OMALOVAŽAVANJE COVIDA / Hrvatska infektologinja otkrila: 'Još nisam doživjela da se neki antivakser naglas pokajao, ali nije ni odbio liječenje ili kisik'

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

'U nekim smo izvještajima najteže pogođena zemlja, u nekima četvrta. Nebitno, to je situacija u koju smo se sami doveli', poručila je Pavičić Ivelja

10.11.2021.
17:29
Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

U Hrvatskoj je u srijedu oboren rekord što se tiče dnevnog broja zaraženih - imamo 7.315 novih slučajeva zaraze, što je ujedno i najveći broj novozaraženih od početka pandemije. Trenutnu epidemiološku situaciju za Slobodnu Dalmaciju komentirala je infektologinja koja od početka pandemije liječi covid bolesnike u splitskom KBC-u, dr. sc. Mirela Pavičić Ivelja.

Sve je više slučajeva reinfekcije koronavirusa, a Pavičić Ivelja navodi kako je u splitskom KBC-u tih bolesnika malo, čak i manje nego cijepljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana postoji li mogućnost da se trenutno u bolnici nalaze i oni koji su prije preboljeli covid, ali s blagim simptomima ili asimptomatski, te ih se ne vodi u statistici te otežava li to procjenu koja bi mogla reći u kojoj su mjeri podložni bolesti oni koji su se i prije susreli s virusom, infektologinja je kazala da je moguće da osoba nije testirana ukoliko se radilo o asimptomatskoj ili blažoj infekciji pa time nije ni evidentirana.

Image
'CIJEPLJEN SAM TREĆOM DOZOM, ALI...' /

Donesena je nova bitna odluka o covid-potvrdama: Ipak, opet postoji jedan problem

Image
'CIJEPLJEN SAM TREĆOM DOZOM, ALI...' /

Donesena je nova bitna odluka o covid-potvrdama: Ipak, opet postoji jedan problem

Reinfekcija koronom

"Nakon preboljelog covida kratkoročni rizik reinfekcije je nizak, osobito u prvih šest mjeseci. Ipak, neke studije ukazuju na to da razina imunosnog odgovora ovisi i o težini kliničke slike, pa asimptomatske i blaže infekcije dovode do stvaranja niže razine antitijela. Iz toga zaključujemo da je moguće da su trenutno hospitalizirani i neki bolesnici koji su prije imali covid, ali blagi oblik bolesti", kazala je Pavičić Ivelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnila je potom kako je moguće da su neke osobe pozitivne na koronu i više tjedana nakon preboljenja. "Dugotrajno pozitivan bris na SARS-CoV-2 ne znači da je osoba zarazna. Koncentracije virusne RNK koja se u tom slučaju otkrije uglavnom su niske i smatraju se neinfektivnima. To je i jedan od razloga što negativan bris više nije uvjet za prekid izolacije, nego minimalno 10 dana od pojave simptoma, uz uvjet prestanka vrućice i poboljšanja respiratorne simptomatologije. Iznimka su imunokompromitirani bolesnici", rekla je.

Dodala je kako od početka još nije doživjela da se neki "antivakser naglas pokajao, ali nije ni odbio liječenje ili kisik za bolest koju je omalovažio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Naš zadatak nije samo liječiti covid...'

Poručila je potom kako je nije strah zime te da se u ovom trenutku bore s apsurdnom situacijom nepotrebnog ugrožavanja zdravstvenog sustava pod krinkom raznih prava bez ikakvih obveza.

"U ovim izazovnim uvjetima cilj je pružiti najbolju moguću skrb bolesnicima, što bolje organizirati posao, iskoristiti bolničke resurse, u smislu prostora, a osobito osoblja. Liječnici i sestre s raznih bolničkih odjela sudjeluju u radu Respiracijsko-intenzivističkog centra. Pritom, naš zadatak nije samo liječiti covid, nego i sve druge bolesti koje nisu nestale s pojavom virusa", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da predviđanja o završetku pandemije ne doživljava pretjerano značajnim. "Prema nekim ranijim predviđanjima, pandemija je trebala odavno biti iza nas. Ipak, za bilo kakve procjene ključna je procijepljenost populacije na koju se odnosi", dodala je.

Mogu li se pluća oporaviti?

Jedno od važnijih pitanja jest ono o stanju pluća, odnosno njihovom oporavku kod osoba koje su imale tešku kliničku sliku ili su završile na respiratoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako kod nekih bolesnika zaostanu kronične posljedice, vrlo smo zadovoljni kako se većina naših bolesnika oporavi. Anesteziolozi i intenzivisti drugih struka odrađuju uistinu dobar posao, tim se bolesnicima sve vrijeme provodi i fizikalna respiratorna terapija, poslije se kontroliraju u post-covid ambulanti i imamo povoljne povratne informacije od naših pulmologa vezano uz bolesnike koji su skinuti s respiratora, ali i drugih neinvazivnih oblika ventilacije", poručila je.

Komentirala je potom kontroverzni lijek Ivermektin. Kazala je da su dosadašnja istraživanja pružila oprečne informacije te da veće nade polaže u antivirusne lijekove koji su u najavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Redovi za cijepljenje bude optimizam'

Prema podacima ECDC-a Hrvatska je trenutno jedna od koronom najteže pogođenih zemalja; ljetos smo imali povoljnu situaciju, dok trenutna situacija nije bajna.

"U nekim smo izvještajima najteže pogođena zemlja, u nekima četvrta… Nebitno, to je situacija u koju smo se sami doveli. Posao mene i mojih kolega je liječiti, mi na tu situaciju ne možemo utjecati. Ipak, nadam se da su naši građani shvatili ozbiljnost trenutka, redovi za cijepljenje posljednjih dana bude optimizam", zaključila je Pavičić Ivelja za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo