NAJPOPULARNIJI KRIMIĆI / Otkrili što se čita iza zatvorskih rešetaka. Od Tuđmana i Proklete avlije do Kurana i Biblije

Image
Foto: Marijan Susenj/Pixsell

Uzničke dane uz knjigu krati polovica zatvorenika. Na popisu omiljenih knjiga ima i domaćih i hrvatskih bestsellera

15.6.2024.
8:39
Marijan Susenj/Pixsell
VOYO logo

U Hrvatskoj ima sedam kaznenih ustanova, u svakoj je omogućen pristup knjižnom fondu pa ukupno uzničke dane uz knjigu krati do 50 posto zatvorenika, a ljestvice najčitanijih djela otkrivaju da su najpopularniji krimići, ali čita se sve  - od Biblije, preko Suzane Rog do Franje Tuđmana.

Najčitaniji žanr iza hrvatskih rešetaka je svakako kriminalistički roman, a čitaju se i vjerske knjige, ljubavni i erotski romani, knjige za samopomoć i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kaznionici Lipovica pored Požege, gdje je najrazvijenija čitalačka navika zatvorenika, najčitanije su, uz krimiće, putopisne knjige i one vjerskog sadržaja. Čitatelji najviše posežu za Biblijom i Kuranom, a slijede ih „Tko je čovjek“ Tomislava Ivančića i dva domaća klasika „Prokleta avlija“ Ive Andrića i „Zlatarevo zlato“ Augusta Šenoe.

Image
SLUČAJ IZ TRAVNJA /

Hrvate u Srbiji mlatili rukama i remenjem, prijetili da će ih ubiti: Predložen zatvor za napadače

Image
SLUČAJ IZ TRAVNJA /

Hrvate u Srbiji mlatili rukama i remenjem, prijetili da će ih ubiti: Predložen zatvor za napadače

U najpoznatijoj hrvatskoj kaznionici u Lepoglavi su uz krimiće najposuđivaniji trileri, povijesna proza i knjige za samopomoć. Umjesto Biblije i Kurana „Lepoglavcima“ su draže knjige dijametralno suprotnog sadržaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni čitaju Zvonimira Majdaka, odnosno njegove erotske romane „Želim još puno puta“ i „Gospođa“ koje je pisao pod pseudonimom Suzana Rog, a u vrhu posudba su Kenan Crnkić i "Pazi kojeg vuka hraniš“ te Pavao Pavličić s „Krvnom vezom“.

Iz bibliotečnog odjela u Valturi, jedinoj kaznionici otvorenog tipa, najviše se poseže za romanom Agathe Christie „Ubojstvo u Orient Expresu“ i krimićima američke književnice Patricie Cornwell „Corpus delicti" i "Obdukcija“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamošnje osobe na izdržavanju kazne interes pokazuju i za knjige o ljekovitom bilju, kroz njihove ruke često prolazi „Kućna biljna ljekarna“ Ivana Lesingera. Nerijetko posežu za enciklopedijama i knjigama povijesnog sadržaja, među kojima je najčitanija „Hrvatska u monarhističkoj Jugoslaviji“ Franje Tuđmana.

U ženskom zatvoru najviše čitaju ljubiće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznionica u Turopolju još je jedna u kojima su najčitaniji kriminalistički romani, a jedina je gdje se iznadprosječni interes pokazuje za znanstvenu fantastiku i humoristički roman. Najposuđivaniji su Robert Ludlum i “Teški krug“, John Grisham i „Posljednji porotnik“ te svevremenski klasik Williama Shakespearea “ Romeo i Julija“.

Trileri su na prvom mjestu u Glini, a najčitanija je Marija Jurić Zagorka i njezina serija romana „Grička vještica". Tamo se također čita Andrića, ali za razliku od Lipovice zatvorenici u Glini preferiraju njegovu „Na Drini ćuprija“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je, a ne bi trebalo čuditi, da je treća po broju posudbi knjiga „Godina prođe, dan nikada“ glumca Žarka Lauševića koji je također dobar dio života proveo iza rešetaka.

U ženskom zatvoru u Požegi najviše se čitaju ljubavni romani, potom krimići i knjige za samopomoć. Najčitaniji je Robert Napra i njegovi romani „Luna“, „Bijela jutra“ i „Testament grofa Drakule“, a i „Ciganin, ali najljepši“ Kristijana Novaka te „Pogledaj što je mačka donijela“ Ante Tomića često prelaze iz ruke u ruku osuđenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Zatvorenici u Lepoglavi masno zarađuju: Imaju vinograde, šume, farmu, proizvode namještaj...

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo