hoće li uskoro ustati i DORH? / Pitanje svih pitanja: svjetla u Ciboninom tornju gore cijelu noć, imaju li revizori dokaze za rušenje Todorića?

Ubrzavaju se događaji oko Agrokora i Ivice Todorića, nije ni čudo, veliko finale očekuje se objavom revizorskog izvješća krajem ovog tjedna

26.9.2017.
22:26
VOYO logo

Već su procurile i prve informacije koje kažu da je vrijednost imovine Agrokora bila prenapuhana za oko dvije milijarde eura. Bloger Todorić je to demantirao, a Martina Dalić i Ante Ramljak su zauzvrat dobili kaznenu prijavu koja je doduše anonimna, ali u njoj stoji isto ono za što ih optužuje i Todorić - da su se udružili kako bi preuzeli Agrokor, rasprodali ga i na tome zaradili.

VIŠE PROČITAJTE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv Todorića su ustali i njegovi dobavljači. Hoće li uskoro ustati i Državno odvjetništvo, to je pitanje svih pitanja, ali na njega zasad još nema odgovora. 

Prevara stoljeća - vrišti s Nacionalove naslovnice. Glavni akteri - Ivica Todorić, suradnici i Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su dvije milijarde eura rupe koja se do sad sakrivala sa falsificiranim poslovnim izvještajima odnosno bilancama Todorićevih firmi. To se radilo na prepuhavanju vrijednosti njegovih brendova, 'good willa' i 'know howa', odnosno tehnologije", izjavio je Berislav Jelinić, autor teksta i glavni urednik Nacionala.

Te bilance Todorić je morao prikazivati kako bi dobio kredite za akvizicije i spas Agrokora kojemu se dug procjenjuje na više od 40 milijardi kuna. Todorić je zato danas napisao blog o tome kako se rade bilance. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim upozoriti i jasno reći da tako enorman gubitak koji bi bio utvrđen financijskim izvješćima može biti samo rezultat primjene računovodstvenih tehnika umanjenja imovine od strane sadašnje uprave i revizora, a ne nikakvih manipulacija od strane bivše uprave".

Reviziju u Agrokoru radi tvrtka Price Waterhouse Coopers, a Nacionalu je rezultat njihova izvješća dao izvor blizak Vladi koji je u kontaktu s povjerEnikom Ramljakom. Ukoliko izvor govori istinu bit će i uhićenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko od nas, ako podiže kredit za stan od 40 kvadrata i banci prikaže kao da ima vrijednost stana od 100 kvadrata. Dakle, i uz pomoć sudskih vještaka i revizora ako tako hoćete, i bilo kojih instrumenata kojima bi opravdao svoje traženje čini kazneno djelo", izjavio je Branko Šerić, odvjetnik.

U Todorićevu slučaju, nastradali bi i njegovi najbliži suradnici. Svima njima tada može prijetiti kazna do maksimalno 15 godina zatvora jer bi ih optužnica teretila za krivotvorenje i lažiranje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U državno odvjetništvo stigla je i anonimna kazena prijava protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić, Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka te niza durigh osoba. I to zbog, kako se navodi u prijavi, zloporabe položaja i ovlasti u sustavu zločinačkog udruženja.  

Todorić demantira da ih je prijavio on. Najavljuje da će svoje nadolazeće kaznene prijave potpisati!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U još jednoj prepisci na relaciji blog - mediji, Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokor Todoriću poručuje kako je sam odgovoran za situaciju u koncernu. 

Svjedoci smo da za posljedicu ovakvog poslovnog modela, kojeg je provodio koncern Agrokor, imamo niz stečajeva i predstečajnih postupaka pa je u najmanju ruku licemjerno i neodgovorno prozivati te iste dobavljače ili bilo koga drugog za stanje koncerna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Ivica Todorić navodno je u Srbiji, slaže strategiju s odvjetnicima i PR stručnjacima. Njima je rekao da ima dokaze za rušenje Plenkovićeve vlade.
Imaju li revizori dokaze za rušenje Todorića znat će se u petak. Očito rade i dalje - jer svjetla u Ciboninom tornju gore cijelu noć. 

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Ivica Todorić

(Foto: Robert Anić/PIXSELL)

Ivica Todorić zadržao je svoje radne navike pa je i večeras objavio kratki blog, ali koliko kraći toliko konkretniji i pikantniji. Naime, kaže kako mu je 16. ožujka, dakle desetak dana nakon čuvenog sastanka u Vladi, u ured došla Martina Dalić i tražila da osnuje SPV tvrtku, tvrtku za posebne namjene što je on odbio.  Kaže kako je njezin nastup bio neprofesionalan i da je bio zatečen. Evo tog dijaloga po Todoriću: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 16.03.2017. Gospođa Martina Dalić se najavila i dolazi na sastanak sama u moj ured. Njezin nastup je neprofesionalan. Nakon nekoliko rečenica uvoda, gospođa Dalić izlaže razlog svog dolaska i kaže:

-Todoriću Vi ćete registrirati SPV-tvrtku, prenijet ćete svoje dionice u SPV, a SPV će formirati skupštinu, postaviti nadzorni odbor i vi se mičete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram biti iskren nisam pitao tko će bi bio vlasnik SPV tvrtke. Iako zatečen prijedlogom, odgovaram:

"Ja nemam s tim nikakvih problema, ja to jednostavno mogu napraviti, ali onda ćete Vi i Vaši to upropastiti. Nastavio sam: Taj film nećete gledati. Vi ste vlast, imate represivni aparat, radite što hoćete, ali prijedlog Vam ne prolazi. Nije se dugo zadržala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila bi sve ovo lijepa zabava za široke narodne mase, ali postoji velika bojazan da će te tu zabavu na kraju platiti upravo te mase.  Naime, kako doznajemo veliki vjerovnici, banke i institucionalni investitori protiv Todorića i Agrokora su već podigli desetke tužbi. I to na sudovima u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu, Beču, Londonu, New Yorku, Washingtonu i naravno Moskvi. Njihov ukupni iznos teško je procijeniti, ali sigurno se radi o milijardama kuna. 

A kako ni Todorić ni Agrokor naravno neće imati novca za sve te vjerovnike velika je mogućnost da se dogodi ono što su najveći pravni stručnjaci u našoj emisiji isticali - da će zbog Lex Agrokora i uplitanja države u stečajni proces te tužbe na kraju završiti kao tužbe protiv Republike Hrvatske, dakle protiv svih nas, poreznih obveznika, i narodnih masa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo