CAPAKOVA ZAMJENICA OTVORENO / 'Već neko vrijeme očekujemo tako velike brojke. Omikron izbjegava imunitet stečen preboljenjem i cijepljenjem'

Capakova zamjenica pojasnila je tko ima prednost pri testiranju, posebno s obzirom na potrebu dobivanja covid potvrde

19.1.2022.
20:51
VOYO logo

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin komentirala je rekordnu brojku novozaraženih u Hrvatskoj te jesu li nam potrebne strože mjere.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je danas zabilježeno 10.427 novih slučajeva utvrđenih PCR testom te još 5590 slučajeva utvrđenih brzim antigenskim testom, što je ukupno 16.017 novozaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Očekivali smo velike brojke'

"Već neko vrijeme očekujemo tako velike brojke... Ta omikron varijanta, koja se izgleda četiri puta brže širi od delte, a delta je već bila zaraznija od osnovne varijante, to je jedan razlog, a drugi je razlog što omikron izbjegava imunološki odgovor koji smo stekli cijepljenjem i preboljenjem", objasnila je za RTL Danas Pavić Šimetin.

Image
OBORILI SMO CRNI REKORD /

Kad se zbroje PCR i brzi testovi danas imamo ukupno 16.017 novozaraženih i 45 preminulih

Image
OBORILI SMO CRNI REKORD /

Kad se zbroje PCR i brzi testovi danas imamo ukupno 16.017 novozaraženih i 45 preminulih

Capakova zamjenica pojasnila je tko ima prednost pri testiranju, posebno s obzirom na potrebu dobivanja covid potvrde budući da je posljednjih dana zabilježen povećan interes za testiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnici u zdravstvu i socijali, osobe koje su smještene u ustanovama, u kolektivima za starije i nemoćne, pacijenti koji idu na planirane postupke koji generiraju aerosol trebale bi imati prednost, kao i osobe starije dobi. Osobe koje bi primile booster, nemaju niti potrebe dokazivati i da dobivaju digitalnu covid potvrdu na temelju PCR-a", kazala je.

'Treba se pridržavati mjera'

"Opcija da se što više ljudi zarazi za Hrvatsku nije dovoljno dobra opcija, zato što imamo malu procijepljenost, za stariju populaciju bi mogla biti jako riskantna", kazala je Pavić Šimetin. "To je puno lakše u zemljama koje imaju puno veći cijepni obuhvat. Ali, zato imamo mjere koje su na snazi, kojih se treba pridržavati", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana jesu li škole postala žarišta zaraze, Pavić Šimetin je kazala da škole uvijek prate ono što se događa u društvu. "Najčešće se takve situacije u pojedinim školama događaju zbog djelatnika koji budu u velikoj mjeri u samoizolaciji ili izolaciji i zbog toga se onda ne može održavati nastava u učionicama", poručila je Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo