BROJKE RASTU, ŠTO SLIJEDI? / Pitali smo HZJZ hoće li Hrvatska opet živjeti pod mjerama: 'Sve pomno pratimo i analiziramo...'

Image

Iz HZJZ-a kažu kako zasad neće uvoditi nove mjere, ali kako prate situaciju te će odlučivati u dogovoru sa Stožerom

4.7.2022.
18:35
VOYO logo

Prošla su već tri mjeseca otkako je Nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo većinu protuepidemijskih mjera nakon što su početkom travnja brojke zaraženih koronavirusom, ali i umrlih od covida-19 drastično pale. Činilo se da epidemija covida-19 u Hrvatskoj, kao i drugdje u Europi, nepovratno jenjava nakon što su sve epidemijske statističke krivulje strmoglavo padale nakon vrhunaca zabilježenih koncem siječnja. Podsjetimo, u Hrvatskoj je vrhunac zabilježen 26. siječnja kada je bilo 11.812 zaraženih i 64 umrlih.

Nakon dužeg razdoblja relativno niskih brojki, proteklog tjedna broj zaraženih nekoliko je dana ponovno premašivao tisuću. To što je u protekla 24 sata zabilježeno 57 novih slučajeva zaraze valja poslovično pripisati manjem broju testiranja nedjeljom. No, danas je broj aktivnih slučajeva zaraze u Hrvatskoj 5498. Od tog je 297 pacijenata na bolničkom liječenju, a sedmero je na na respiratoru. Preminule su tri osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ŽELIM REĆI OPREZ' /

Plenković o sezoni, prelasku na euro, ali i o koroni: 'Primijećen je veći broj zaraženih. Može se očekivati preporuka HZJZ-a'

Image
'ŽELIM REĆI OPREZ' /

Plenković o sezoni, prelasku na euro, ali i o koroni: 'Primijećen je veći broj zaraženih. Može se očekivati preporuka HZJZ-a'

'Za sada nema pritiska na zdravstveni sustav'

Budući da od sredine lipnja opet raste broj zaraženih virusom SARS CoV-2, a neke zemlje, poput Njemačke, ozbiljno razmatraju vraćanje protuepidemijskih mjera na snagu, strahujući već od novog ljetnog vala epidemije, upitali smo nadležne u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) razmatra li se i kod nas vraćanje na snagu određenih protuepidemijskih mjera. Sudeći po onome što nam je rečeno, takvo što zasad nije na pomolu.

"U prethodnom tjednu broj oboljelih je bio nešto veći u odnosu na tjedan ranije, a za sada se ne bilježi evidentan porast broja osoba na bolničkom liječenju i pritisak na zdravstveni sustav. Pomno se prati i analizira situacija. Za sada u ovom trenutku nije najavljeno uvođenje novih mjera, kao niti u drugim europskim zemljama gdje je epidemiološka situacija još izazovnija", kazala nam je dr.med. Maja Ilić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omikron BA.5 ne dovodi do težih oblika bolesti

Napomenula je kako HZJZ svakodnevno prati broj novooboljelih, hospitaliziranih, osoba koje zahtijevaju liječenje u jedinicama intenzivnog liječenja i preminulih te pojavnost i karakteristike novih varijanti virusa.

"Na temelju kontinuiranog praćenja i procjene situacije u suradnji sa Stožerom civilne zaštite odlučivat će se o potrebi uvođenja novih mjera tijekom ljeta i početkom jeseni", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo i koliko je trenutno prisutna podvrsta soja omikron BA.5 zaraznija i opasnija od prethodnih varijanti.

"Prema posljednjim rezultatima sekvenciranja, BA.5 podvarijanta omikrona je bila zastupljena u 25 posto uzoraka, uz još uvijek prevladavajuću BA.2 varijantu. Očekuje se da će taj udio rasti zbog toga što BA.5 podvarijanta pokazuje veću zaraznost u odnosu na prethodno cirkulirajuću BA.2 podvarijantu. No, za sada nema dokaza da bi ova podvarijanta dovodila do težih oblika bolesti u odnosu na druge podvarijante omikrona", kazala je epidmeiologinja Maja Ilić iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo