protiv radikalizacije / Plenković: 'Borit ćemo se protiv onih na političkoj sceni koji odobravaju radikalizaciju, a onda se ukrcavaju u vlak potencijalnih žrtava'

Prema izjavi premijera Plenkovića, sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je tražio Milanović neće se tako skoro održati

22.10.2020.
12:57
VOYO logo

Vlada je na današnjoj sjednici, zbog napada na Markovom trgu koji ukazuje na pojačanu radikalizaciju u društvu, zadužila Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da predloži mjere za sprječavanje radikalizacije kao i bolje upravljanje sigurnosnim rizicima. 

Premijer Andrej Plenković se još jednom osvrnuo na oružani napad na Markovom trgu kada je ranjen policajac, a mladi napadač se ubio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam prije nekoliko dana rekao da je granica prijeđena. Nije isto biti meta govora mržnje u političkoj areni ili na internetu, kroz medijske članke, komentare... Nema toga što o sebi ili nekima od vas nisam pročitao. Nije mi palo na pamet da bilo kojeg od tih aktera tužim. To govorim radi HND-a, medija... Smatrao sam da je sloboda govora važnija od pravnih aktivnosti protiv onih koji šire mržnju. No, kad poticanje na mržnju dovede do nasilnog ekstremizma pa i terorizma, onda je granica prijeđena. Nismo imali ranije ovakve situacije u društvu. Jedno su hrabri anonimci na internetu, a drugo je kad netko pokuša trostruko ubojstvo pred zgradom Vlade", rekao je Plenković. 

Nadležna će tijela, odnosno Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, temeljito analizirati stanje i predložiti mjere koje se mogu poduzeti u društvu: od osvješćivanja građana što je govor mržnje do analiziranja posljedica i poduzimanja mjera sprječavanja, pojasnio je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se to napravi, onda ćemo vidjeti s kojom podlogom sazivati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Nismo mi govor mržnje shvatili u ponedjeljak. S njim smo upoznati jako dugo. Bolje nego mnogi drugi. To je bit. Zato ćemo voditi tri paralelne aktivnosti - jedna je ovaj konkretan slučaj, drugo je institucionalna borba protiv radikalizacije, a treće je borba protiv onih na političkoj sceni koji to odobravaju ili relativiziraju pa se kasnije ukrcavaju u vlak žrtva potencijalnih", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo