opreza nikad dosta / Pedijatar za RTL komentirao tragediju u Kninu, za roditelje ima jasnu poruku: 'Djeca su u posebnom riziku za razliku od odraslih'

'Koža tako malog djeteta je dvostruko propusnija za vodu od odrasle osobe', naglasio je pedijatar

9.6.2021.
19:20
VOYO logo

Zašto vrućine, koje su tek krenule, često mogu biti pogubne za djecu? Nakon ove tragedije, poruke roditeljima poslao je pedijatar Milvoj Jovančević.

Tragičan slučaj u Kninu - dijete je preminulo nakon što je ostavljeno u autu. Koliko su zapravo takvi slučajevi česti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki slučaj te vrste kad se dogodi, to je tragedija. Mislim. događa se u svakoj sezoni i mi vidimo zapravo jedan, dva ili tri slučaja. Znači, to je situacija na koju treba misliti. Vjerojatno i neki blaži slučajevi prođu ispod radara tako da definitivno nije rijetkost.

Što se zapravo djecom događa? Koliko je to za njih opasno? Što se s njima događa kada ostanu zatvoreni u automobilu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je jako bitno razumjeti dakle djeca su u posebnom riziku za razliku od odraslih. Naime, malo dijete što je mlađe recimo ono dojenče koje su ili novorođenče koje se tek rodilo ima sedam puta veću relativnu površinu kože, recimo, od mene. Dakle, govorimo o površini kože u odnosu na tjelesnu masu. To je velika površina sa koje hlapi voda, a drugo, koža tako malog djeteta je dvostruko propusnija za vodu od odrasle osobe. Zato ta mala djeca vrlo brzo i vrlo lako dehidriraju.

Koje je onda vaše upozorenje za roditelje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, kad se dijete vozi u autu, slobodno se mogu koristiti klima-uređaji ili provjetravati a klima-uređaj naravno ako se koriste trebaju biti sezonski dezinficirani. Ako dijete ima visoku vrućicu, najvažnije od svega je osigurati dostatan unos tekućine odnosno vode.

Image
U KNIN DAN ŽALOSTI /

DORH objavio detalje velike tragedije u Kninu, otac ispitan pa pušten na slobodu

Image
U KNIN DAN ŽALOSTI /

DORH objavio detalje velike tragedije u Kninu, otac ispitan pa pušten na slobodu

Ima slučajeva kada roditelji smatraju da nešto samo kratko obaviti pa za to vrijeme dijete ostave u automobilu. Smije li se to uopće događati i koliko to kratko uopće smije trajati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malodobno dijete se ne smije ostavljati niti jednoga trenutka bez nadzora. Što se tiče izloženosti ovakvim ekstremnim vrućinama, ni pet minuta nije dobro, nije zdravo. Jednostavno cijeli organizam se izlaže stresu. Prema tome, ako dijete treba sa roditeljem skočiti u dućan - uzmi ga za ruku ili uzmi kolica odvezi koliko god ti je to možda manje praktično, ali zapravo dijete treba staviti na pijedestal sustava cijele vrijednosti života jedne obitelji. Ne mogu se ove stvari usput raditi. Treba uvijek nositi sa sobom dovoljno vode. Ako ne može raditi motor i ne može raditi klima-uređaj u autu, uvijek se mogu navlažiti nekakve pelene ili ručnik sa vodom, dijete prebrisavati i osigurati dostatan unos tekućine.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo