Povećanje od 3 + 2 posto / Pao dogovor Vlade i sindikata, nema štrajka: 'Našli smo još 150 milijuna kuna za plaće'

Image

Zaposleni u javnim ustanovama dobit će povećanje osnovice za 3 posto od 1. siječnja i još 2 posto od 1. rujna

27.11.2018.
10:45
VOYO logo

Povećanje osnovice plaća za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna iduće godine poslijepodne su u nastavku pregovora dogovorili i sindikati državnih službi pa će zaključak o povećanju plaća u javnom i držanom sektoru biti upućen na istu sjednicu Vlade.

Mogu reći da Vlada jednako cijeni javne i državne službe i da se odnosimo s poštovanjem prema jednima i drugima, rekao je nakon pregovora ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, dodavši da su poslijepodne dali sindikatima državnih službi istu ponudu kao ranije danas javnima. Sa sindikatima je također dogovoren nastavak razgovora sljedeće godine za 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da su javne službe "zavezale" ruke državnim službama jer bi, da su nastavili pregovore kao što su imali namjeru i kao što je bio razgovor s Vladom, to moglo biti više od tri plus dva, minimalno tri plus tri ili tri plus četiri.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je kako se nada da su pregovori zaključeni s jednakim uvjetima koji su dogovoreni na razini sindikata javnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada i sindikati javnih službi ranije danas uspješno su dovršili proces mirenja i dogovorili povećanje osnovice plaća za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna iduće godine, nakon čega su sindikati odustali od štrajka najavljenog za srijedu, 28. studenoga.

Pao dogovor Vlade i sindikata, nema štrajka: 'Našli smo još 150 milijuna kuna za plaće'

Vlada i sindikati javnih službi uspješno su u utorak dovršili proces mirenja i dogovorili povećanje osnovice plaća za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna iduće godine, nakon čega su sindikati odustali od štrajka najavljenog za srijedu, 28. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da je ministar financija Zdravko Marić, unatoč tvrdnji kako neće popustiti pred pritiscima Sindikata, ipak malo omekšao.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je novinarima da su uspješno završili proces mirenja. "Idemo s tri posto povećanja osnovice od 1. siječnja 2019. godine i dva posto od 1. rujna 2019.", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će se za dodatnih dva posto povećanja trebati 150 milijuna kuna, što će se osigurati uštedama u proračunu. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec izjavio je nakon završetka pregovora kako "ovime osam sindikata prekida sve aktivnosti na održavanju štrajka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra će biti potpisan ugovor između Vlade i sindikata javnih službi. Odluka o prihvaćanju Vladine ponude o povećanju za "tri plus dva posto" nije bila unisona, ali time smo se donekle približili ispunjenju naših zahtjeva, rekao je Mihalinec.

Pavić je najavio da će se o povećanju osnovice popodne u 16 sati pregovarati i sa sindikatima državnih službi, kojima će se ponuditi isto što i javnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo