PANIKA U DOMOVIMA ZDRAVLJA ZBOG GRIPE: / Gotovo sva cjepiva su potrošena, evo koliko vas košta ako ga sami kupujete u ljekarni

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

'Planiramo nabaviti trideset tisuća doza novoga cjepiva koje bi trebalo doći krajem studenoga i još preostala polovica početkom prosinca',

17.11.2019.
15:29
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

Otkako je prije desetak dana počelo cijepljenje protiv gripe u domovima zdravlja, gotovo svih 360.000 doza cjepiva već je potrošeno. Većina Zavoda za javno zdravstvo pri kraju je sa zalihama cjepivima. Primjerice, u Osijeku ga više nema pa su naručene dodatne količine četverovalentnog cjepiva, koje bi trebale stići krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, javlja RTL.

Ponegdje, kao u ambilanti dr. Jurja Juga u zagrebačkom naselju Špansko, sve doze cjepiva potrošene su već prvoga dana cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Treći dan u mojoj ambulanti više nema cjepiva'

"Kod nas je praktički prvi dan otišlo svo cjepivo iz naših zaliha. Došli su svi koji su se željeli cijepiti, kad smo došli na posao, bila je velika količina ljudi'', rekao je Juraj Jug, liječnik obiteljske medicine u Domu zdravlja Zagreb Zapad.

Istaknuo je kako je četverovalentno cjepivo za 4 najčešća soja gripe vrlo učinkovito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KREĆE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: /

Prvi put imamo cjepivo koje štiti od više tipova virusa, evo tko ga sve treba primiti

Image
KREĆE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: /

Prvi put imamo cjepivo koje štiti od više tipova virusa, evo tko ga sve treba primiti

Zbog velikog interesa građana, pogotovo starijih koji se mogu cijepiti besplatno, zalihe cjepiva u većini ambulanti već su pri kraju.

"Treći dan u mojoj ambulanti više nema cjepiva. Ovom prilikom mogu javno protestirati, cjepiva nema", izjavio je Boris Štajer iz Velike Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naručuju se dodatne doze

S obzirom da su zalihe gotovo već potrošene, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) spremaju se naručiti dodatne količine cjepiva.

"Planiramo nabavit trideset tisuća novoga cjepiva koje bi trebalo doći krajem studenoga i još preostala polovica početkom prosinca", kazala je za RTL Goranka Petrović iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepiva, međutim, ima u ljekarnama i cijena mu je oko 80 kuna. U međuvremenu, zabilježen je i prvi ovosezonski slučaj gripe u Hrvatskoj, ali riječ je o osobi koja je gripu "pokupila" u inozemstvu. Veći broj oboljelih očekuje se za blagdane i u drugoj polovini siječnja.

Do 8. studenog 53 slučaja ospica

Dok se epidemija gripe tek očekuje, do 8. studenog u Hrvatskoj su zabilježena 53 oboljela od ospica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo u posljednjih desetak dana novooboljelih tako da se nadamo da bi možda otprilike to bilo to, ali trebamo pratit još dodatnih mjesec dana, ako bude novooboljelih'', kazala je Goranka Petrović iz HZJZ-a.

I u slučaju ospica i u slučaju gripe liječnici pozivaju na cijepljenje, kao najjednostavniju prevenciju bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo