NIJE DOBRO / Nove zaraze Covidom munjevito rastu, oglasila se Capakova zamjenica: 'Očekivali smo da će rasti, ali ovo...'

Image
Foto: Ilustracija: Nikola Čutuk/PIXSELL

'Očekivali smo porast, ali je on ipak malo veći nego što smo se nadali', kazala je zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin

16.9.2021.
20:20
Ilustracija: Nikola Čutuk/PIXSELL
VOYO logo

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se pogoršava. Danas je zabilježeno 1369 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7.643.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Ivana Pavić Šimetin komentirala je trenutnu epidemiološku situaciju. “Moram priznati, brojke novozaraženih koronavirusom su nas iznenadile, iako smo znali da će rasti početkom školske godine i da je u cirkulaciji zarazniji delta soj”, rekla je Pavić Šimetin u Dnevniku HTV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Delta soj češće uzrokuje kliničku sliku i djeca nisu toliko bez znakova bolesti, kao što su bila prošle školske godine. Očekivali smo porast, ali je on ipak malo veći nego što smo se nadali”, kazala je Pavić Šimetin dodavši da je dio brojki zacijelo veći i zbog početka školske godine jer se više djece testira.

Naglasila je kako su za djecu od 12 i više godina registrirana dva cjepiva – Pfizer i Moderna te da se dosad cijepilo 1.500 djece od 12 do 14 godina, a od 15 do 19 godina se cijepilo 28.000 djece. Smatra da bi se trebalo više mladih ljudi cijepiti, posebice studenata i maturanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ZNANSTVENICI POLAKO GUBE BITKU' /

Virusni imunolog nikad nije bio ljući: 'Nemam mentalnu toleranciju za tu vrstu ljudi... stvaraju kaotičnu situaciju'

Image
'ZNANSTVENICI POLAKO GUBE BITKU' /

Virusni imunolog nikad nije bio ljući: 'Nemam mentalnu toleranciju za tu vrstu ljudi... stvaraju kaotičnu situaciju'

'Gdje nema razmaka, mora biti maska'

Upitana trebaju li se standardizirati pravila nošenja maski u školama budući da se virus širi među školarcima, Pavić Šimetin je kazala da se radi o odluci Stožera prema kojoj nema potrebe nositi maske ukoliko se može osigurati razmak od dva metra. Dodala je kako u tom slučaju nema opravdanja inzistirati na maskama.

“Tijekom protekle školske godine, a to vrijedi i za ovu – odluka o tipu nastave je na županijskom stožeru. Razlog je taj što, ako je u jednoj školi situacija pogoršana, ne znači da je isto i u drugim školama u županiji. Taj se princip lani pokazao efikasnim obzirom da su djeca puno vremena provela u učionicama. Razlog zašto djeca odlaze na ‘online nastavu’, a tako je navedeno i u dokumentima WHO-a jest ‘kad se zaraza širi u školi i kad se iz škole širi na ostalu populaciju'”, poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O karti ECDC-a

Pavić Šimetin se osvrnula i na najnoviju epidemiološku kartu Europe prema kojoj je Hrvatska i dalje u crvenom. No, Portugal i dijelovi Francuske i Italija prešli su u narančasto, a Pavić Šimetin smatra da je uzrok tome cijepljenje, budući da je u Portugalu cijepljeno 96 posto odraslih osoba, dok je u ostalim zemljama taj postotak veći od 80.

"Sigurno da je cijepljenje tomu pomoglo, uz činjenicu da je kod njih četvrti val krenuo ranije nego kod nas. To je nama dalo velikog zamaha u turističkoj sezoni, jer smo duže bili u zelenom i narančastome. Kombinacija velikog broja cijepljenih i prirodni tijek epidemije dovodi do nižih brojki", zaključila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo