnja opstane, ali na načelima tržišne ekonomije u skladu s hrvatskim i europskim propisima", istaknuo je predsjednik Vlade.

Umirovljenički sustav

Plenković je komentirao i neizdrživ mirovinski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica da 15 posto proračuna ide na mirovinu pokazuje da sustav nije samoodrživ, a tu je i nepovoljan omjer zaposlenih i umirovljenika. Reformom želimo omogućiti sadašnjim umirovljenicima da rade 4 sata i primaju punu mirovinu", rekao je Plenković u Saboru, prenosi N1.

Regionalni razvoj

Predsjednik Vlade istaknuo je kako je prošle godine isplaćeno više od 4,5 milijarde kuna potpora radi podizanje konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednika i ribara te ravnomjernijeg razvoja ruralnih krajeva prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demografija

"Proširili smo krug korisnika dječjeg doplatka na 92.000 roditelja i 150.000 djece, kao i pronatalitetnog dodatka od 500 kuna za treće i četvrto dijete, što je proširenje od 50 posto u odnosu na do sada i prvo povećanje nakon desetljeća. Gradimo ili obnavljamo preko 300 dječjih vrtića", rekao je Plenković, prenosi N1, komentirajući negativne demografske trendove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako je ovaj Vladi važno pitanje hrvatskih branitelja, zbog čega je povećan proračun Ministarstva branitelja i donesen novi zakon o braniteljima.

"Kada se izgradi, Pelješki most će biti simbol hrvatskog članstva u Europskoj Uniji," izjavio je Andrej Plenković komentirajući hrvatsko članstvo u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike