Perković zasad šuti i ne otkriva svoje suradnike iz Udbe

Iza zidina münchenskog zatvora Stadelheim, Udbinim šefovima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču ovoga ljeta nije nimalo lako.

19.8.2014.
12:46
VOYO logo

I to ni manje ni više nego u Njemačkoj, koja slovi za zemlju strogog pravosuđa i koja ih tereti za organiziranje likvidacije Inina direktora Stjepana Đurekovića.

Njih su dvojica u odvojenim ćelijama. Susrest će se tek na Visokom zemaljskom sudu gdje će im sljedećih mjeseci suditi. Iz onoga što je vidljivo i čime raspolažu njemački istražitelji i sudstvo, čekaju ih teški dani, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća optužnica u slučaju Đureković

Nakon Perkovića, Državno odvjetništvo u Karlsruheu podignulo je i optužnicu protiv Mustača, zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo pomaganja u ubojstvu Đurekovića. Ovo je treća optužnica u slučaju Đureković, nakon one protiv Krunoslava Pratesa i Perkovića. U optužnici se navodi da je Mustač od 1982. do listopada 1985. bio voditelj SDS-a i nadređeni Perkoviću kojemu je, vjerojatno u proljeće 1982., naredio organiziranje i ubojstvo Đurekovića.

U tu svrhu, kako se navodi u optužnici, Josip Perković je stupio u kontakt s Krunoslavom Pratesom, koji je 2008. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog sudioništva u ubojstvu Đurekovića, i uputio ga u planove o ubojstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi optužnice

Potom je Prates izradio kopiju ključa garaže u Wolfratshausenu, koju je Đureković koristio kao tiskaru, te ključeve predao Perkoviću, a ovaj ih osobno ili preko treće osobe predao izvršiteljima ubojstva, koji su 28. srpnja 1983. dočekali i usmrtili Đurekovića.

Što očekuje one koji su optuženi da su organizirali Đurekovićevo smaknuće i u njemu sudjelovali ako se potvrde navodi optužnice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mustač i Perković za sada poriču bilo kakvu umiješanost. Za Perkovića se zna da će mu suđenje početi 13. listopada 2014.

Zakazano 61 ročište

Prema riječima sutkinje Andree Titz, voditeljice Službe za odnose s javnošću suda u Münchenu, Sudsko vijeće odredilo je i privremeni raspored suđenja. Kako bi se proveli svi predviđeni dokazi zakazano je 61 ročište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi suđenje Perkoviću trebalo trajati do 28. travnja 2015.

Vijeće je zaključilo da iz činjeničnog stanja za koje se optužnicom tereti Perkovića ne proizlazi samo kazneno djelo pomaganja, nego da se radi i o sudioništvu u ubojstvu. Za tu težu kvalifikaciju predviđena je kazna doživotnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perkovića posjetila i kćerka

Zanimljivo je da je postupku protiv Pratesa član sudskog vijeća bio sudac dr. Manfred Dauster, koji je sada predsjednik sudskog vijeća u slučaju Perković, a to znači - dobro upoznat sa svim pojedinostima optužnice.

Proteklih dana, doznajemo, optuženog Josipa Perkovića je posjetila i kćerka uz koju je jako emocionalno vezan i bio je to dirljiv susret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, neke udruge hrvatskih iseljenika će tijekom suđenja Perkoviću i Mustaču pokrenuti u Münchenu velike prosvjede, pozivajući sve žrtve Udbe i njihove obitelji da im se priključe.

Skučena ćelija

Perković dosta vremena provodi i na zatvorskom bolničkom odjelu, jer sve mu to nije lako izdržati psihički i fizički. Ćelija u kojoj se nalazi dosta je skučena, s vrlo malo svjetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački istražitelji proteklih su mjeseci svakodnevno razgovarali s Perkovićem i pokušavali ga pridobiti za suradnju. Navodno su ga istražitelji pitali o mnogim konkretnim imenima udbaša, njegovih suradnika, ali on nije bio spreman na izjave.

Hoće li taj stav promijeniti na suđenju i hoće li njegovi iskazi pridonijeti rasvjetljivanju i otvoriti Pandorinu kutiju nekih drugih brutalnih likvidacija brojnih drugih hrvatskih političkih emigranata na njemačkom teritoriju od 1967. pa do 1989., ostaje za vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo