e-zdravstvo / Patronažne sestre s tabletima: kontrolirat će kronične bolesnike i slati podatke liječniku online

Stotinjak kroničnih bolesnika sa zagrebačkog područja sudjelovat će u pilot projektu praćenja zdravstvenog stanja preko tableta. Njima će biti naoružane patronažne sestre, koje će podatke slati liječnicima

29.6.2015.
19:04
VOYO logo

Stotinjak kroničnih bolesnika s područja Zagreba bit će obuhvaćeno projektom praćenja zdravstvenog stanja putem mobilnih tehnologija.

Timovi obiteljskih liječnika i patronažnih sestara putem posebnih aplikacija pratit će zdravstveno stanje Zagrepčana oboljelih od kronične opstruktivne bolesti pluća, srčanih bolesti i dijabetesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt Carewell namijenjen je ponajprije za one starije od 65 godina koji boluju od kroničnih nezaraznih bolesti, koje su povezane s 89 posto smrti u Hrvatskoj.

"Sve rano otkrivene bolesti i pravilno evidentirane u ovakvim informatičkim rješenjima, daju nam mogućnost da možemo smanjiti smrtnost od kroničnih nezaraznih bolesti", kaže ministar zdravlja Siniša Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A smanjio bi se i trošak Zavoda za zdravstveno osiguranje. Sada se 60 posto proračuna troši na liječenje upravo tih bolesti.

"Ovakvim projektom, gdje bi jedna patronažna sestra ili netko drugi iz sustava zdravstva bio opremljen i došao u njihov dom pa preko mobitela poslao podatke direktno liječniku na njegovo računalo, je nešto što bi omogućilo da se puno prije reagira i puno prije liječi", kaže ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci se odmah šalju liječniku obiteljske medicine. Novac za projekt Carewell dolazi iz europskih fondova, a instalira ga Erikson Nikola Tesla.

"Cijeli sustav djeluje tako da je podatke koji bivaju prikupljeni, moguće podijeliti unutar dionika sustava, od liječnika opće prakse pa do liječnika u bolnicama. Pacijenti imaju mogućnost da tijekom 12 mjeseci evaluiraju bolest i prate samu bolest", kaže Mario Ravić, rukovoditelj područja mobilnog zdravlja u Ericsson Nikola Tesla.

Za sada će ovu opremu koristiti patronažne sestre iz Doma zdravlja Centar u Zagrebu. Pokaže li pilot projekt očekivane rezultate, oprema bi trebala stići u cijelu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike