„Pismo Ešton i Filea vetar u leđa“

„Ešton i File će još jednom pozvati lidere EU da Srbiji odobre datum“

9.6.2013.
2:42
VOYO logo

Kako pišu "Večernje Novosti", a prenosi "B92", pismo Ketrin Ešton i Stefana Filea biće vetar u leđa evrointegrcijama Srbije.

U njemu će, prema pisanju "Novosti", o implementciji briselskog sporazuma Beograda i Prištine kao ključnog za donošenje odluke o datumu, preovladavati pozitivan ton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ešton i File će još jednom pozvati lidere EU da Srbiji odobre datum, tvrde "Novosti".

Poslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn je otišao i korak dalje, pa po pisanju "Blica" i "Danasa" , smatra da, ukoliko Bundestag odluči da Srbiji treba dati samo neku vrstu "zelenog svetla", ali ne i konkretan datum, to može da utiče na gubljenja kredibiliteta Nemačke. To će biti i veliki šamar za Uniju, smatra Flekenštajn koji je funkcioner opozicione nemačke Socijaldemokratske partije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ako EU želi da u budućnosti bude shvaćena ko pouzdan partner, onda mormo da se držimo sopstvenih obećanja i priznamo da su srpska i kosovska vlada uradili više nego što smo očekivali i da sada treba da dobiju konkretan datum za početak pregovora -, reko je Flekenštajn.

Izvor "Politike" iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke kaže, pak, da Nemačka može da odobri Srbiji datum početka pregovora uz klauzulu da odluka može da bude povučena ako ne dođe do pune primene sporazuma između Beograda i Prištine. Prema ovom izvoru, pregovori bi počeli januara ili februara 2014. godine, objavljeno je večeras na sajtu "Politike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se ove tvrdnje izvora iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke ostvare, na Srbiju bi se primenio „crnogorski scenario”, piše na sajtu lista, uz podsećanje da je Crnoj Gori u decembru 2011. bilo obećano da će u junu 2012. godine biti otvoreni pregovori s tom zemljom, ako Crnogorci ispune šest prioritetnih zahteva, kako se na kraju i dogodilo.

Odlazeći šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da Savet EU u junu neće odlučivati o datumu već smo o tome da li je Srbija zaslužila "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora za članstvo u Uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef poslaničke grupe vladajuće CDU/CSU u nemačkom Bundestagu , Andreas Šokenhof, medjutim, kaže da će poslanici te koalicije odluku o tome da li Srbiji u junu dodeliti datum za početk pregovora sa EU, doneti pošto 18. juna dobiju pismo šefice EU diplomatije Ketrin Ešton i komesara za proširenje Štefana Filea.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike