izrazio zadovoljstvo / Petrov sa sindikatima javnih i državnih službi: Svi ćemo biti u 'win-win' situaciji

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zahvalivši sindikalnim predstavnicima na razumijevanju, Petrov je izrazio zadovoljstvo što je Vlada naišla na ljude koji će joj pomoći da započeti reformski paket dovrši unutar ove godine

21.3.2016.
12:58
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade BožoPetrov izjavio je u ponedjeljak, nakon početka pregovora s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi o realizaciji sporazuma o povećanju plaća za šest posto, da će na kraju pregovaračkog procesa svi biti u "win-win" situaciji, odnosno da će zadovoljni biti i sindikati i Vlada, kao i hrvatski građani.

Image
Sastanak Vlade i sindikata trajao kratko /

Mihalinec novi sastanak zakazao za petak: 'Tvrdnja da nema novaca nije ozbiljna pregovaračka pozicija'

Image
Sastanak Vlade i sindikata trajao kratko /

Mihalinec novi sastanak zakazao za petak: 'Tvrdnja da nema novaca nije ozbiljna pregovaračka pozicija'

Zahvalivši sindikalnim predstavnicima na razumijevanju, Petrov je pred novinarima  u Banskim dvorima izrazio zadovoljstvo što je Vlada naišla na ljude koji će joj pomoći da započeti reformski paket dovrši unutar ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada će biti aktiviran sporazum o povećanju plaća

Na upit hoće li ove godine biti novca za ispunjenje sporazuma o povećanju osnovice za plaće, Petrov je rekao kako je to jedna od točaka o kojima će pregovarati u vezi aktiviranja samog sporazuma, koji je bio potpisan prije nekoliko godina.

"Postoji Vladina obveza i realna situacija u kojoj se danas nalazimo i vjerujem da će predstavnici sindikata imati sluha za to. Dogovorit ćemo se kada će biti aktivacija sporazuma, no u ovom trenutku ne želim donositi zaključke. Mislim da je korektno razgovarati i zajednički donijeti zaključak", kazao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znamo da u ovom trenutku nismo u proračunu planirali dodatna sredstva za isplatu obveza iz sporazuma i zato kažemo da nema novca, a želimo biti korektni prema sindikatima, jer su i oni bili korektni i čekali da se dogovorimo kada će se moći aktivirati sporazum, dodao je.

Na novinarsku opasku da prema projekcijama proračuna ta sredstva nisu predviđena ni u iduće dvije godine, Petrov je istaknuo kako su projekcije napravljene "po sistemu 2016.",  a na upit postoji li simulacija o kolikom se iznosu radi na godišnjoj razini rekao je kako o tome nisu razgovarali, već će o tome biti riječi u pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protokol o pregovorima o osnovici i ostalim temama

"Bazirat ćemo se na sporazumu o šest posto osnovice, i to će biti glavni predmet razgovora kroz iduće razdoblje, a vjerujem da ćemo obuhvatiti i više", rekao je Petrov napomenuvši kako će ostale teme, poput usklađivanja pariteta plaća, biti obuhvaćene protokolom o pregovorima koji će Vlada predložiti sindikatima. Pregovori o kolektivnim ugovorima trenutno nisu tema, ali će svakako doći na dnevni red, no treba ići korak po korak.

Najavio je idući sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih i državnih službi za 1. travnja, kada će imati preliminarne kalkulacije i moći konkrenije razgovarati o sindikalnim zahtjevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje boji li se sudskih tužbi, Petrov je poručio da, s obzirom na način kako je vođen razgovor, ne treba prijetiti tužbama, iako postoji i ta mogućnost. Opravdano je nepovjerenje sindikata koji su u pojedinim situacijama bili izigrani ali, s druge strane, realna situacija ponekad diktira neke stvari, tako da se nadam da ćemo sklopiti dogovor, kazao je.

Na početku pregovora ništa konkretno

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a ZdravkoLončar rekao da će sindikati nastojati "drvo ne posjeći, a plodova se neće odreći", odnosno da će pokušati pronaći obostrano prihvatljivo rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske DubravkoJagić istaknuo je pak da je najvažnije pitanje kada će se povišice isplatiti, a ne hoće li se uopće isplatiti, i to u razumnom roku.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika BorisPleša izjavio je kako postoji Vladina obveza prema zaposlenicima u državnim službama, ali na početku pregovora nije bilo realno očekivati ništa konkretnije. No, dogovorili smo protokol pregovaranja i tema o kojima će se razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo se dotakli tema koje su za nas krucijalne, sindikalna strana na tome inzistira i očekujemo s Vladine strane konkretne prijedloge kroz protokol i pregovore na koji način to pitanje riješiti", kazao je Pleša. Hoćemo li kroz pregovore doći do dogovora - vidjet ćemo, no pregovorima u ovom trenutku moramo dati šansu, naglasio je Pleša.

Petrov čvrsto uz Orepića

Potpredsjednik Petrov također je komentirao aktualne sukobe između ministra unutranjih poslova VlaheOrepića (Most) i prvog potpredsjednika Vlade TomislavaKaramarka (HDZ) oko Karamarkovih zahtjeva za smjenama u MUP-u, pri čemu se preko medija svađaju tko je bolji prijatelj s umirovljenim generalom Antom Gotovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov je poručio kako čvrsto stoji uz ministra Orepića, a  neprihvatljvo mu je da se "uz trube i fanfare" najavljuju smjene u policiji. "U to tko je veći prijatelj s nekim, stvarno ne bih ulazio", rekao je Petrov.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo