UREDNO PLATILI STAN PA PREVARENI ZAVRŠILI NA ULICI: / Novinari u samo 15 minuta došli do čovjeka kojeg policija nije našla 10 godina

Image
Foto: Screenshot/RTL

Obitelj se čak 11 godina borila za stan, samo kako bi bili ovršeni i prisiljeni izaći iz stana koji su platili

6.2.2019.
23:58
Screenshot/RTL
VOYO logo

Nakon što je 1996. godine godine umro otac Snježane Mujkanović-Krmelić oni su odlučili prodati stan u Nehajskoj ulici preko agencije s kojom su kupili stan u Samoboru za 115 tisuća tadašnjjih maraka i za koji su im jamčili da je sve u redu, međutim kako se kasnije pokazalo stan je bio opterećen i nakon godina borbe obitelj je završila prevarena i izbačena iz stana, javlja RTL.

'Rekli su nam da se ne brinemo'

"Tvrdili su da je čist i da nema nikakvih opterećenja. Prodavatelj je jamčio da prava na stan nema treća osoba, to jest nikakvih tereta na nekretnini. U ugovoru točno stoji da dok se ne upišemo, jamči se sve", objasnio je Admir Mujkanović-Krmelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad smo se uselili morali se uknjižiti shvatili smo da je stan opterećen i da je pod hipotekom preko neke građevinske firme u Puli. U šoku smo odmah nazvali agenciju preko koje smo stan i kupili. Rekli su nam da se ne brinemo. Da je to jedna obična glupost koja će se riješiti i tako je to krenulo, godinu za godinom opterećenje. Odvjetnik nas je uvjeravao kako će to sve biti riješeno jer postoji još jedan stan u toj zgradi koji će se prodati i onda će dug od okvirno 50 tisuća tadašnjih maraka biti vraćen toj firmi", govori Snježana Mujkanović-Krmelić.

Image
PRIJEVARA OD 1,38 MILIJUNA KUNA: /

Fotkali ljude s osobnom u ruci pa u njihovo ime uzimali online kredite, lažno obećavali posao...

Image
PRIJEVARA OD 1,38 MILIJUNA KUNA: /

Fotkali ljude s osobnom u ruci pa u njihovo ime uzimali online kredite, lažno obećavali posao...

Vjerovali smo odvjetnicima

Obitelj se čak 11 godina borila za stan, a u tom razdoblju promijenili su nekoliko odvjetnika za koje tvrde da su ih svi zavlačili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je najgore je to što nikad nismo tužili agenciju jer nas je svaki odvjetnik uvjeravao da smo zaštićeni. Rekli su nam da smo zaštićeni i da nema šanse da idemo van iz stana jer se to nas direktno ne tiče te da je to vezano za kuću i da će se sve riješiti s kućom kad se proda stan. I tako se priča stalno okretala i najgore od svega je što smo im vjerovali", kaže Snježana Mujkanović-Krmelić.

"Vjerovali smo odvjetnicima koji su pričali da će se sve to uspjeti riješiti i da tu nema ničega spornog niti mogućnosti da bismo mogli nastradati u svemu tome", kaže Admir Mujkanović-Krmelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je na cijelu zgradu sjela danas poznata turistička agencija Uniline koja je stanarima ponudila da otkupe svoje stanove, za nešto manji iznos od onog kojeg su već platili.

Policija ga ne može naći

"Mi nismo imali mogućnost ponovno plaćati", govori Snježana Mujkanović-Krmelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A zašto bismo ga i plaćali? Ako si platila stan i ako piše u ugovoru da je nekretnina čista i da prodavač jamči da nema pravo treća osoba zašto bih plaćala tako nešto? Ali to vam je naše pravosuđe", govori Admir Mujkanović-Krmelić.

Za probleme obitelji nije kriv Uniline koji se legalno upisao na nekretninu, već agencija i prijašnji vlasnik, vukovarski branitelj koji im je jamčio da je stan bez tereta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, policija ga ne može naći. Mi smo tražili preko policije da se nađu odgovorni za vrijeme sudskog spora i rečeno nam je kako ih se nije moglo naći", objašnjava Admir Mujkanović-Krmelić.

Kaznena prijava

"Mi smo čak preko policije podnijeli kaznenu prijavu, ali ih policija nikad nije našla i nisu ni dobili poziv", govori Snježana Mujkanović-Krmelić. Kako navodi RTL, oni su došli do čovjeka do kojeg policija nije mogla doći deset godina u roku od petnaest minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupio sam stan od Željka Tutunovića ili od brata Tutunovića. Kupio sam stan i kao svi ostali. Stan je, kad sam ga kupio, bio čist. a njega sam od Tutunovića kupio bez ikakvih zabilježbi. A što se tiče ugovora, kada sam prodavao stan nije bilo pravo trećega", govori Željko Juras, prodavatelj stan.

Navedeni Tutunovići javnosti su već poznati, naime, jedan brat je bio osuđen na osam godina zatvora upravo zbog stotinjak prijevara sa stanovima potkraj devedesetih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li policija stupila u kontakt s njime, Juras je izjavio da je kupio stan preko agencije koja se nalazi u Zagrebu i kako ga je poslije prodao i pritom nije bilo nikakvih zabilješki.

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

'Ako ne izađemo, oduzet će nam djecu'

"Agencija se prvotno ogradila s izjavom da su oni društvo ograničenih odgovornosti i da nisu mogli sve provjeriti u to vrijeme jer nisu imali ovlasti za takve postupke", govori Admir Mujkanović-Krmelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 11 godina, koliko su se oni borili da ostanu u stanu, obitelj je doslovno izbačena.

"Bilo je jako ružno. Kao i sa svakom ovrhom dođe oko 20 specijalaca koji su svi u pancirkama i nije baš ugodno. Prva ovrha se odgodila i oni su se odmah povukli tako da djeca nisu mnogo toga ni vidjela", govori Snježana Mujkanović-Krmelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon toga je došla socijalna služba koja nam je jasno istaknula da u slučaju ako ne izađemo iz stana bit će nam oduzeta djeca koju će potom smjestiti u dom", govori Admir Mujkanović-Krmelić.

Rado bi imale svoju sobu

Stan su napustili prije osam godina i od tada su podstanari. U tom razdoblju promijenili su čak četiri adrese. U međuvremenu, Snježana se teško razboljela i čeka operaciju, Admir trenutačno ne radi i brine se o djeci. A iz kućice u kojoj se sada nalaze, moraju izaći jer ju je vlasnik prodao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog prijatelja curice ne bi selile, ali bi rado imale svoju sobu.

"Da ima malo šljokica i da bude oblijepljena naljepnicama Hello Kitty i da ima krevet Hello Kitty", izjavila je jedna od djevojčica Mila Mujkanović-Krmelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stanu su još uvijek njihove stvari

Obitelj Mujkanović-Krmelić najviše boli to što njihov stan i dalje zjapi prazan sa svim njihovim stvarima

"Unutra je namještaj s kuhinjom. Sve je namješteno. Čak su nam i neki dokumenti još tamo", govori Admir Mujkanović-Krmelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uopće nam nije bilo niti na kraj pameti da ćemo se ovako dugo vući po raznoraznim kućama", priznaje Snježana Mujkanović-Krmelić.

Vlasnik stana još uvijek je agencija Uniline koja je regularno naplatila svoja potraživanja od investitora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako firma Prodigit d.o.o. po tom ugovoru nije izvršila obavezu prema nama, pokrenuli smo ovrhu 14. veljače 1997. godine. Zemljišne knjige su javne i nevjerojatno je da nitko od petero stanara nije izvršio uvid u njih, a ako jest, nejasni su motivi zašto su kupovali stanove opterećene založnim pravom s naše strane gotovo tri godine. Nejasno nam je na bazi kojeg valjanog dokumenta je neka agencija za nekretnine njih uvjerila da imaju pravo na prodaju stanova. Takav valjan dokument nije mogao postojati", odgovor je agencije Uniline d.o.o za RTL.

Nemamo pravo na natječaj

Iako su planirali možda kupiti kućicu u blizini Zagreba, Snježana i Admir nisu kreditno sposobni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od grada smo prokušali zatražiti alternativni smještaj, ali zadnje informacije koje smo dobili su upućivale na to da s obzirom da smo bili vlasnici nekretnine više nemamo prava na natječaj za gradski stan. Ne treba nama socijalno. Nudili su nam socijalnu pomoć. Ne mogu reći da nisu, ali uistinu to ne želimo jer ne trebamo novac. Treba nam smještaj, a mi ćemo si sami zaraditi za život i za svoje potrepštine. To nam nije problem", kaže Admir Mujkanović-Krmelić.

"Ja iskreno obožavam Zagreb. Ovdje sam i ne želim ići odavde. Stvarno ne želim", kaže Admir Mujkanović-Krmelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo i dalje tu gdje jesmo i u ovoj državi ne vidimo izlaz. Počinje vas loviti depresija i ne vidiš nigdje svjetlost. U mraku si cijelo vrijeme", izjavljuje Snježana Mujkanović-Krmelić.

Image

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Jedino im Bandić može pomoći

Poručili su im, kažu, da im jedino Bandić može pomoći i to ako se uključe mediji, a u međuvremenu su dobili poziv da se jave u Gradski ured za socijalnu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skeptik sam, ali se nadam da će ishod biti dobar", kaže Admir Mujkanović-Krmelić.

Nakon 45 minuta razgovora, Admir nam objašnjava: "Nije ostvaren cilj koji smo htjeli. Stambeno nam oni ne mogu pomoći, a ne znamo tko može. Ovaj ured nije za to, dapače stvarno rade svoj posao kako treba. Istinski su korektni, ali to nisu bile informacije koje smo htjeli čuti", govori Admir Mujkanović-Krmelić.

Novinari RTL-a razgovarali su s jednim od vlasnika Unilinea te je njima žao zbog situacije u kojoj su se našli Snježana i Admir i spremni su im prepustiti njihov stan za 15 tisuća eura manji iznos od onog koji su tražili prije deset godina.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo