NASILJE U BOLNICI / Pet godina za napad na liječnika: 'Prijetili su mi, govorili da ima dovoljno metaka i za moju djecu'

Image
Foto: Pixabay

Nasilje nad liječnicima i zdravstvenim osobljem i dalje se prešutno tolerira, smatra Hrvatska udruga za medicinsko pravo

8.5.2019.
13:53
Pixabay
VOYO logo

''Niz je situacija gdje dolazi do nasilja nad liječnicima i zdravstvenim osobljem. U Bjelovaru je početkom godine osoba napadala osoblje i uništavala inventar, a slično se dogodilo i u Klinici za plućne bolesti Jordanovac. I osobno sam doživljavao prijetnje oružjem i silom, govorili su mi da ima dovoljno metaka i za moju djecu, i druge ružne stvari. Neke sam prijavljivao, neke i ne, ali sam se potrudio da ne ostane sve samo na tome'', istaknuo je dr. med. Miran Cvitković, predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo (HUMP) te pedijatar i intenzivist u KBC-u Zagreb. 

Nakon niza slučajeva prijetnji i nasilja nad liječnicima i zdravstvenim osobljem HUMP je upozorila na činjenicu kako se takvo nasilje, unatoč novim odredbama Kaznenog zakona, još uvijek prešutno tolerira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvitković je osobno radio na definiranju novog kaznenog djela s timom svojih suradnika i zadovoljan je što je ono ušlo u kazneno zakonodavstvo. Unatoč tom napretku, ova odredba još uvijek nije odjeknula među dionicima sustava koji moraju naučiti da to kazneno djelo postoji, upozorio je ovaj liječnik, piše Glas Slavonije

Cvitković se prisjetio i slučaja iz KBC-a Zagreb kad je nasilna osoba ušla u Odjel intenzivne njege i počela se svađati s osobljem, na mjestu gdje leži desetak kritično ugrožene djece. Osoblje je prekinulo rad dok se osoba nije smirila, a za to su vrijeme, smatra, i pacijenti bili ugroženi.

''To je zapravo temeljna stvar cijele priče oko izmjene Kaznenog zakona. Naime, prisila prema zdravstvenom radniku u konačnici je zaštita obavljanja zdravstvene djelatnosti prema pacijentima koji se nalaze u sobi ili u čekaonici. Oni čekaju pregled, a za to vrijeme liječnika, odnosno zdravstveno osoblje netko šamara i tuče. U međuvremenu, pacijentima nije pružena pomoć na koju imaju pravo'', upozorava Cvitković, pozivajući mjerodavne institucije na postupanje prema pozitivnim zakonskim propisima.

Također, smatra da bi i liječnici trebali prijavljivati takve slučajeve i ne ustručavati se prijaviti svaku prijetnju koja, nakon dopune Kaznenog zakona, zdravstvenom djelatniku pruža puno bolju zaštitu nego što je to do sada bio slučaj.

Cvitković navodi kako je u Zakonu o dopunama i izmjenama Kaznenog zakona, članku 315 dodan članak 315a. Prema st. 1 tog članka, "tko doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom članku stoji i da, u slučaju da je nanio tjelesnu ozljedu, odnosno uporabio oružje ili opasno oruđe prema zdravstvenom djelatniku, počinitelj može dobiti i kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ako je pak bio izazvan protuzakonitim, bezobzirnim ili grubim ponašanjem liječnika, stoji u Zakonu, počinitelj se može osloboditi kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo