loši uvjeti, prijetnje poslodavaca / Pirotehničari: 'Iza nas ostaju mine, ne bismo pustili ženu i djecu na terene koje smo razminirali'

Pirotehničar Goran Maras poručio je kako pirotehničari traže kolektivni ugovor za sve u humanitarnom razminiranju, uvođenje sigurnosnih mjera i zaštitnu cijenu četvornog metra razminiranog prostora

10.5.2016.
17:03
VOYO logo

Saborski zastupnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić upozorio je u utorak na maćehinski odnos institucija prema problemima pirotehničara, dok su predstavnici pirotehničara poručili kako su nekada primali plaće poput saborskih zastupnika, a danas su svedeni na najamne radnike, dok su samo u proteklih 14 mjeseci stradala sedmorica njihovih kolega.

"Problemi su počeli još 1998. kada je direktivom Svjetske banke outsourcan sektor razminiranja, a cilj više nije bio čišćenje od mina nego zarada. Od tada više ne vrijedi koncept razminiranja nego 'pregledavanja površine', što je rezultiralo očišćenošću od svega 15 posto", rekao je Sinčić na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1998., kazao je, cjena razminiranja po kvadratnom metru smanjena je s 18 na dvije-tri kune. 

"Novac završava u džepovima vlasnika privatnih tvrtki koji ih nerijetko zatvaraju kako ne bi morali isplaćivati svoje radnike, te na ime članova svoje obitelji otvaraju nove tvrtke, i tako po nekoliko puta. Obitelji poginulih pirotehničara primaju minimalnu naknadu od države iako država prema njima ima duboku moralnu obvezu", tvrdi Sinčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik strukovne udruge pirotehničara Josip Selinger kazao je kako se ta konferencija za novinare trebala održati još prije desetak dana, ali je bila odgođena zbog prijetnji koje su pirotehničari dobili od poslodavaca i uprava tvrtki u kojima rade.

"Na početku razminiranja, u državnoj tvrtki Mungos pirotehničari su imali plaće saborskih zastupnika, no od 2005. su svedeni na najamne radnike. Minimalna plaća za mjesec kada ne rade je 3.300 kuna bruto, a raste po osnovi radnih dana na terenu, pa tako može bruto zaraditi do 13.000 kuna", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iza nas ostaju mine. Pirotehničari smo i to mi je glupo za reći, ali tamo gdje sam ja radio, gdje smo razminirali - ja ne bi pustio svoju ženu i djecu da idu. Živimo u zemlji u kojoj se govori da su tereni razminirani, a nisu razminirani kako treba. Hrvatska bi trebala biti razminirana do 1. 3. 2019. To je u ovakvim uvjetima nemoguće", naglasio je pirotehničar Alen Sučić. 

"Prijavljivali smo to već MUP-u, ali smo dobili odgovor da je sve u redu", dodao je Selinger.

Pirotehničar Goran Maras poručio je kako pirotehničari traže kolektivni ugovor za sve u humanitarnom razminiranju, uvođenje sigurnosnih mjera i zaštitnu cijenu četvornog metra razminiranog prostora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog problema s kojima se susreću za srijedu su najavili prosvjed na Markovu trgu na kojem će tražiti sastanak s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo