Mirovinska reforma /

Pavić: 'Nadam se da će sindikati ponovno sjesti za stol'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić nada se da će sindikati doći na dodatne razgovore.

23.10.2018.
14:40
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je u utorak da je i dalje spreman na razgovor sa sindikatima o mirovinskoj reformi, te ih javno pozvao na dodatne razgovore, o čemu im je uputio i dopis, pa se nada će "ponovno sjesti za stol".

Upitan je li Vlada spremna na neke ustupke sindikatima, Pavić je najavio da mirovinski paket ide u raspravu pa će se vidjeti hoće li biti još amandmana i na koji način ga poboljšati, ali reforma je u visokoj fazi finalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paket je apsolutno usuglašen s koalicijskim partnerima i mnogim dionicima, razgovarano je s financijskom industrijom, socijalnim partnerima i zainteresiranom javnošću. Četiri mjeseca smo provodili intenzivne konzultacije. Nama je bitno da postignemo povećanje mirovina, održivost javnih financija i da niti jedna skupina sadašnjih i budućih umirovljenika ne bude diskriminirana, rekao je Pavić.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit razmišlja li Vlada da se tzv. povlaštene mirovine, koje se nisu financirale iz rada, a isplaćuju po posebnim propisima, izdvoje u poseban fond, Pavić je rekao kako će se ići u njihovu reviziju, podsjetivši da još ima 13.000 mirovna iz NOB-a, koji je završio prije 75 godina.

Imamo različite sustave, napravit ćemo analizu pa ćemo vidjeti, najavio je Pavić nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za projekt "e-Poslovanje" u Ministarstvu uprave..

Podsjetio je kako je godišnji deficit mirovinskog sustava 17 milijardi kuna, a 6 milijardi kuna je trošak Drugog mirovinskog stupa.  

Cilj je mirovinske reforme da mirovine budu veće, da imamo opstojnost i dugoročnu održivost javnih financija i da ne diskriminramo ni jednu skupinu umirovljenika. Ako se ne bi išlo u reformu, mirovine građana rođenih nakon 1962. godine, koji iduće godine idu mirovinu, bile bi od 600 do 700 kuna niže, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će sadašnjim umirovljenicima mirovine i dalje rasti, te podsjetio da su u prve dvije godine Vladina mandata mirovine rasle za 6,39 posto, iako je obećano da će u cijelom mandatu porasti za 5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo