Peterokatnica u Splitu mogla bi se urušiti!

Zgrade u jugoistočnom kvadrantu Dioklecijanove palače, koji mještani zovu 'Kenjara', u teškom su stanju.

15.3.2010.
8:46
VOYO logo

Tri etaže u Lukačićevoj 5 u vlasništvu su Grada, a u zadnjim dvjema je pet stanova, od kojih se dva adaptiraju za apartmane. Zgrada je nekoć bila dio nadbiskupskog kompleksa, a prostori su joj povezani s onima u jugoistočnoj kuli Palače, koja također ima velike statičke probleme.

arti-201003020438006Zgrada u Lukačićevoj i kula zahtijevali bi hitnu intervenciju, no dosadašnje gradske vlasti sufinancirale su tek uređenje stubišta, odnosno ulaza sa strane Pazara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što se tiče kule, već dva puta su prikupljane ponude za projekt sanacije, no na tome je i ostalo. Kula ima ozbiljne pukotine, kao i dio bedema, te opterećuje i kuću u Lukačićevoj'', objasnio je Slobodnoj Dalmaciji Neven Kunjašić, statičar i ovlašteni projektant na zaštićenim kulturnim dobrima, koji živi u toj zgradi.

Ambasador u zgradi bez WC-a

Voditelj zbora Brodosplit Ivan Vidović, koji koristi drugi kat, tvrdi da je vlaga tolika da jednu prostoriju od dvadesetak kvadrata uopće ne koriste, a boja i žbuka otpadaju i s one u južnom dijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavili su stvar Gradu, ali bez uspjeha. Krajnje je vrijeme da Grad uloži u sanaciju kuće i kule, inače će sve propasti, smatra Vidović i dodaje kako je Brodosplit iz svojih sredstava uložio 300.000 kuna u uređenje interijera.

Zbog neplaćanja im je isključena voda, za koju imaju poseban priključak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad je kod nas bio ruski ambasador, nije mogao na WC. Grad mora krenuti u najnužniju sanaciju zgrade i kule jer se njome koristi 14 međunarodnih udruga i nacionalnih manjina. Zadnja sanacija kule napravljena je 1978., pred Mediteranske igre'', napomenuo je za Slobodnu Dalmaciju voditelj Pokreta Hrvoje Bosnić.

Prethodni članak:

arti-201002040450006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo