odluka je na njima / Paušalni porezi: Istražili smo koliko će ih povisiti lokalni čelnici

On ne bi smio biti manji od 150 niti veći od 1500 kuna, sve između slobodna je volja lokalne uprave

21.8.2018.
21:34
VOYO logo

2018. bi trebala biti zadnja godina u kojoj će iznajmljivači po krevetu plaćati maksimalno 300 kuna paušalnog poreza na dohodak. Ekonomisti porezne skupine koji rade na izmjenama zakona smatraju kako su iznajmljivači do sada bili najmanje porezno opterećeni pa namjeravaju to promijeniti. 

Uz višestruki rast boravišne pristojbe, višestruko bi im mogao rasti i paušalni porez, a u određivanju njegove visine odriješene ruke imat će lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Silvina peteročlana obitelj živi isključivo od iznajmljivanja apartmana. Nimalo je ne veseli što bi u budućnosti paušalni porez, po krevetu, mogla plaćati i do 1500 kuna

"Ako to dođe do toga, a ništa od ovog nisam naslijedila od babe, znači to je sve kupljeno krediti kamate itd, ako se kredit ne može plaćat jedina opcija je kupnja karte za Dublin", ističe Silva Lučić, vlasnica apartmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prijedlogu zakona, paušalni porez određivati će gradovi i općine. On ne bi smio biti manji od 150 niti veći od 1500 kuna, sve između slobodna je volja lokalne uprave 

"Pozdravljam ovu inicijativu apsolutno jer se daje gradovima i općinama pravo na upravljanje svojom vlastitom destinacijom", ističe Mato Franković, (HDZ) dubrovački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada, po krevetu se plaćalo maksimalno 300 kuna. Taj novac išao je u državnu , a po novome on bi završavao u gradskoj blagajni. Bivšoj ministrici turizma  povećanje paušala nije sporno, no treba imati dobro opravdanje

"Pa ja bih prije svega htjela vidjeti analizu, na osnovu koje se došlo do takvih iznosa, da nešto bude 10 puta više nego što je sad malo je teško pravdat(blic) a drugo u toj analizi bi trebalo stat gdje i u što će se ta sredstva utrošit", kaže Pave Župan Rusković, bivša ministrica turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Enesovi apartmani broje ukupno 16 kreveta. Nema ništa protiv povećanja paušalnog poreza ako će se povećavati pravedno, jer cijene noćenja  znatno se razlikuju s obzirom na lokaciju apartmana.

"Evo recimo konkretno gdje sam ja , što se tiče Pila, trebalo bi podijeliti Pile i stari grad, stari grad je sad za dvoje najmanje duplo skuplje nego na Pilama, i stari grad je pun a Pile baš i nisu", kažeEnes Ahmić, vlasnik apartmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Političari su sorta sami po sebi koji su vrlo često gladni i ako se njima da limit od 1500 kuna mene strah da će ga iskoristit, a da će to bit previše za ovu struku", dodaje Silva Lučić, vlasnica apartmana.

Iako će svi redom naglasiti kako će se novac od poreznog paušala trošiti namjenski, za poboljšanja i ulaganja u svojim sredinama - na čemu su točno s porezom, privatni iznajmljivači znat će početkom iduće godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo