NAROD JE REKAO SVOJE! /

Pitali smo vas što možete kupiti za 20 eura. Odgovori su hit: 'Palačinku na plaži'

Jedan student priznao je da se odrekao izlazaka kako bi imao za hranu, drugi na popis svari kojima su cijene porasle stavio je i salamu

29.9.2024.
13:59
VOYO logo

Na našim društvenim mrežama pitali smo čitatelje što mogu kupiti za 20 eura. Pitanje je rasplamsalo golemu raspravu i nekoliko stotina komentara.

Uglavnom se svi slažu da je sve poskupjelo i da se malo toga može kupiti za te novce, a neke su nas i dobro nasmijali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Praznu palačinku na plaži", "Jednu vrećicu u trgovini koju napunim s još dvije vrećice", "Dovoljno je sve preračunati u kune i sve jasno, mnogo toga i
100 % poskupjelo, ne da je to kriminal, nego KRIMINAL !!!", "Da se sada sve preračuna u kune, vidjeli bi kako su nas prevarili i pokrali", "Bojim se u pekaru ući, a kamoli u dućan", samo su neki od komentara na naše pitanje.

Pojedini su vrlo ozbiljno komentirali dajući svoj pogled te komentirajući politiku pa je jedan od takvih komentara i ovaj: "Sve sa čime se premijer hvali je donekle i točno. Ali nikad neće reći da u Hrvatsku pristižu novci iz Europske unije. Nikad ne želi priznati da cijene u Hrvatskoj nisu bile veće nego sada, i zato su nam plaće i mirovine sve manje. Njegova izjava da Hrvati nisu nikad bolje živjeli nego danas odnosi se na one koji su dobili povišica od 70%. Nema blage veze sa stvarnim stanjem u Hrvatskoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, na našem portalu objavili smo mini analizu u kojoj smo usporedili kataloge iz rujna ove godine i rujna 2019. godine. Unatoč pretpostavci da su cijene osnovnih namirnica do danas bitno poskupjele, naša mala inspekcija pokazala je nešto iznenađujuće.

Naime, trajno mlijeko s 2,8 posto mliječne masti jedne trgovačke marke 2019. bilo je 0,60 eura, sad je 0,69 eura - dakle malo je skuplje sad nego prije 4 godine, ali ipak neznatno. Šareni grah iz rinfuze bio je tada 2,04 eura, sad je čak jeftiniji ili 1,49 eura po kilogramu. Litra istog suncokretovog ulja sada je 1,39 eura, dok se iz kataloga od rujna prije pet godina može vidjeti da je bila 1,46 eura, dakle opet je danas jeftinije nego prije. Svinjska lopatica bez kosti (rinfuza) prije pet godina bila je 4,64 eura po kilogramu, sada je 4,35 eura po kilogramu. Sir gouda iste robne marke 2019. bio je 4,63 eura, sada je 5,49 eura po kilogramu, dok je kilogram miješanog mesa prije pet godina bio 4,53 eura dok je 5,75 eura. Orada je bila 7,30 eura po kilogramu, sada je 7.49 eura.

Iako se ne radi nikako o reprezentativnoj košarici jer smo usporedili svega nekoliko proizvoda iz kataloga jednog trgovačkog lanca, ipak na prvu može začuditi što je cijena većine proizvoda danas ipak neznatno niža (trajno mlijeko, šareni grah, suncokretovo ulje, svinjska lopatica bez kosti, orada). Samo sir gouda i miješano mljeveno meso danas je ipak osjetno skuplje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzultantica za prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić potvrdila je neke stvari. "Trendovi pokazuju da ste u pravu - cijene pojedinih artikala u odnosu na lani su pale te su niže nego 2021. i 2022. godine kada su cijene ulja i mlijeka bile vrlo visoke. Sve to pojeftinilo je u odnosu na lani, kao i piletina. No ima i proizvoda kojima cijene nisu pale kao što su jabuke", komentirala je Zvjezdana Blažić. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Ipak, čini se da se naši čitatelji ne slažu jer su neki davali i ovakve komentare: "Bojim se u pekaru ući a kamoli u dućan", "Skoro pa ništa, preskupo sve a primanja premala, cijene rastu a plaće i penzije nikam!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u našoj anketi smo vas pitali što je i koliko poskupjelo i ako je suditi prema odgovorima stanovnika Zagreba, najviše je poskupjela osnovna košarica u kojoj su mlijeko, kruh,brašno.

Jedna gospođa kaže da su ljudi postali magioničari te da izmišljaju nemoguće. Sudent je priznao da manje izlazi da bi imao dovoljno za hranu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo