PROCJENA STEČENE IMUNOSTI / Domaći znanstvenici proveli istraživanje pa otkrili nakon kojeg cjepiva najbrže padaju antitijela

Image
Foto: Damir Spehar / Pixsell

Kako četiri cjepiva odobrena za uporabu u Hrvatskoj nisu međusobno uspoređivana u jedinstvenoj studiji, na skupini od petnaestak dobrovoljaca za svako od cjepiva, uspoređivali su razinu induciranih neutralizirajućih antitijela te njihovu trajnost

26.11.2021.
16:31
Damir Spehar / Pixsell
VOYO logo

Najsnažniji imunološki odgovor kod cijepljenih u Hrvatskoj pokazala su mRNA cjepiva (Pfizer/BioNTECH i Moderna), zatim AstraZenecino dok je najslabiji odgovor bio kod Jansenovog cjepiva, piše Jutarnji list.

Preliminarni su to podaci istraživanja koje je jučer predstavila Dr. Beata Halassy, znanstvena savjetnica Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu na online kolokviju "Test neutralizacije SARS-CoV-2 kao ključ za procjenu imunosti stečene preboljenjem i/ili cijepljenjem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZAZVAO UZBUNU U CIJELOM SVIJETU /

Novi soj koronavirusa došao je i do Europe: Prvi slučaj zabilježen u Belgiji

Image
IZAZVAO UZBUNU U CIJELOM SVIJETU /

Novi soj koronavirusa došao je i do Europe: Prvi slučaj zabilježen u Belgiji

"Kako četiri cjepiva odobrena za uporabu u Hrvatskoj nisu međusobno uspoređivana u jedinstvenoj studiji, na skupini od petnaestak dobrovoljaca za svako od cjepiva, uspoređivali smo razinu induciranih neutralizirajućih antitijela te njihovu trajnost.

Uočili smo da najviše razine antitijela po završetku cijepljenja razvijaju ljudi cijepljeni s oba mRNA cjepiva, i te su vrijednosti usporedive s onima koje mjerimo u preboljelih nakon težeg oblika bolesti. Najniže vrijednosti induciralo je cjepivo Jansen, s vrijednostima u donjem dijelu raspona uočenog u preboljelih. Srednje snažan odgovor induciralo je cjepivo AZ", rekla je dr. Halassy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati usklađeni s prvim studijama

Iako su rezultati dobiveni na malom broju uzoraka, oni su po skupinama vrlo homogeni i usklađeni s prvim studijama koje izlaze i iz drugih europskih laboratorija“, pojasnila je Halassy, koja je inače oditeljica projekta "Stvaranje preduvjeta za uvođenje SARS-CoV-2 seroterapije u Hrvatskoj" kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost.

Na ovom projektu inače sudjeluju znanstvenici i stručnjaci iz Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i Imunološkog zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo