VIŠE OD 40 AKCIJA / Pilot kanadera Milan Došen o požarima: 'Početak godine je počeo žestoko. Ove visoke temperature koje se najavljuju nisu obećavajuće'

"Moramo apelirati i na građane da malo pripaze u svemu tome jer riskiramo katastrofalne požare u ovoj situaciji", poručio je protupožarni pilot Milan Došen

14.7.2021.
19:06
VOYO logo

Požari koji su izbili u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji stavljeni su pod kontrolu vatrogasaca koji su za svaki slučaj noć proveli na opožarenom području. Zbog velikog broja požara na samom početku ljetne sezone i paklenih vrućina koje pogoduju njihovom izbijanju - stiže i posebno upozorenje vatrogasaca. Građane pozivaju na dodatan oprez, te pomoć u dojavi ukoliko uoče dim.

Više pogledajte u videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U više od 40 akcija u ovoj sezoni pomagala je i zračna flota u Zemuniku.

Uspoređujući ovu i prošlu godinu - imaju li vatrogasci više posla?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaju ovoga ljeta više posla. Tek je počelo ljeto. Imali su ovoga ljeta na početku, prva tri tjedna dvostruko više intervencija nego prošle godine. Ono što je meni osobno prilično impresivno je veličina ovoga aviona koji radi itekako teške manevre sa 20 tona težine. Dakle, kanader je pored nas, a ono što je najbitnije za njega je spremnik - tri tone vode ide na jednu stranu i tri tone vode ide na drugu stranu. Kanader glisira 15 sekundi po površini vode dok usisava u sebe tu vodu i glisira brzinom od 150 kilometara na sat - to je brže od bilo koje glisera. Kako je upravljati sa takvom grdosijom i  kako ide ovogodišnje protupožarna sezona će nam reći pripadnik 855. eskadrile protupožarnih zrakoplova Milan Došen.

Gospodine Došen, imali ste pune ruke posla prva tri tjedna. Dakle, Čiovo je bilo posebno jako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine početak je bio žestok. Imali smo negdje oko 40-ak akcija gašenja požara na otvorenom prostoru zadnja dva do tri tjedna. U tim nekim akcijama imali smo stvarno velikih požara. Jedan od tih požara je bio, i kako ste spomenuli, Čiovo gdje je, prošlu subotu ste mogli vidjeti, zaprijetilo je i kućama. Ljudi moraju biti svjesni da u takvoj situaciji kad je jak vjetar i visoka temperatura, nama cijeli otok može izgorjeti u par sati. 

Koliko je bilo kanadera u toj akciji?

U toj akciji je bilo tri kanadera i jedan helikopter. Sva sreća, brza reakcija zemaljskih snaga i zračnih snaga uspjeli smo na vrijeme spriječiti taj požar i daljnje širenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su procjene s obzirom na neke klimatske prognoze za ovo ljeto?

Ove visoke temperature koje se najavljuju i dalje, uz konstantan jak vjetar nisu baš obećavajuće. Događat će se sve više i više ovakvih intervencija i požara, tako da moramo apelirati i na građane da malo pripaze u svemu tome jer riskiramo katastrofalne požare u ovoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije javljanja uživo, malo ste mi pokazali, razgovarali smo - sad me zanima da objasnite ljudima kako je upravljati ovakvom grdosijom u prilično zahtjevnoj, teškoj i izazovnoj situaciji. Što je najteže, prikupit vodu, ući u vatru i baciti vodu? Što je najizazovnije u toj priči? 

U toj cijeloj priči je sve izazovno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je najteže? 

Sve je tu dosta komplicirano. Ne mogu reći da je teško jer smo mi utrenirani za to . Mi za to treniramo i radimo svakodnevno na tome. Imate problema na vodi, morate skupljati između brodova, morate paziti na kupače, imate problema na požaru gdje izbjegavate i dim i vatru i dalekovode. Letite na vrlo malim visinama. Kako mi, protupožarni piloti, kažemo, tamo gdje svaki normalan pilot bježi, mi tu dolazimo jer sve te situacije nisu normalne. Mislim, njima nisu normalne, nama su normalne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Vatrena stihija /

Vatrogasci su ga gasili čak 20 sati: Policija sumnja da je veliki požar na Čiovu podmetnut

Image
Vatrena stihija /

Vatrogasci su ga gasili čak 20 sati: Policija sumnja da je veliki požar na Čiovu podmetnut

Ima li protupožarni pilot, pilot kanadera i Airtractora godišnji odmor? Ljeto je i svi se kupaju. Je li vi možete otići na par dana? 

Nikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikad baš? 

Znači, kod nas od 1. svibnja pa do kraja listopada cijeli sastav protupožarne eskadrile je uvijek aktivan, uvijek ste na telefonu ili ste ovdje na poslu. Znači može vas zvati bilo kada, u bilo koje vrijeme, ali nije samo to. Mi štitimo i Hrvatsku, hrvatske građane i njihovu imovinu nego mi dajemo podršku i Europskoj uniji tako da možemo bilo kada biti pozvani da bilo gdje u Europi odemo gasiti požar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike