BLAGDANSKA PONUDA /

Paprene cijene na dubrovačkim tržnicama: Jaje 40 centi, rolana šunka i do 15 eura, a janjetina 13 i više

Image
Foto: Goran Mratinović/Dubrovački dnevnik

Cijene su više nego ikada, a plaće nisu u toj mjeri pratile rast. Na dubrovačkim tržnicama ima svega od zelenila do jaja, kora luka za bojanje jaja, cvijeća i šparoga. Prodavači nisu voljni puno otkrivati, no neki su ipak podijelili detalje o uskršnjoj ponudi

30.3.2024.
16:35
Goran Mratinović/Dubrovački dnevnik
VOYO logo

Hrvati blagdane vezuju uz tradicije, običaje, obiteljska druženja, ali i ukusnu domaću hranu. Uskrs uvijek prolazi u znaku bojanja jaja, bogat doručka, obiteljskog objeda s namirnicama koje su u sezoni poput biža, mladog luka i janjetine.

Inflacija je obilježila mjesece, pa čak i protekle godine. Cijene su veće nego ikada, a plaće nisu u toj mjeri pratile rast. Na dubrovačkim tržnicama ima svega od zelenila do jaja, kora luka za bojanje jaja, cvijeća i šparoga. Prodavači nisu voljni puno otkrivati, iako ih je dio za Dubrovački dnevnik podijelio detalje o uskršnjoj ponudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaje i po 40 centi - 3 kune!

Ako za uskršnji doručak poželite tvrdo kuhana jaja s kukama ili šparogama, za vezicu i paket jaja morat ćete izdvojiti otprilike 10 eura. Želite li doručku dodati i nešto mesa, poput tradicionalne rolane šunke od svinjskog buta, platit ćete komad od butige do butige, i u odnosu na gramažu od 8 eura za kilogram (na akciji), pa i do visokih 15 eura za neke skuplje komade.

Image
U IME VLADE /

Plenković čestitao Uskrs: 'Neka nam ovaj veliki blagdan donese obilje snage i nadahnuća'

Image
U IME VLADE /

Plenković čestitao Uskrs: 'Neka nam ovaj veliki blagdan donese obilje snage i nadahnuća'

Janjetina, govedina ili odojak?

Ako se odlučite za janjetinu s bižima, ta bi vas radost mogla poprilično koštati. Cijene janjetine po kilogramu kreću se od 13 eura, pa na više, a biž se zaleđen može sada naći na raznim akcijama, pa se kilogram može kupiti za dva euro. Ako bi umjesto janjetine poželjeli recimo govedinu za juhu, vrat s kostima bi vas koštao otprilike sedam eura za kilogram. U mesnicama su sada u ponudi i odojci za koje treba izdvojiti od 6 pa na više eura za kilogram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako tanjur želite ukrasiti dodatnim "zelenilom" poput blitve, morat ćete još dublje posegnuti u džep. Blitva u butigama sada iznosi i po četiri eura. Mladi luk može se kupiti za 50 centi, a namirnice koje vam trebaju za uspješnu francusku salatu stajat će vas oko 10 eura. Gotovu zdjelicu od jednog kilograma na različitim akcijama možete kupiti i od 5 eura.

Što za desert?

Za uveseliti se na kraj objeda, ako niste vješti u spravljanju slatkoga, široka je ponuda kolača u butigama, a naravno tu je i neizostavna pinca. Različite vrste kolača poput čupavaca ili mađarice mogu se naći po cijenama od 5 eura za paket, ima i lokalaca koji putem virtualne place nude mikseve suhih i kremastih kolača, a cijena im je 20 eura po kilogramu, dok pincu sada možete naći gotovo svugdje, a cijena varira od 2 za one manje, pa do 4 eura za velike.

Kako piše Dubrovački dnevnik, jednu tradicionalnu uskršnju trpezu, za četveročlanu obitelj, gotovo je nemoguće platiti manje od 50 eura (i to ako ste baš jako štedljivi), a izglednije je da ćete biti u iznosu od 100 eura. Ako ste pak vi onaj koji kuha za širu obitelj – bit će to još i puno, puno skuplje.

POGLEDAJTE VIDEO: Skromno, skromnije, Uskrs 2024! Šunka 11, janjetina 17 eura: 'A jaja, kako mogu toliko koštati?'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
trump
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo