ODVOJENI, A ZAJEDNO / Grbin prima naknadu za odvojeni život, a živi s obitelji: 'To mi pripada prema Zakonu. Ni ja ne znam gdje živim'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je konferenciju za mediji nastavno na medijske napise da koristi naknadu za odvojeni život i ima prebivalište u Puli

16.2.2022.
9:19
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Mežu brojnim državnim službenicima izvan Zagreba koji koriste državne subvencije za najam stana su i predsjednik SDP-a Peđa Grbin i saborski zastupnik Arsen Bauk.

Obojica više od 10 godina žive u Zagrebu s obiteljima, a nisu promijenili prebivalište, piše Jutarnji list. Nastavno na isto, Grbin je najavio konferenciju za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknada za odvojeni život

Kako navodi Jutarnji, Bauk i Grbin obojica više od 10 godina žive u Zagrebu, te s njima žive i njihove obitelji. Partnerice su im zaposlene u Zagrebu te su tu dobili djecu, no nikad nisu promijenili prebivalište, pa je Bauk tako i dalje prijavljen na Braču, a Grbin u Puli.

Image
PLENKOVIĆ PONAVLJA: 'TO JE HAJKA' /

Zavirite u 'podrum za knjige' Frka-Petešića: Uređenje spremišta državu će stajati više od 400 tisuća kuna

Image
PLENKOVIĆ PONAVLJA: 'TO JE HAJKA' /

Zavirite u 'podrum za knjige' Frka-Petešića: Uređenje spremišta državu će stajati više od 400 tisuća kuna

Obojici Sabor plaća najamninu za stan u Zagrebu, obojica redovito koriste naknade za putne troškove, a Grbin je do prije mjesec dana koristio i naknadu za odvojeni život koje se sada odrekao da bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koristim nešto što mi pripada prema Zakonu. Podsjetit ću da je SDP-ova vlada smanjivala prava zastupnika i dužnosnika. Ona koja su preostala, ja koristim i to je problem. Hajdemo onda govoriti o tome tako da to ne predstavlja nikakav problem. Hrvatski sabor ne može biti predstavništvo zagrebačkih zastupnika i zašto se za korištenje prava proziva zastupnike iz drugih mjesta, Rijeke, Pule, Varaždina...", komentirao je Peđa Grbin.

'Ne znam ni ja gdje živim'

Na pitanje gdje on zapravo živi Grbin je poručio: "Kad se osvrnem na svoja protekla dva mjeseca ne znam ni ja gdje živim, malo sam u Zagrebu, malo sam u Puli, malo u inozemstvu. Rođen sam u Puli, završio sam srednju školu, dobio prvi posao i započeo svoju karijeru. Pula je moj grad i ne mogu ga se odreći. Zagreb je mjesto na kojem obavljam svoju političku dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijete mi ima osam mjeseci i ne može ići u vrtić. Nisam brojio koliko je dana ono bilo u Puli, a koliko u Zagrebu. Čim sam bio sa suprugom i djetetom, zatražio sam ukidanje naknade za odvojeni život temeljem odluke u Saboru za zastupnike koji žive u mjestima udaljenima više od 50 kilometara. Hajdemo utvrditi tko ima pravo na naknadu za odvojeni život, kako ja i drugi zastupnici ne bismo morali ponovno odgovarati na ista pitanja i da građani i korisnici mjere znaju što se događa", poručio je Grbin.

"Svaka informacija o mom privatnom životu je javna. Znate kad sam se vjenčao i kad mi se rodilo dijete, a informacije o imovini znate jer je sve navedeno u imovinskoj kartici. Na pitanje o naknadi za odvojen život odgovarao sam već 10 puta i opet ću. Naknada nije određena obiteljski, jer ovisi o mjestu stanovanja. Kad smo obiteljski donijeli odluku da će dijete ići u jaslice u Zagrebu, donijeli smo odluku da neću primati naknadu, jer to nije fer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknada se treba mijenjati ili ukinuti

To je naknada za dva mjesta stanovanja. To je naknada za one koji nisu iz Zagreba, a dužnost obnašaju u Zagrebu. Smatram da je vrijeme da se ta naknada mijenja, jer izaziva prijepore. To je odluka Sabora, koja to regulira od barem 2005. Sabor dvaput godišnje objavljuje tko je koliku naknadu primio. Smatram da je bolje da se naknada ukine, kako zastupnici iz drugih gradova ne bi morali trpjeti ovo svakih šest mjeseci.

Ovdje nije pitanje jesam li prekršio zakon, već jesam li postupio etički ili moralno", poručio je Grbin i odgovorio na pitanje jesu li svi političari isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo isti, jer ja govorim o ovome što me pitate, a imamo i jučer onoga koji nije odgovorio na pitanje krši li zakon. U slučaju Frke Petešića imamo prebivalište za koje ga ništa ne veže, Frki Petešiću je država obnovila stan i skladište za knjige, da bi potom to prešutjela. Odgovorit ću na pitanja, ali i i odgovarati za svoje postupke uzdignuta čela. Treba se pitati kakva su to prava dobili dužnosnici i jesu li ona jednaka za sve", poručio je Grbin i podsjetio da su SDP-ove vlade ukinule zastupničke mirovine i smanjile plaće.

Dodao je da će usuglasiti u kojem će smjeru ići prijedlog o zastupničkim naknadama: "To treba urediti ili ukinuti. Ako će se uređivati, onda treba biti za sve isto", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovit ću još jednom. Vi meni stavljate na teret da sam koristio pravo koje je uređeno zakonom i drugim aktima. Drugi, Ćorić, Frka Petešić, krše zakone. Vi znate gdje sam išao u školu, gdje mi živi šira obitelj, gdje sam počeo svoju karijeru, gdje mi je stan. Frka Petešić je prijavio prebivalište gdje nikad nije živio. Ja živim u Puli i u Zagrebu. Nije lako i volio bih živjeti na jednom mjestu, ali vezu s gradom u kojem sam odrastao ne želim prekinuti", rekao je Grbin.

Ćorićev opoziv

"Jedan od razloga zbog kojeg smo tražili opoziv ministra Ćorića su i vjetroelektrane. Sve smo naveli unutra, jasno i transparentno. Jedina je razlika što sad imamo mail i iskaz čovjeka koji tereti Ćorića za prijevaru tešku dvije milijarde kuna. Ćorić je trebao otići, ali to je odluka predsjednika Vlade. Prije godinu i dva mjeseca smo raspravljali o opozivu Ćorića, a saborska većina ga je održala. Nadam se da će shvatiti kolika je to štetočina za resor kojem je na čelu i za Hrvatsku u cjelini. Zanimljivo mi je da je Ćorić rekao da ga iz USKOK-a nitko nije kontaktirao, a imamo saznanje da je iskaz dan prije više mjeseci. Imamo upletenu bivšu državnu tajnicu, bivšu ministricu, sadašnjeg ministra, tko zna koliko će se to širiti. To je nedopustivo u zemlji koja se bori protiv korupcije. A koliko se bori, vidljivo je po tome što je Ćorić još uvijek ministar unatoč svemu", zaključio je šef SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo