stalno pod prismotrom / Pilot projekt na području Zagreba: osuđenici na slobodi počeli nositi elektroničke narukvice

Image
Foto: Ministarstvo pravosuđa

Pilot projekt se provodi nad 20 ljudi na području Zagreba i Zagrebačke županije

17.2.2017.
17:08
Ministarstvo pravosuđa
VOYO logo

Stavljanjem prve osobe pod elektronički nadzor u petak je službeno započeo pilot-projekt elektroničkog nadzora osoba kojima je određen istražni zatvor u domu ili su osuđenici na uvjetnom otpustu, izvijestilo je u petak Ministarstvo pravosuđa.

Projekt vrijedan 150 tisuća eura financira Europska unija kroz Prijelazni instrument pomoći za podršku daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon omogućuje da pod elektroničkim nadzorom mogu biti osobe kojima je određen istražni zatvor u domu kao i osuđenici na uvjetnom otpustu.

Elektronički nadzor izvršava se pomoću uređaja instaliranog u domu nadzirane osobe te elektronskih narukvica (nanožnica). Narukvica koju osoba pod nadzorom nosi na gležnju vrlo je lagana, nije štetna za zdravlje, vodootporna je i ne ometa svakodnevne aktivnosti, napominje Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da osoba pod nadzorom pokuša manipulirati uređajima za nadzor ili prekrši neka druga pravila o tome će u realnom vremenu biti obaviješten nadzorni centar Sektora za probaciju u kojemu svakodnevno rade posebno obučeni probacijski službenici.

Pilot projekt 20 osoba na području Zagreba i Zagrebačke županije i traje 100 dana, počevši od stavljanja prve osobe pod elektronički nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao priprema za provođenje pilot-projekta poduzete su brojne analize uključujući i analizu „Cost-benefit“ koju su u suradnji s djelatnicima Ministarstva pravosuđa izradili strani stručnjaci, a koja je pokazala da jedan dan zatvora po osobi košta 400 kuna, a jedan dan elektroničkog nadzora sto kuna.

Opremu za nadzor prije početka projekta testirali su na sebi djelatnici Sektora za probaciju. Na djelatnicima Sektora za probaciju također će bit će testirano i korištenje opreme za elektronički nazor putem GPS signala te uređaji za prepoznavanje glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije početka projekta osnovana je radna skupina predstavnika Ministarstva pravosuđa, MUP-a, Državnog odvjetništva i županijskih sudova u Zagrebu i Velikoj Goric, koja je izradila protokol o suradnji na izvršavanju elektroničkog nadzora tijekom pilot-projekta.

Primjena elektroničkog nadzora u Europi započela je početkom 1990-tih, a danas ga koristi većina država članica EU u različitim fazama kaznenog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krovna organizacija probacija u Europi (CEP) organizira od 1998. konferencije o elektroničkom nadzoru, a domaćin 11. konferencije u proljeće 2018. bit će Hrvatska.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo