PETOGODIŠNJI GENIJALAC ŠIMUN: / Gotovo nepokretan, do nedavno nije komunicirao a sad su roditelji otkrili što sve zna

Image

Petogodišnji Šimun, praktički nepokretan, do prije pola godine nije komunicirao.

23.12.2016.
10:47
VOYO logo

Šimun boluje od semilobarne holoprozencefalije. Poremećaj je to kod kojeg se u najranijim tjednima trudnoće mozak ne razvija pravilno. Zbog toga dolazi do teške mentalne retardacije i velike malformacije lica. Ivana i Franjo saznali su za dijagnozu tri mjeseca prije rođenja Šimuna. Liječnici su im rekli da su šanse da će dijete doživjeti prvi rođendan tek 0,00,16%.

Mislili da je gluh i slijep, a on reagirao na glazbu i odraz u ogledalu

Kad su došli kući iz rodilišta, mislili su da je Šimun gluh i slijep. Ivana se samo nadala da će imati vremena upoznati svoje dijete prije nego što bez njega ostane. Usprkos crnim predviđanjima, Šimun sada ima pet godina. Roditelji su najprije shvatili da reagira na glazbu, smije se i prepoznaje se u ogledalu. Sada može i razgovarati uz pomoć improvizirane table sa slovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Roditelji su bili iznenađeni kada su shvatili da Šimun prepoznaje njih i sestricu Piu i da ih pamti.

Šimun sada ide u vrtić, a svaki dan se druži sa studenticom Dorom. Upravo on je tema njezinog diplomskog rada na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. On ju redovito pobjeđuje u igri 'Memory', što pokazuje da ima puno veću pažnju i pamćenje od očekivanog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'Nitko od nas nije znao što se skriva u toj glavici'

''Ja sam njega snimala za diplomski, ja nisam znala šta će on napisati i mislim... naravno da te i iznenadi i preplave te i osjećaji i sve... Mislim nije nitko od nas znao što sve, što točno se u toj glavici skriva'', rekla je Dora u Provjerenom.

Kad je naučio abecedu, Šimun je počeo pisati o tome što ga zanima. Svi su se iznenadili kad je sa četiri i pol godine napisao da ga zanima Tutankamon i astronauti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dora kaže da je jednostavno genijalan.

Šimun rastura s brojevima

S mamom razgovara pomoću plastificiranih slova, a ona kaže da je Šimun čitati i pisati naučio sam, dok je gledao sestru. Dugo mu treba za jednu rečenicu, ali ogroman je to napredak za dijete kojem liječnici nisu prognozirali niti godinu dana života. Kada želi reći ne, glavu okrene u lijevo, a za 'da' u desno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim velikim napretkom, Šimun roditelje oduševljava i smislom za humor. I osmogodišnja sestra Pia ističe koliko je njezin brat pametan. Ona, kaže, ne zna ni dijeliti, a on 'rastura'.

Image

Bez problema je na tabli pokazao broj 4992 kad su ga pitali koliko je 16 puta 312. Taj zadatak za Šimuna nije bio pretežak. Njegov je IQ 197, što se ne uklapa niti u jednu tablicu za mjerenje IQ-a kod djece njegove dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pomogao bi mu komunikator sličan onome Stephena Hawkinga

Studentica Dora kaže da se možda ne radi o napretku, nego tek o tome da su odrasli konačno pronašli metodu kojom se Šimun sada može izraziti. A kako bi se još bolje i brže mogao izražavati i razgovarati s roditeljima i okolinom, u tome bi mu pomogao komunikator sličan onome kojeg ima Stephen Hawking. To je, naravno, vroma skupo, a Šimunovi roditelji s troje djece i jednom plaćom to si ne mogu priuštiti.

'Ja mislim da bi ovaj svijet bio bitno siromašniji da bude oštećen za mogućnost da komunicira s njim', rekao je Šimunov tata Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'U meni svašta čuči. Astronaut. To vam je svemirski naut', napisao je ovaj fascinantni petogodišnjak.

Mnogi su već u redakciju provjerenog počeli slati upite o donacijama za Šimunov komunikator. Donacije se mogu uplatiti na račun njegova oca Franje Majnarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo