BLAGDANSKA PONUDA / Paprene cijene na dubrovačkim tržnicama: Jaje 40 centi, rolana šunka i do 15 eura, a janjetina 13 i više

Image
Foto: Goran Mratinović/Dubrovački dnevnik

Cijene su više nego ikada, a plaće nisu u toj mjeri pratile rast. Na dubrovačkim tržnicama ima svega od zelenila do jaja, kora luka za bojanje jaja, cvijeća i šparoga. Prodavači nisu voljni puno otkrivati, no neki su ipak podijelili detalje o uskršnjoj ponudi

30.3.2024.
16:35
Goran Mratinović/Dubrovački dnevnik
VOYO logo

Hrvati blagdane vezuju uz tradicije, običaje, obiteljska druženja, ali i ukusnu domaću hranu. Uskrs uvijek prolazi u znaku bojanja jaja, bogat doručka, obiteljskog objeda s namirnicama koje su u sezoni poput biža, mladog luka i janjetine.

Inflacija je obilježila mjesece, pa čak i protekle godine. Cijene su veće nego ikada, a plaće nisu u toj mjeri pratile rast. Na dubrovačkim tržnicama ima svega od zelenila do jaja, kora luka za bojanje jaja, cvijeća i šparoga. Prodavači nisu voljni puno otkrivati, iako ih je dio za Dubrovački dnevnik podijelio detalje o uskršnjoj ponudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaje i po 40 centi - 3 kune!

Ako za uskršnji doručak poželite tvrdo kuhana jaja s kukama ili šparogama, za vezicu i paket jaja morat ćete izdvojiti otprilike 10 eura. Želite li doručku dodati i nešto mesa, poput tradicionalne rolane šunke od svinjskog buta, platit ćete komad od butige do butige, i u odnosu na gramažu od 8 eura za kilogram (na akciji), pa i do visokih 15 eura za neke skuplje komade.

Image
U IME VLADE /

Plenković čestitao Uskrs: 'Neka nam ovaj veliki blagdan donese obilje snage i nadahnuća'

Image
U IME VLADE /

Plenković čestitao Uskrs: 'Neka nam ovaj veliki blagdan donese obilje snage i nadahnuća'

Janjetina, govedina ili odojak?

Ako se odlučite za janjetinu s bižima, ta bi vas radost mogla poprilično koštati. Cijene janjetine po kilogramu kreću se od 13 eura, pa na više, a biž se zaleđen može sada naći na raznim akcijama, pa se kilogram može kupiti za dva euro. Ako bi umjesto janjetine poželjeli recimo govedinu za juhu, vrat s kostima bi vas koštao otprilike sedam eura za kilogram. U mesnicama su sada u ponudi i odojci za koje treba izdvojiti od 6 pa na više eura za kilogram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako tanjur želite ukrasiti dodatnim "zelenilom" poput blitve, morat ćete još dublje posegnuti u džep. Blitva u butigama sada iznosi i po četiri eura. Mladi luk može se kupiti za 50 centi, a namirnice koje vam trebaju za uspješnu francusku salatu stajat će vas oko 10 eura. Gotovu zdjelicu od jednog kilograma na različitim akcijama možete kupiti i od 5 eura.

Što za desert?

Za uveseliti se na kraj objeda, ako niste vješti u spravljanju slatkoga, široka je ponuda kolača u butigama, a naravno tu je i neizostavna pinca. Različite vrste kolača poput čupavaca ili mađarice mogu se naći po cijenama od 5 eura za paket, ima i lokalaca koji putem virtualne place nude mikseve suhih i kremastih kolača, a cijena im je 20 eura po kilogramu, dok pincu sada možete naći gotovo svugdje, a cijena varira od 2 za one manje, pa do 4 eura za velike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Dubrovački dnevnik, jednu tradicionalnu uskršnju trpezu, za četveročlanu obitelj, gotovo je nemoguće platiti manje od 50 eura (i to ako ste baš jako štedljivi), a izglednije je da ćete biti u iznosu od 100 eura. Ako ste pak vi onaj koji kuha za širu obitelj – bit će to još i puno, puno skuplje.

POGLEDAJTE VIDEO: Skromno, skromnije, Uskrs 2024! Šunka 11, janjetina 17 eura: 'A jaja, kako mogu toliko koštati?'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo