PAVLE KALINIĆ NAJAVIO ODLAZAK: / 'Da se pojavljujem na ulici i guram... Prestar sam, mislim da je to prošlo vrijeme'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pavle Kalinić najavio odlazak s mjesta šefa zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama

25.9.2018.
22:38
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U Dnevniku Nove TV gostovao je Pavle Kalinić, šef zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama, pri čemu je razgovarao o sigurnosti u Zagrebu i Hrvatskoj te najavio svoj odlazak s mjesta šefa.

Na pitanje vezano za pucnjave u Zagrebu, Kalinić je rekao da to što se događa ne brine samo sve zagrepčane nego i građane Hrvatske. PUZ I MUP su trebali poraditi na prevenciji. Ilegalno oružje koje je ostalo nakon rata nije se povuklo, tako da policija treba krenuti u akciju smanjivanja broja oružja. Osim toga, smatra bit će potrebno pojačati ophodnje i raditi ozbiljnije pretrese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalinić misli da njegov Ured za upravljanje hitnim situacijama za sada može jedino smiriti ljude, no sam ured nije ovlašte za sigurnost u gradu Zagrebu. Za tri pucnjave koje su se dogodile zadnjih dana nadležan je MUP koji u suradnji s građanima i službama mora smanjiti broj ilegalnog oružja.

Gradovi koji imaju više od 100.000 stanovnika trebaju imati svoju policiju

Osim povećavanja broj nadzornih kamera, Kalinićevo je mišljenje da se sigurnost može povećati i na način da gradovi koji imaju više od 100.000 stanovnika imaju svoju policiju te da temeljna policija ima zadovoljavajuću osnovnu opremu i vozila, budući da je potrebno dugo vremena dok dođe interventna policija. Prema njegovu mišljenju policija bi trebala imati i u prtljažniku od auta dodatnu opremu, poput kaciga, pancirki, oružja i plinskih maski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalinić je u razgovoru najavio odlazak s funkcije šefa ureda te objasnio da je nadležan za zaštitu i spašavanje. Tvrdi da dobro surađuju s policijom, MUP-om i MORH-om. Nešto manje je bio uvjerljiv kada je rekao da "moraju imati (suradnju) sa zaštitarskim tvrtkama i sa svim drugima, recimo i sa Zagrebačkim holdingom", budući da to poima kao jedan organizam.

Odlazi na fakultet

Razlog zbog kojega odlazi Kalinić je našao u starost. Naime, smatra da je prestar i misli bi trebao doći netko mlađi, "između 30 i 40 godina, maksimalno 45". "Mislim, da se pojavljujem na ulici i guram ili nešto drugo radim, mislim da je to s obzirom na boju moje kose da je to prošlo svršeno vrijeme", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju ulogu vidi u savjetovanju, a na mlađima je da se pojavljuju na ulici i guraju stvari. Svoju budućnost vidi na nekom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo