Teška vremena /

Pandemijska godina bila je teška za avioindustriju, ali situacija u Hrvatskoj se popravlja - ipak, stanje nije ni blizu kao 2019.

Prvog svibnja u Hrvatskoj je poletjelo i sletjelo 123 zrakoplova – puno bolje nego lani, no u odnosu na pretpandemijsku 2019., gotovo četiri puta manje

14.6.2021.
21:00
VOYO logo

2020. bila je teška za cjelokupno svjetsko gospodarstvo, no jedna od najteže pogođenih industrija svakako je avioprijevoz.
 Iznimka nije ni Hrvatska - avioni na domaćem nebu nekim danima mogli su se prebrojati na prste jedne ruke. 

Popravlja se situacija, ali koliko je pandemija pokosila kompletan zračni promet – najbolje dokazuju ovi podaci. 3 svibnja 2020., s hrvatskih aerodroma zabilježeno je svega 5 letova. Za usporedbu, na isti dan pretpandemijske 2019. bilo ih je 386. To je pad od oko 98 i pol posto – nešto dotad neviđeno. Sjećate se, stvari su se na ljeto malo popravile, brojke zaraženih su padale, mjere su ublažene, pa su aerodromi 1. kolovoza, dakle u špici sezone smanjili tu rupu i dogurali do maksimalnih 466 letova u danu. Na isti dan 2019. bilo ih je 726. S dolaskom jeseni stvari su se krenule pogoršavati – evo nas opet na ispod 100 letova na dan, dok je 2019. bilo više od 350.

A kako napredujemo u 2021.?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvog svibnja u Hrvatskoj je poletjelo i sletjelo 123 zrakoplova – puno bolje nego lani, no u odnosu na pretpandemijsku 2019., gotovo četiri puta manje. Otad, s doziranim ublažavanjem mjera i napretkom cijepljenja diljem Europe situacija ipak kreće na bolje. Jučer, dakle 13. lipnja – bilježimo 241 let u Hrvatskoj – rupa se dakle smanjila na pola. To je ujedno i odraz globalnog stanja na aviotržištu - svjetski zračni promet danas je na 50 posto oporavka do onih pretpandemijskih brojki.


Dva ključna hrvatska aerodroma

Kroz zračnu luku Zagreb u prvih 5 mjeseci ove godine prošlo je 236 tisuća putnika, a kroz splitsku 70 tisuća – jako niska brojka, s obzirom da su i aviokompanije putnicima u avionima uvele mjere distance pa su mnogi letjeli poluprazni. Tijekom ove sezone trebao bi uslijediti oporavak – pitanje je samo koliki. U cijeloj prošloj godini zagrebački aerodrom imao je oko 924 tisuće putnika, a splitski 674 tisuće. Daleko je to od zlatne 2019. kada su i jedan i drugi prevezli nešto manje od 3 i pol milijuna putnika, vidjet ćemo koliko će dobaciti ove godine. Zagreb ne zna, Split procjenjuje do milijun.

Oporavku prometa svakako će dobro doći i nekoliko novih atraktivnih destinacije na koje se od ove sezone leti izravno iz Hrvatske. U New York izravno iz Dubrovnika, a iz Zagreba u Moskvu, Lisabon prvi put nakon 5 godina, dok je Croatia Airlines ponovno uspostavila letove za Dublin, a od sredine lipnja uvode se letovi za Tel Aviv i Atenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo