BROJKE VISOKE, ALI STABILNE / Capakova zamjenica otkrila da se omikron ne širi svuda podjednako: 'U nekim dijelovima Hrvatske on prevladava'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin otkrila je da se omikron najviše širi u Zagrebu i okolici, te da još nije vrijeme za ukidanje covid potvrda

21.1.2022.
13:58
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Omikron se ubrzano širi Hrvatskom što potvrđuju i današnje brojke od 11.114 novozaraženih osoba.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, je gostujući na N1 televiziji rekla kako zadnjih dana imamo "stabilno visoku brojku" i da se više ne može govoriti o velikom rastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo se nadati da će ostati na ovim razinama i to je posljedica omikrona koja pogotovo prevladava u nekim dijelovima Hrvatske, a to su Zagreb i okolica", rekla je.

Dodala je i kako je na sastanku WHO-a rečeno da ima naznaka da omikron uzrokuje lakše kliničke slike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali to su prije svega podaci koji se odnose na cijepljene. Moramo još vidjeti kakva će slika biti kod starijih i nedovoljno cijepljenih, ali jako bismo voljeli da se to obistini", dodaje Pavić Šimetin.

'Nije vrijeme za ukidanje covid potvrda'

Što se tiče brzog antigenskog testiranja koje se od ponedjeljka provodi i u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, kaže kako je teško govoriti o manjem pritisku jer su potrebe sve veće i veće s obzirom na omikron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabilježen je porast BAT testova, u posljednja četiri dana je testirano više od 120.000 ljudi. To inače nismo imali, te brojke su bile za trećinu i više, niže. Vidimo velik udio pozitivnih na BAT testovima, to je sada oko 20%. To govori da se na brzim antigenskim testovima testiraju, ne samo asimptomatski zbog ulaska u javne i državne službe, nego i oni sa simptomima", rekla je Pavić Šimetin.

Naposljetku je dodala kako u vrijeme kada nam rastu brojke nije trenutak za ukidanje nijedne mjere pa ni covid potvrda, a kao razlog je navela broj cijepljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo