PEJČINOVIĆ-BURIĆ NA KORAK DO IZBORA U VIJEĆU EUROPE: / Ministrica na putu do fotelje glavnog tajnika ima samo jednog protukandidata

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odbor ministara Vijeća Europe saslušao je sve kandidate za glavnog tajnika prošli tjedan i suzio listu na hrvatsku ministricu i belgijskog ministra

27.3.2019.
14:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i njezin belgijski kolega Didier Reynders dvoje su kandidata među kojima će Parlamentarna skupština Vijeća Europe u lipnju izabrati novog glavnog tajnika organizacije, objavljeno je u srijedu.

Pječinović Burić bila je jedna od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu VE, uz Reyndersa, bivšeg litavskog premijera Andriusa Kubiliusa i bivšu grčku ministricu vanjskih poslova Dore Bakojanis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor ministara VE saslušao je sve kandidate prošli tjedan i suzio listu na hrvatsku ministricu i belgijskog ministra.

Odluka 25. lipnja

O tome tko će biti novi glavni tajnik paneuropske organizacije odlučivat će Parlamentarna skupština VE tajnim glasanjem 25. lipnja u Strasborugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: To bi bilo sjajno

Predsjednik vlade Andrej Plenković kazao je prošli tjedan kako bi "bilo sjajno" kada bi Pejčinović Burić bila izabrana za glavnu tajnicu.

"Prvo, ona je kvalitetna ministrica, a drugo, ima sve kvalitete da bude glavna tajnica Vijeća Europe", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju njezina izbora, naglasio je premijer, Pejčinović Burić bi bila tek druga žena na čelu te paneuropske organizacije i prva glavna tajnica iz zemalja srednje i istočne Europe.

"Bila bi i najviša hrvatska dužnosnica ikada odabrana 'trijažom', dakle ne nekakvom kvotom nego odlukom parlamentarne skupštine", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo