štetne za okoliš / Plastične vrećice više nisu besplatne, ali neki trgovci se toga ne pridržavaju: Istražili smo kolike su kazne

Provjerili smo što kažu građani te kolike su kazne za one koji se ne pridržavaju pravila?

24.1.2019.
7:00
VOYO logo

Plastične vrećice u trgovinama od ove godine više nisu besplatne. Trgovci su ih obvezni naplatiti nekoliko desetaka lipa, a Ministarstvo zaštite okoliša uskoro kreće u inspekciju. Jedino najtanje vrećice, primjerice za voće i povrće nemaju cijenu, ali obvezno moraju imati propisano upozorenje. 

Sve plastične vrećice u većini dućana od ove godine imaju cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi poštujemo zakon, evo od ovog mjeseca u Žabac food outletu se naplaćuju, male vrećice su 30 lipa, a velike su kunu", kazao je Mario Žamboki, vlasnik food outleta Žabac.

I dok neki smatraju da bi najbolje rješenje bile papirnate vrećice, koje su manje štetne za okoliš, da bi smanjili uporabu plastičnih vrećica resorno je ministarstvo promijenilo zakon te se od ove godine u svim trgovinama, ali na i tržnicama plastične vrećice moraju naplatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa ne koštaju jedino one najtanje koje se koriste u higijenske svrhe ili za rasutu hranu. Ali u tom slučaju oznaka "vrećice koristite štedljivo" je obvezna. No, čini se, da se mnogi trgovci ne pridržavaju novog zakona - kažu iz Zelene akcije. 

"Po primjeru nezadovoljstva brojnih građana i građanki vidimo da se to nije dogodilo te da se one djele besplatno što nam govori o tome da ministarstvo nije efikasno provelo informiranje trgovaca o zakonu koji je stupio na snagu ove godine", rekla je Ana Mileusnić iz Zelene akcije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki Hrvat godišnje potroši 400 plastičnih vrećica, a ukupno ih se upotrebi oko 8 tisuća tona. Do 2025. zbog Europske direktive, građani su dužni smanjiti njihovu uporabu 10 puta. Prijatelji životinja nude rješenje. 

"Značajnije i konkretnije mjere poput poreza na vrećice gdje se točno odredi da se cijena vrećice odredi na dvije kune, to bi bio zaista konkretan pomak da se smanji upotreba vrećica", kaže Luka Oman.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko novih pravila i cijena, građani su podijeljeni. Za neke je ovo motivirajuća mjera te smatraju da bi ovakvo rješenje smanjilo uporabu plastičnih vrećica, drugi ne vjeruju da bi sitan novac mogao odvratiti ljude od njihove uporabe.

A tko se od trgovaca ne bude pridržavao novog zakona - kazne su od 25 do 800 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo