ZAPAMTITE OVO / Pazite na 'krvotok' svog auta! Evo kako provjeriti motorno ulje i zašto to treba raditi baš ujutro

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Motorno ulje stručnjaci zovu i krvotokom automobila. Glavna mu je zadaća održavanje motora hladnim i njegovo podmazivanje čime se smanjuje trošenje dijelova motora koji se gibaju velikom brzinom i tako stvaraju veliko trenje. Zbog toga svaki vozač treba redovito provjerava njegovu razinu i redovito mijenjati ulje u autu

23.3.2024.
16:38
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Pranje ruku je pola zdravlja, rekli bi liječnici. A automehaničari bi se nadovezali ističući da je pravilno održavanje pola zdravlja svakog limenog ljubimca. Tu nikako ne biste trebali zanemariti brigu o motornom ulju čiju je razinu potrebno redovito provjeravati te paziti na njegovu redovitu izmjenu.

Motorno ulje mnogi stručnjaci zovu i krvotokom automobila. Glavna mu je zadaća održavanje motora hladnim i njegovo podmazivanje čime se smanjuje trošenje dijelova motora koji se gibaju velikom brzinom i tako stvaraju veliko trenje. Motorna ulja ujedno štite materijal koji podmazuju od korozije te čiste motor. Kada se motorno ulje počne zgušnjavati ili se pokvari, i motor se može prerano pokvariti što znači da je zadržavanje svježeg ulja ključno za njegov zdrav životni vijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada provjeravati razinu ulja?

Razinu motornog ulja preporučljivo je provjeravati jednom u dva tjedna, a kod starijih motora i češće. Ako imate automobil s elektronskim pokazivačem razine, nećete pogriješiti ako provjerite razinu ulja jednom mjesečno.

Image
KRUŽE SNIMKE /

Ne isprobavajte! Ovi popularni trikovi za čišćenje mogu vam uništiti automobil

Image
KRUŽE SNIMKE /

Ne isprobavajte! Ovi popularni trikovi za čišćenje mogu vam uništiti automobil

Ovaj korak nemojte preskočiti i prije odlaska na duže putovanje. Osim razine ulje, obratite pažnju i na količinu ostalih tekućina u autu poput rashladne tekućine, tekućine za kočnice i vjetrobransko staklo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako provjeriti razinu ulja?

Razinu ulja najbolje je provjeravati ujutro prije paljenja. Pritom se pobrinite da vaš limeni ljubimac stoji na ravnoj podlozi bez nagiba. Tada će i razina biti realna jer je gotovo sve ulje slilo u krater. Ako ste ga tek vozili, pričekajte pola sata do sat vremena da se ulje u motoru iscijedi.

Otvorite poklopac motora i potražite mjernu šipku koja se najčešće nalazi negdje ispred motora i ima blago obojenu ručicu. Izvadite mjernu šipku i krpicom obrišite ulje s nje. Vratite je u ulje pa opet izvadite i očitajte razinu ulja. Na njezinom dnu pronaći ćete dvije oznake za ulje u autu, odnosno za miminalnu i maksimalnu preporučenu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je šipka "obojena" ispod razine za minimalnu količinu, trebate doliti ulja do gornje razine. Količina između donje i gornje razine je pola litre pa vam to može služiti kao pomoć kod dolijevanja. Previše ulja također može biti štetno za vaš automobil stoga pripazite da ne prepunite motor.

Koliko često treba mijenjati ulje?

Motorno ulje valja mijenjati jer njegova svojstva podmazivanja ne traju vječno. Na pitanje koliko često mijenjati ulje u automobilu teško je dati jednoznačan odgovor jer to ovisi o prijeđenoj kilometraži, ali i uvjetima vožnje, kvaliteti ulja i starosti automobila. Kod procjene najbolje je u obzir uzeti preporuke proizvođača automobila i vaše navike vožnje. Primjerice, ako imate relativno novi auto i uglavnom vozite dulje od 20 minuta ujednačenom brzinom, onda možete razmišljati o produženom intervalu izmjene ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo vremena preporuka je za ispravan rad automobila bila izmjena motornog ulja s filterom jednom godišnje ili nakon prijeđenih 15.000 kilometara. Međutim, u posljednje vrijeme s unaprijeđenim proizvodnim procesima i razvojem naftne kemije, proizvođači automobila počeli su koristiti long life ulje koja se mogu zamijeniti svakih 30.000 prijeđenih kilometara, naglašavaju iz CIAK auta.

Ako uglavnom putujete na udaljenosti manje od 15 kilometara ili manje, trebali biste razmisliti o češćoj promjeni ulja. Ako auto ne vozite često i prelazite manje kilometara od preporučenog broja u okviru servisnog intervala, poželjno je da ulje izmijenite dva puta godišnje jer ono s vremenom gubi kvalitetu.
Proizvođači većine modela automobila navode da je izmjena ulja poželjna nakon 8.000 do 12.000 prijeđenih kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako većinom putujete na udaljenosti od 15 kilometara ili manje, trebali biste razmisliti o češćoj promjeni ulja. Ako auto ne vozite često i prelazite manje kilometara od preporučenog broja u okviru servisnog intervala, poželjno je da ulje izmijenite dva puta godišnje jer ono s vremenom gubi kvalitetu.

Dok neki stručnjaci preporučuju izmjenu ulja na svakih 5.000 prijeđenih kilometara, neki taj prag smatraju zastarjelim. Ipak, ako vozite stariji auto kod kojeg je takav interval preporučen, bolje je da ga se pridržavate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da se odlučite koristiti sintetičko ulje, vjerojatno ćete do sljedećega servisa moći prevaliti 15.000 i više kilometara. Iako su takva ulja skuplja od mineralnih, imaju svoje prednosti. Uz bolje performanse tu je i manja potrošnja goriva čime su i ekološki su prihvatljivija.

Kako još prepoznati da vaš automobil treba promjenu ulja?

Najočitije upozorenje da vaš automobil treba promjenu ulja je paljenje lampice za promjenu ulja. Budući da ulje pruža zaštitni sloj između dijelova motora, ako ono ne radi svoj posao povećat će se buka motora. U težim slučajevima možete čak čuti zvukove kucanja ili tutnjave. I sama boja ulja će vam puno reći, navodi Auto Hrvatska. Čisto je ulje jantarne boje i blago prozirno, a kako se koristi puni se česticama prikupljenim iz motora i postaje tamnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako promijeniti ulje u autu?

Mijenjanje ulja je relativno jednostavno i ne predstava veliki financijski trošak. To možete učiniti sami, no najbolje je prepustiti mehaničaru ili ovlaštenom servisu. Prilikom svake izmjene ulje preporučuje se izmijeniti i uljni filtar. Prije ulijevanja ulja svakako provjerite knjižicu održavanja u kojoj stoji odgovarajuća kvaliteta ulja jer ulijevanje pogrešne vrste može biti pogubno.

Ako niste sigurni kako promijeniti ulje u autu, držite se idućih koraka. Za sam postupak mijenjanja trebat će vam dizalo, rampa ili jama, spremnik za staro ulje, čep za ispuštanje ulja uključujući novu britvu, filter ulja i naravno novo ulje, navode na stranici WD-40.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozilo se prvo vozi na dizalicu, rampu ili jamu. Preporučuje se da motor radi nekoliko minuta u praznom hodu prije izmjene ulja jer je toplo ulje tečnije i može lakše otjecati, a i sadrži većinu nečistoća iz motora. Zatim otvorite čep grla za punjenje ulja u odjeljku motora i izvadite mjernu šipku.

Pripremljenu posudu postavite ispod otvora s čepom za ispuštanje ulja, a zatim ih pažljivo uklonite. Budite oprezni jer će krenuti curiti vruće ulje. Dok se ulje ispušta, možete promijeniti uljni filtar. On se obično nalazi na kućištu motora i može se odvrnuti ključem za filter ulja koji je priložen. Kad umetnete novi filter ulja, dovoljno ga je zategnuti rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućem koraku možete zavrnuti novi čep za ispuštanje ulja kako biste mogli zamijeniti ulje u automobilu. Pridržavajte se količinskih specifikacija koji su navedeni za izmjenu ulja. Nakon što se dolili novo ulje, samo zatvorite ili ponovno umetnite čep za ulje i mjernu šipku.

Novom ulju dajte malo vremena da uđe u krug, a onda provjerite razinu ulja. Kada je motor hladan, oznaka na mjernoj šipki trebala bi biti otprilike na pola puta između oznake za minimalnu i maksimalnu količinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki savjetuju da je ulje bolje zamijeniti u jesen kako bi motor pri niskim temperaturama bio zaštićeniji.

POGLEDAJTE VIDEO: Ne štedi se: U Hrvatskoj prodano 30% više auta nego lani. Najtraženiji benzinci i hibridi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo