Plastične vrećice koštat će 2 i 3 kune?!

10.5.2012.
20:31
VOYO logo

Naime, dvije kune će iznositi 'porez' na vrećice, svojevrsna ekološka taksa koja za cilj ima destimulirati potrošnju tih vrećica, doznaje Novi list u Ministarstvu zaštite okoliša.

Na tu taksu trgovci će, odnosno proizvođači, dodavati svoj trošak, što znači da bi, primjerice, velika vrećica koja sada košta jednu kunu, mogla koštati tri kune. Mala vrećica, koja proizvođača košta pet lipa, a trgovac ju kupuje za deset lipa, koštala bi 2,15 kuna, ili deset lipa manje ako se trgovac i dalje bude odricao svog dijela kolača. Trgovci male vrećice sada kupuju po deset kuna za sto komada, i to uračunavaju u svoj trošak poslovanja, što ne znači da ubuduće male vrećice i oni neće naplaćivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je da tih, malih vrećica više ne bude, jer su velik pritisak na okoliš. Ako je netko zagađivač, treba i platiti. Ljudi su, prije nego li su se vrećice tako raširile, koristili druge vrste vrećica i košara, vrijeme je da vratimo dobre stare navike. Nisu bili disciplinirani ni Austrijanci ni Nijemci, stvar je samo na koji način se provodi kontrola", kazala je ministrica Holy u četvrtak, objašnjavajući ovu odluku.

U Društvu za gumu i plastiku nisu sretni s ovom odlukom. "Nije problem u plastičnim vrećicama, već u onima koji ih bacaju u okoliš", kažu. Iz ministarstva neslužbeno odgovaraju da baš zato trebaju riješiti taj problem - "kako drugačije, nego naplaćivanjem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo