Plan B: Vlada će Zakonom o plaćama zaobići ZOR?

24.6.2010.
13:28
VOYO logo

Naime, ako Vlada danas u Sabor pošalje amandmane na svoje ranije upućene izmjene tog zakona, to će značiti da premijerka Jadranka Kosor ne odustaje od promjena ZOR-a unatoč prikupljenim potpisima. Ako amandmane ipak ne pošalje u Sabor, iako ih je najavila prije dva tjedna, bit će to znak da Vlada popušta, objašnjava Novi list.

arti-201006230660006Premijerka je svjesna toga da bi upućivanje amandmana u parlament i inzistiranje na zakonu, i to u trenutku kad iz sindikalnih krugova stižu vijesti o šesto tisuća potpisa za referendum, bilo izazivanje sindikata, kažu izvori iz Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je pitanje referenduma osjetljivo za Vladu pokazuje i podatak da u Vladi čak nisu htjeli službeno govoriti o dnevnom redu sjednice koja će se održati u 14 sati. Za dnevni red su rekli tek da će ga odrediti na užem kabinetu nekoliko sati prije početka sjednice.

No, doznaje se da Vlada ima 'u rukavu ' i plan B, po kojem se Zakon o radu ne bi mijenjao ali bi se zaposlenima u državnoj upravi i javnom sektoru mogle uskratiti božićnice, regres, dar za djecu... U Banskim dvorima se navodno od početka kalkuliralo s opcijom da se ZOR ne mijenja, ali da se izmjenama zakona o plaćama u javnim službama, državnim zaposlenicima suspendira isplata božićnica i regresa, te ostalih materijalnih prava, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi kolektivni ugovori koji su istekli i dalje bili u produženoj primjeni, ali bi se u zakon o plaćama ugradila odredba da Vlada odlučuje o plaćama i isplati materijalnih prava u slučajevima kad kolektivni ugovori isteknu. Vrijedila bi pravila vezana uz, primjerice duljinu godišnjeg odmora, dobivanje otkaza, ali bi Vlada odlučila hoće li i kolike božićnice isplatiti.

U tom slučaju Vlada bi mogla odlučivati samo o pravima 240 tisuća zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru, dok bi se prava iz kolektivnih ugovora u javnim poduzećima, radi kojih je dobrim dijelom i pokrenuta izmjena ZOR-a, i dalje primjenjivala. Zato je u Vladi još uvijek jaka opcija, a predvodi je ministar prometa Božidar Kalmeta, koja se zalaže da se zakon o radu mijenja pod svaku cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201006240007006 arti-201006230420006 arti-201006170145006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo