Pitate li se kakva je voda koju pijemo?

Povodom svjetskog dana voda, koji se obilježava u utorak 22. ožujka, Zavod za javno zdravstvo predstavio je podatke o zdravstvenoj ispravnosti vode koju pijemo.

21.3.2011.
20:13
VOYO logo

"Zdravstvena ispravnost vode u Hrvatskoj iz javne vodoopskrbe je sigurno potpuno u redu, dok je upitna zdravstvena ispravnost vode iz lokalnih vodovoda (seoskih) i individualnih vodoopskrbnih objekata (bunara, zdenaca, cisterni...) gdje nemamo podatke jer nisu pod stalnim javno zdravstvenim nadzorom", istaknuo je voditelj Odjela za kemiju voda i mineralne vode HZJZ Željko Dadić.

Dodao kako je na javnu vodoopskrbnu mrežu priključeno oko 80 posto stanovnika u Hrvatskoj, te da je cilj i lokalne vodovode priključiti na javnu vodoopskrbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dadić je naveo kako se, primjerice, u istočnoj Slavoniji može naći arsena, mangana i željeza u vodi, dok se u priobalju događa pojava zaslanjivanja vode i mutnoće nakon oborina. No, Dadić je istaknuo, kad se govori o vodi iz slavine, odnosno tehnološki obrađenoj vodi, da se može reći da u javnoj vodoopskrbi "imamo jako zadovoljavajuće stanje i da pijemo zdravstveno ispravnu vodu".

Pet županija nije osiguralo ni lipu za monitoring izvorišta!

Što se tiče provedenog monitoringa izvorišta vode za piće, Dadić je rekao da nigdje, ni u jednom uzorku nije pronađeno opasno onečišćenje. Upozorio je pritom kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji prošle godine za monitoring izvorišta vode za piće nije uzet niti jedan uzorak, a u ostalim županijama javni vodoopskrbni sustavi uglavnom su osiguravali provedbu monitoringa, dok su lokalni vodovodi osiguravali vrlo malo novca. Dadić je pohvalio vodovode iz Dubrovačko-neretvanske, Istarske i Ličko-senjske županije koji su osigurale i više od potrebnog broja uzoraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pet županija, kao obveznici provedbe monitoringa, nije osiguralo ni lipe za kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće iz razvodne mreže, a to su Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija.

"Te županije trebale bi misliti i brinuti o svojim stanovnicima, da znaju kakvu vodu piju, a njihova zdravstvena ispravnost je za nas nepoznanica", ustvrdio je Dadić i kao pozitivne primjere izdvojio Šibensko-kninsku, Zagrebačku, Međimursku i Istarsku županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102200308006 arti-201101210378006 arti-201103210065006 arti-201102230017006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike