STOŽER OBJAVIO: / Imamo 219 novozaraženih, preminulo dvoje ljudi; Tisuće Šveđana lažno pozitivno na koronavirus

Image
Foto: Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 219 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) danas ukupno 2231

25.8.2020.
7:07
Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL
VOYO logo
  • Ukupni broj slučajeva je 8530
  • Dvije nove osobe su preminule, ukupno 175
  • Na bolničkom liječenju je 167 pacijenata, a njih 9 je na respiratoru
  • U svijetu je zaraženo 23.613.653
  • Oporavilo se 16.103.741 pacijenata, a umrlo 812.999

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Detaljan izvještaj o žarištima koronavirusa u Hrvatskoj

23:00 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je na stranicama izvještaj za prethodnih tjedan dana kojeg su obilježile rekordne brojke novozaraženih u Hrvatskoj. U razdoblju od 17.8. do 24.8. sve županije zabilježile su novozaražene slučajeve bolesti COVID-19. Najviše bilježi Splitsko-dalmatinska županija, a slijedi je Grad Zagreb. Više čitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVILI DETALJAN IZVJEŠTAJ O ŽARIŠTIMA KORONE U HRVATSKOJ: /

Među stranim turistima osobito je problematično jedno mjesto

Image
OBJAVILI DETALJAN IZVJEŠTAJ O ŽARIŠTIMA KORONE U HRVATSKOJ: /

Među stranim turistima osobito je problematično jedno mjesto


Ograničenja svadbenih svečanosti za područje Brodsko-posavske županije

19:50 - Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je danas, na prijedlog Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, donio Odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere ograničenja svadbenih svečanosti za područje Brodsko-posavske županije, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prijedlog je uslijedio nakon sastanka načelnika Stožera civilne zaštitite Republike Hrvatske, potpredsjednika Vlade i ministra Davora Božinovića s predstavnicima svih županijskih stožera koji je održan 24. kolovoza 2020. godine, a na kojem su predstavnici županijskih stožera pozvani da zajedno s lokalnim stožerima na svom području procjenjuju epidemiološku situaciju i predlažu donošenje odluka koje smatraju potrebnim i najboljim za svoje područje”, navodi se u priopćenju.

Dodaju kako se na temelju donesene Odluke na svadbenim svečanostima koje će se održavati na području Brodsko-posavske županije moći će biti prisutno najviše 50 osoba. Odluka će se početi primjenjivati od 31. kolovoza 2020. godine i to u trajanju od 14 dana, s mogućnošću produženja primjene ako to Županijski stožer ocijeni potrebnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tisuće Šveđana lažno pozitivno na koronavirus zbog manjkavosti testova iz Kine

18:30 - Oko 3.700 Šveđana bilo je lažno pozitivno na koronavirus zbog manjkavosti testova kupljenih iz Kine, objavila je Agencija za javno zdravstvo u utorak. Testovi tvrtke BGI Genomics nisu mogli razlikovati vrlo nisku razinu virusa od negativnog rezultata, objasnila je švedska agencija. "Dobavljač mora prilagoditi svojstva koja su potrebna za korištenje ovog testa", rekla je Karin Tegmark Wisell, šefica odjela za mikrobiologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti testovi su izvezeni u brojne druge zemlje, dodala je Tegmark Wisell ne otkrivajući više detalja. BGI Genomics, čije se dvije podružnice nalaze na američkoj crnoj listi kompanija umiješanih u kršenje ljudskih prava, nisu bili dostupni za komentar. U ožujku su za korištenje svojih testova dobili odobrenje američkih vlasti za hitnu uporabu, a u svibnju od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Švedski laboratoriji koji procjenjuju učinkovitost testova, prilagodili su svoju metodologiju. Agencija nije rekla koliko je tih testova iskorišteno, ali čini se da nije riječ o velikom broju jer je vrlo niska prisutnost koronavirusa u zemlji. Švedska kaže da su se pogrešni rezultati samo marginalno odrazili na statistiku zaraza. Od pojave koronavirusa u Švedskoj ukupno je 86.891 zaražena osoba, a umrlo ih je 5.814. Broj slučajeva, pacijenata na intenzivnoj njezi i mrtvih opada posljednjih tjedana. Agencija će sljedeći utorak predstaviti svoju strategiju za popuštanje mjera za javna događanja, poput nogometnih utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Karlovačke osnovne škole radit će u dvije, umjesto u jednoj smjeni

17:13 - U skladu s uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Karlovcu će se u pojedinim osnovnim školama čiji je osnivač Grad, nastava do daljnjega, umjesto u jednoj održavati u dvije smjene. Zaključak je to sa sastanka koji je u utorak održao gradonačelnik Karlovca Damir Mandić u prisustvu predstavnika Stožera civilne zaštite s ravnateljima osnovnih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvjema smjenama radit će do daljnjega osnovne škole "Banija", "Švarča", "Braća Seljan" i "Dragojla Jarnević", te Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac. Osnovne škole "Skakavac" i "Rečica" nastavit će rad u jednosmjenskom režimu kao što su radile i do sada. Uz napomenu da će biti poduzete sve mjere zaštite zdravlja učenika i zaposlenika, škole će donijeti odluku o provođenju i organizaciji nastave, a te će upute biti objavljene u ponedjeljak 31. kolovoza 2020. tijekom dopodneva na internetskim stranicama svake škole. Školama će biti na raspolaganju u organizaciji nastave poseban tim imenovan na razini Grada u kojem će biti i predstavnici Stožera civilne zaštite Grada Karlovca.

Grad se i prije sastanka ponudio da osigura dvoslojne platnene maskice za učenike i zaposlenike osnovnih škola u kojima je osnivač, a na prijedlog ravnatelja Grad će iz svojih izvora osigurati zaštitne vizire za učitelje i nastavnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Srbiji 106 novozaraženih, preminule četiri osobe

16:55 - U posljednja 24 sata u Srbiji su još četiri osobe preminule od posljedica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 705, objavilo je Ministarstvo zdravlja. Od posljednjeg presjeka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 8.646 osoba, a registrirano je 106 novih slučajeva. Na respiratorima je 36 osoba, javlja N1. U Srbiji je od početka epidemije potvrđeno ukupno 30.820 slučajeva infekcije. Ukupno su 772 osobe hospitalizirane. Postotak smrtnosti je 2,29 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Brodsko-posavskoj županiji 20 novih slučajeva, predložena ograničenja za vjenčanja

16:35 - Novih 20 slučajeva zaraze zabilježeno je u posljednja 24 sata u Brodsko-posavskoj županiji, izvijestio je tamošnji stožer Civilne zaštite koji je zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije predložio ograničenje broja sudionika svadbenih svečanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području te županije trenutno je 106 osoba pozitivno na koronavirus, od kojih je šest osoba u bolnici.

Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije županijski Stožer civilne zaštite nacionalnom Stožeru uputio je Prijedlog o ograničenju broja osoba na svadbenim svečanostima na području Brodsko-posavske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prijedlogu na svadbenim svečanostima od 31. kolovoza bit će dozvoljeno maksimalno 50 uzvanika, a mjera bi važila 14 dana.

Stožer će također više pažnje usmjeriti i na rad barova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogoršana epidemiološka situacija Stožer civilne zaštite potaknula je i na odluku o ponovnom uvođenju zabrane posjeta domovima za stare i nemoćne osobe.

Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije trenutno se nalazi 621 osoba, a u protekla 24 sata tom mjerom obuhvaćeno je čak 85 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka epidemije u toj su županiji pozitivan nalaz na koronavirus imale 322 osobe.

Tri potvrđena slučaja ponovne zaraze koronavirusom, znanstvenici zabrinuti

16:15 - U protekla dva dana tri su potvrđena slučaja ponovne zaraze koronavirusom, jedan u Hong Kongu i dva u Europi, što postavlja pitanja o tome koliko dugo traje imunitet na virus, piše britanska agencija Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajevi zabilježeni u Belgiji i Nizozemskoj prijavljeni su nakon što je u Hong Kongu ovaj tjedan objavljeno da se jedan pacijent ponovno zarazio drugim sojem virusa četiri i pol mjeseca nakon što je službeno proglašeno da se oporavio od bolesti, što je bio prvi takav dokumentirani slučaj. I ranije je bilo vijesti o novoj pojavi virusa odnosno simptoma covida-19 kod osoba koje su se prije toga oporavile i prema testiranju bile negativne na virus, no samo je u ova tri slučaja genetičkom analizom utvrđeno da je ponovna zaraza rezultat genski drukčijeg virusa u odnosu na onaj koji je izazvao prvu zarazu, pa je tako isključena mogućnost da se radi o recidivu prve bolesti.

Pojava ponovne zaraze dovodi u pitanje učinkovitost potencijalnih cjepiva protiv virusa, koji je odnio stotine tisuća ljudskih života širom svijeta, iako stručnjaci napominju da će bojazni biti opravdane samo ako se dogodi puno više ponovnih zaraza. Belgijski virolog Marc Van Ranst rekao je da je u Belgiji riječ o pacijentici koja se covidom-19 prvi put zarazila u ožujku te potom ponovno u lipnju. On očekuje i nove slučajeve ponovno zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ne znamo hoće li ih biti u velikom broju. Mislim da vjerojatno neće, ali to ćemo morati vidjeti”, rekao je, ističući da bolest vlada manje od godine dana. Možda će se cijepljenje morati ponoviti svake godine, ili u roku od dvije ili tri godine. Izgleda da je međutim jasno da nećemo imati nešto što će štititi, recimo, 10 godina”, rekao je. Objasnio je da u slučajevima kao što je belgijska pacijentica, koja je imala relativno blage simptome, tijelo možda nije stvorilo dovoljno antitijela da bi spriječilo ponovnu zarazu, premda su ona mogla pomoći ublažavanju bolesti.

Dosadašnja istraživanja provedena nad osobama koje su preboljele covid-19 sugeriraju da imunitet traje nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni institut za javno zdravlje u Nizozemskoj objavio je da je također zabilježio slučaj ponovne zaraze koronavirusom kod jednog nizozemskog pacijenta. Virologinja Marion Koopmans kazala je za dansku televizijsku kuću NOS da je riječ o starijoj osobi sa oslabljenim imunosnim sustavom. Kazala je da su bolje poznati slučajevi ljudi koji su bili dugo bolesni od koronavirusa i kod kojih se bolest ponovno razbuktala. Ali prava ponovna zaraza, kao u nizozemskom, belgijskom i hongkonškom slučaju, mora biti potvrđena genetičkim testiranjem virusa u prvoj i drugoj zarazi kako bi se utvrdilo razlikuju li se virusi. Koopmans, savjetnica nizozemske vlade, kazala je da su ponovne zaraze virusom bile očekivane.

„Nisam nervozna zbog toga što se pojavi netko ponovno zaražen”, kazala je. „Moramo vidjeti hoće li se to događati često”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica WHO-a Margaret Harris kazala je na UN-ovu brifingu u Ženevi u vezi slučaja iz Hong Konga da je, iako se takva neslužbena izvješća pojavljuju s vremena na vrijeme, važno da se takve slučajeve dobro dokumentira. Neki stručnjaci smatraju da je moguće da se takvi slučajevi počinju pojavljivati zbog više testiranja na virus širom svijeta, a ne zato što se virus možda širi drugačije. No, David Strain, profesor na Sveučilištu Exeter i visoki član Britanskog liječničkog udruženja, rekao je da je pojava tih slučajeva zabrinjavajuća iz nekoliko razloga.

„Prvi je to što to sugerira da ranije zaraze ne pružaju zaštitu”, rekao je. „Drugi je što bi moglo biti moguće da cjepiva možda neće pružiti nadu koju svi očekujemo”.


Avioprijevoznici kritiziraju njemački plan o karanteni

15:20 - Prijedlog o uvođenju karantene za putnike koji se vraćaju u Njemačku iz regija s velikim brojem zaraženih koronavirusom izazvao je u utorak žestoke kritike udruge avioprijevoznika.


U Marseilleu osmorica zaražena koronavirusom

15:00 - Francuski nogometni prvoligaš Marseille objavio je da je osam njegovih igrača zaraženo koronavirusom, te da su svi nogometaši bez simptoma i da se nalaze u samoizolaciji.

Prošli vikend Marseille je u prvom kolu francuskog prvenstva trebao ugostiti Saint-Étienne, ali je ta utakmica odgođena na 17. rujna, jer je Marseille imao petoricu zaraženih koronavirusom. Broj zaraženih se povećao i sada ih je u Marseilleu osmorica.

U Prvoj ligi, osim u Marseilleu, zaraženih koronavirusom ima i u Nimesu, Montpellieru, Lensu, Nici, Angersu, Monacu i Brestu.


Europski povjerenik za trgovinu prozvan zbog neprimjerenog ponašanja u karanteni

14:56 - Predsjednica Europske komisije dala je povjereniku za trgovinu Philu Hoganu rok do 14 sati u utorak da objasni je li povrijedio propise po pitanju covida-19 dok je ovaj mjesec bio kod kuće u Irskoj, rečeno je iz Komisije. Hogan se ispričao dva puta zato što je bio na golf večeri koja je izazvala bijes u Irskoj, zbog čega su ga premijer i zamjenik premijera pozvali da preispita ostanak na dužnosti. "Predsjednica očekuje detaljno izvješće od Hogana danas do 14 sati", rekla je glasnogovornica komisije. "Predsjednica također ohrabruje Hogana da objavi raspored svojih aktivnosti u Irskoj." Jedan EU dužnosnik je rekao da Hogan neće podnijeti ostavku.

Image
Foto: Profimedia

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen tražila je i dobila izvješće od Hogana kasno u nedjelju, u kojem su navedeni detalji njegova kretanja diljem okruga u Irskoj, od kojih je jedan bio pod karantenom. Dodatno je od njega tražila detalje pomoću kojih će donijeti odluku treba li i dalje ostati povjerenik Europske komisije za trgovinu. Glasnogovornica je rekla da će Von der Leyen, čim bude imala "potpunu sliku događaja", dati svoje mišljenje, no da za to nije predviđen rok.

Preko 80 ljudi pohodilo je večeru jedan dan nakon što su mjere zbog koronavirusa u Irskoj značajno postrožene, kako bi se takva okupljanja svela na maksimalno šest gostiju. Ovo je razljutilo mnoge u Irskoj koji nisu mogli odlaziti na pogrebe ili su morali otkazati odmore i vjenčanja kako bi udovoljili nekima od najstrožih mjera u suzbijanju zaraze covidom-19. Hogan je rekao da je prisustvovao večeri uz jasno razumijevanje da je događaj u skladu s vladinim uputama te da se pridržavao pravila lokalne karantene.


Nema novozaraženih u Međimurju

14:28 - Trenutno se u Međimurskoj županiji vodi 29 aktivnih pozitivnih na koronavirus. Od jučer uzetih 68 uzoraka, nema pozitivnih, 14 nalaza je negativno, a 54 u obradi te je sveukupno s današnjim danom u obradi 129 uzorka. Danas je uzeto 75 uzoraka, svi nalazi u obradi, a do sada ukupno 3129 uzorka. Trenutno je 29 aktivnih pozitivnih na COVID-19 virus, dva manje nego jučer. Od 29 aktivnih pozitivnih na COVID 19 virus njih 22 se vratilo s ljetovanja, tri su osobe radnici iz drugih zemalja te još 3 osobe koji imaju prebivalište u našoj županiji, ali su s boravištem izvan Međimurske županije, jedna osoba koja je kontakt potvrđenog slučaja. U samoizolaciji se nalazi 238 osoba (oboljeli i njihovi kontakti), odnosno osam manje nego jučer. Stožer civilne zaštite Međimurske županije raspravljao je o epidemiološkoj situaciji, organizaciji nove nastavne godine i organizaciji manifestacija, javlja eMeđimurje.


Koronavirus ušao u Dječji vrtić 'Cvrčak i mrav'

14:23 - Dječji vrtić "Cvrčak i mrav" u Bribiru zatvoren je danas nakon što se pokazalo da je jedna odgojiteljica pozitivna na koronavirus zbog čega se trenutno ispituju svi njezini potencijalni kontakti, doznaje se od ravnateljice vrtića Dajane Jerčinović. Ravnateljica je rekla da je odluka o zatvaranju donesena na njezinu inicijativu i uz suglasnost Općinskog stožera Civilne zaštite jer nije bilo vremena za konzultirati se s epidemiolozima.

Povod zatvaranju te predškolske ustanove u koju je upisan 41 polaznik, a ovih dana ju je pohađalo 25-oro mališana bio je pozitivan test na Covid-19 jedne odgojiteljice, zaposlenice bribirskog vrtića. Odgojiteljica je bila na bolovanju pa je samo jedan njezin radni dan ostao sporan zbog čega je osmero zaposlenika upućeno na testiranje, rekla je ravnateljica, napomenuvši da se trenutno ispituju svi relevantni potencijalni kontakti zaražene odgojiteljice.

Upitana kad bi vrtić mogao biti zatvoren, Jerčinović je rekla da će to biti učinjeno prema odluci struke, odnosno u suradnji s epidemiolozima. Zatvaranje vrtića, dodala je, iskoristit će za planirano preseljenje vrtića s postojeće lokacije u Osnovnoj školi "Dr. Josipa Pančića" u prizemlje zgrade općinske uprave Vinodolske općine, u središtu Bribira. Središnja ustanova Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav Bribir djeluje u još dva područna odjeljenja u Triblju i Driveniku, ali je zatvoren samo bribirski objekt vrtića.


U Hrvatskoj je 219 novozaraženih

14:04 - U protekla 24 sata zabilježeno je 219 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2231. Među njima je 167 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 9 pacijenata. Dvije su osobe preminule. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 8530 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 175 preminulo, 6124 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 7815 osoba. Do danas je ukupno testirano 154.159 osoba, od toga 1977 u posljednja 24 sata.

Image
Foto: Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Sve informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.


Gradonačelnik Novske zaražen koronavirusom

13:29 - Gradonačelnik Novske, Marin Piletić (HDZ), zajedno sa svojom suprugom, pozitivan je na koronavirus. Tu vijest je Piletić objavio na svom Facebook profilu. "Supruga je prva osjetila simptome temperature prošli tjedan te smo od tada maksimalno držali socijalnu distancu i boravili u kući. Testirani smo jučer ujutro, a nalaz je upravo stigao. Sljedeća dva tjedna smo i dalje u kući, dobro se osjećamo i nadamo se skorom viđenju! Čuvajte sebe i bližnje!", poručio je Piletić.


U BiH 293 novozaraženih

13:26 - U utorak je u Bosni i Hercegovini zabilježeno 297 novozaraženih koronavirusom uz 13 smrtnih ishoda, dok vlasti Unsko-sanske županije strahuju od eskalacije epidemije među migrantima kojih je tamo više od 10.000. Prema podacima entitetskih zdravstvenih ustanova 234 slučaja otkriveno je u posljednja 24 sata provedenim testiranjima u Federaciji BiH, a u Republici Srpskoj njih 59, dok su u distriktu Brčko registrirana još četiri novoboljela. Na području dviju hercegovačkih županija sa sjedištima u Širokom Brijegu i Mostaru od novoga virusa SARS-CoV-2 oboljele su 74 osobe. U najvećem broju radi se o žarištima povezanim sa svatovima. Od početka epidemije koronavirusom je zaraženo 18.326, a preminulo je 560 osoba.

Zdravstvene vlasti u Unsko-sanskoj županiji sa sjedištem u Bihaću, gdje se nalazi više od 10.000 migranata, strahuju od mogućnosti eskalacije koronavirusa. Tamošnja ministrica zdravstva Nermina Ćemalović upozorila je da je među migrantima šestero zaraženih koje moraju izdvojiti iz jednoga od migrantskih kampova koji se nalazi u pogonima nekadašnje tvornice Bire. “Oni (migranti) jednostavno ne poštuju nikakva pravila niti norme, ali mi moramo razmišljati o interesu i zdravstvenoj zaštiti građana koji dolaze u kontakt s migrantima. Ako ih ostavimo u Biri, u situaciji smo da dođe do eksplozije virusa. Ako ih pustimo van, oni su onda u izravnom kontaktu s građanima”, rekla je Ćemalović. Jedan od migranata je pobjegao iz izolacije u Biri i još uvijek se traga za njim, dok su ostali smješteni u bihaćkoj bolnici.


Broj zaraženih u Sloveniji je i dalje zabrinjavajući

13:21 - U Sloveniju se u protekla tri dana iz Hrvatske vratilo više od 60.000 Slovenaca kako bi izbjegli obveznu 14-dnevnu karantenu, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. Hojs je rekao da se u predviđenom roku vratila velika većina, no da se prema neslužbenim ocjenama iz hrvatskih izvora u Hrvatskoj nalazi još 30 do 40 tisuća. Ustvrdivši kako je i sam prošli tjedan govorio da bi se Hrvatska nakon dva tjedna opet mogla s "crvene" liste vratiti na "žutu", Hojs je kazao da ga epidemiolozi upozoravaju da je to možda preoptimistično očekivanjje i da će s obzirom na trend rasta slučajeva u Hrvatskoj za to biti potrebno najmanje tri tjedna.

Glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin prezentirao je grafove sa kretanjem zaraza u Sloveniji i Hrvatskoj, rekavši da se analizira i stanje zaraza u svim drugim susjednim državama, pa će podatke za Italiju, Mađarsku i Austriju u srijedu prezentirati stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje (NIJZ). Kacin je kazao da je u Sloveniji trenutna pojavnost zaraza 20,17 slučajeva na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, dok je u Hrvatskoj 65 zaraza na 100.000 stanovnika "i dalje raste", no da je i podatak o zarazama u Sloveniji zabrinjavajući, pa se nada da će nakon smanjivanja importa i drugih epidemioloških mjera biti postupno smanjen.


Devetero novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:15 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 9 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika od kojih je jedna kontakt, a za drugu se utvrđuje epidemiološka veza. Zaražena je i jedna muška osoba iz Župe dubrovačke kojoj se također utvrđuje epidemiološka veza. Iz Metkovića su zaraženi jedna ženska i jedna muška osoba kao kontakti prethodno zaražene osobe, a u općini Kula Norinska zaražene su dvije ženske i jedna muška osoba kao kontakti ranije poznatih slučajeva. Zaražena je i jedna ženska osoba iz Zažablja, također kontakt. Izliječene su dvije osobe, jedna iz Dubrovnika te jedna iz Ploča. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 4 osobe pozitivne na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8595 uzoraka. U samoizolaciji se nalazi 321 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđena su 2 slučaja kršenja mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 62 slučaja kršenja samoizolacije, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

12 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

12:55 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, do 11:00 sati evidentirano je 385 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o dvanaest osoba više, a devet je osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 120 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 254 osobe, a 11 ih je preminulo.


Jedan novi slučaj u Krapinsko-zagorskoj županiji

12:53 - U protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba zaražena koronavirusom sa prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije (Oroslavje), a ozdravile su 2 osobe (Zabok i Bedekovčina). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 20. U samoizolaciji se nalazi 149 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


71 novi slučaj u Splitsko-dalmatinskoj županiji

12:27 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 654 obrađena testa danas je 71 novooboljela osoba pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 44, Solina 6, Kaštela 6, Trogira 1, Sinja 4, Hrvaca 3, Dicma 1, Lovreća 1, Prološca 1, Omiša 1, Nerežišća 1, Jelse 1 i Šolte 1 osoba. Od 71 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 21 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1318 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 23 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.4 osobe se nalaze u karanteni.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

19.05.2020., Split - Zatvoren sator u prostoru pored KB Krizine za uzimanje briseva za COVID-19.

26 novozaraženih u Zadarskoj županiji

12:22 - Na području Zadarske županije 26 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je županijski stožer. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima, kao i o mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Trenutno na našem području imamo 160 aktivnih slučajeva, poručili su iz županijskog stožera. U samoizolaciji su 362 osobe, nadzor je istekao za njih 5752, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 247 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 pacijenata oboljelih od covida-19, od kojih je troje na respiratoru.


Nema novozaraženih u Karlovačkoj županiji

12:17 - Od jučer ukupno uzetih 138 uzoraka u Karlovačkoj županiji pristiglo je 27 uzoraka i to za grad Karlovac i svi su negativni. U samoizolaciji se nalaze 173 osobe. Do sada je u Karlovačkoj županiji ukupno oboljelo 160 osoba, na kućnom liječenju ih je 35, hospitalizirane su 3 osobe, umrlih je 2, izliječenih 120. Trenutno brojimo 38 aktivnih slučajeva, priopćili su iz stožera Karlovačke županije.


U Republici Srpskoj 59 novozaraženih, pet preminulih

11:58 - U pоsljеdnjа 24 sata na koronavirus je testirano 445 uzoraka u Republici Srpskoj, a zaraza je pоtvrđеna kоd 59 оsоba, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS. Preminulo je još pet osoba, odnosno pet muškaraca srednje i starije životne dobi iz Ugljevika, Šipova, Laktaša, Bijeljine i Rogatice. Do sada je u Republici Srpskoj preminulo ukupno 237 osoba kod kojih je potvrđen koronavirus. "Ovo je nastavak nepovoljne epidemiološke situacije. Jako nam je bitno da svi građani budu svjesni situacije", kazao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, javlja Klix.


Osmero novozaraženih u Osječko-baranjaskoj županiji

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je 247 uzoraka od kojih je osam bilo pozitivno na koronavirus. Pet pozitivnih osoba žive na području grada Osijeka, a po jedna na području gradova Đakovo i Valpovo te Općine Čeminac. Ukupan broj pozitivnih na koronavirus od početka epidemije na području županije dostigao je broj od 745, s tim da su 672 osobe izliječene, 23 su preminule, pa je trenutno 49 aktivnih slučajeva bolesti. U samoizolaciji je trenutno ukupno 297 osoba, s tim da su jučer epidemiolozi odredili tu mjeru za 27 kontakata novopozitivnih osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 17 pacijenata, od kojih je jedna na respiratoru. Policija je u 24 samoinicijativne provjere sve osobe zatekla na prijavljenoj adresi. Inspektori i službenici civilne zaštite proveli su 35 nadzora, i to 11 prodavaonica, 7 ugostiteljskih objekta, 4 trgovačka centra, 4 pekarnice te drugih objekata. Izrekli su šest usmenih upozorenja zbog nenošenja maski. U Kliničkom bolničkom centru Osijek (koji je regionalni respiracijski centar cijele istočne Hrvatske) jučer je preminula jedna osoba (muškarac, rođen 1958. godine, iz Vinkovaca).


Hoće li doći do sudara gripe i koronavirusa?

11:42 - Umirovljeni epidemiolog iz Srbije, Radmilo Petrović, rekao je kako ne veruje da će doći do sudara virusa gripe i novog koronavirusa, javlja Kurir. Tvrdi da je gripa prošle seozne bila nešto jačeg intenziteta, a da se povećana aktivnost tog virusa javlja jednom u desetak godina. Zbog toga, smatra, sljedećih godina situacija bi trebala biti nešto blaža. Kao drugi razlog, Petrović ističe to što je virus gripe osjetljiviji na epidemiološke mjere protiv koronavirusa. "Ako provodimo mjere, nosimo maske i držimo razmak, gripa nema šanse da se proširi", rekao je Petrović. No, upozorio je da se cijepljenje i dalje mora odvijati u rizičnim kategorijama stanovništva te da se i dalje treba održavati imunitet protiv gripe jer je on kratkotrajan.


U Sloveniji 21 novozaraženi

11:35 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđen 21 slučaj zaraze koronavirusom, što je sedam više nego prethodni dan, ali uz veći broj testiranih. Testirano je 1370 osoba na zarazu koronavirusom, od čega je 21 uzorak bio pozitivan, objavila je slovenska vlada u utorak na Ttwitteru. Prethodni je dan s 543 testa potvrđeno 14 novih zaraza. Najviše zaraza je potvrđeno u zadnja 24 sata u Ljubljani i mjestu Velike Lašče - po tri, dok su ostali slučajevi raspršeni u više općina diljem zemlje. Među novozaraženima je dvoje djece u dobi od pet do 14 godina, te troje mlađih osoba u dobi od 15 do 24 godine, objavilo je ministarstvo zdravstva. Trenutno je u Sloveniji hospitalizirano 17 oboljelih od covida-19, a nijedan ne treba intenzivnu njegu. Jedan je pacijent u ponedjeljak otpušten iz bolnice i nije zabilježen novi smrtni slučaj međi oboljelima. Aktivno je 414 aktivnih slučajeva zaraze, testiranjem je od početka epidemije potvrđeno 2686 zaraza, a umrlo je do sada 133 oboljelih, navodi ministarstvo.


Jedan novi slučaj u Šibensko-kninskoj županiji

11:29 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od zarazne bolesti COVID-19. Radi se mlađoj osobi s prebivalištem na području Grada Šibenika, kontaktu ranije oboljele osobe. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 519 osoba: 515 osoba su kontakti oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. U posljednja 24 sata uzorkovano je 212 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 i dalje se liječi pet osoba. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 100 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije.


Troje novozaraženih u Varaždinskoj župniji

11:28 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom. U prvom slučaju radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe bez simptoma. U dva slučaja radi se o zdravstvenim djelatnicima, koji su također asimptomatski, a testirani su zbog pozitivne epidemiološke anamneze, odnosno kontakta sa zaraženima. Konkretno se kod jedne osobe radi o djelatniku ginekologije Opće bolnice Varaždin, koji je detektiran po povratku s godišnjeg odmora kao kontakt covid-19 pozitivne osobe. Ovdje je epidemiološka obrada još u tijeku no kako se djelatnik u međuvremenu vratio na svoje radno mjesto, sigurno će određeni broj djelatnika završiti u mjeri samoizolacije što će se odraziti i na rad varaždinske ginekologije.


55. Vinkovačke jeseni uz poštivanje epidemioloških mjera

11:20 - Ovogodišnje 55. Vinkovačke jeseni održat će se od 18. do 20. rujna s bitno smanjenim programom i provedbom niza epidemioloških mjera, najavio je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. "To su trebale biti programski najbogatije i najmasovnije Vinkovačke jeseni, no u okolnostima korona virusa morali smo se prilagoditi, učiniti sve da se one održe, ali uz poštivanje svih epidemioloških mjera“, rekao je Bosančić te dodao da je izvjesno kako će se održati svečanost otvorenja kao i svečani mimohod.


30 novozaraženih u Zagrebu

11:09 - U Gradu Zagrebu danas je 30 novozaraženih koronavirusom, 6 negativne anamneze, njih sedam su možda zaraženi tijekom godišnjeg, u dva slučaja je obrada u tijeku i devet je iz BiH. 1229 osoba je u samoizolaciji U Domovima zdravlja je uzeto 242 brisa. Sutra će vjerojatno biti porast u odnosu na danas, rekao je Zvonimir Šostar iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Šostar je rekao da su jučer u domovima zdravlja uzeta ukupno 242 brisa te da je jučer konačno počela funkcionirati suradnja između NZJZ-a, HZJZ-a i Klinike za zarazne bolesti. Tvrdi da im je jedna cijela smjena u samoizolaciji. "Mi bi sada tijekom jutra trebali dobiti rezultate testiranja iz ove dvije druge ustanove, tako da će sutra vjerojatno biti porast u odnosu na današnji dan."

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je da će grad učenicima i zaposlenicima osnovnih i srednjih škola za koje upute to predviđaju nabaviti maske. Kaže da će one čekati učenike zajedno s udžbenicima 7. rujna te da će zagrebačke škole uglavnom ispuniti prostorne uvjete predviđene uputama.

"Naravno, jedan dio škola će raditi u dvije smjene, tu ćemo ići sa smanjenjem trajanja nastavnog sata s 45 na 40 minuta za sve škole koje rade u dvije smjene kako bismo dobili nekih dodatnih 60 minuta između dviju smjena za nužnu dezinfekciju prostora", rekao je Lovrić.

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

30 aktivnih slučajeva u Požeško-slavonskoj županiji

10:57 - Požeško-slavonska županija je jedina županija koja ne objavljuje broj novih slučajeva, nego samo broj aktivnih slučajeva. U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 30 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 28 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 211 osoba, a ukupno je testirano 5123 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 98 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Zaražen djelatnik INA-ine benzinske postaje u Virju

10:55 - Zatvorena je benzinska postaja INA-e u Virju, nakon što je otkriveno da je jedan djelatnik pozitivan na koronavirus, javlja portal ePodravina. U Koprivničko-križevačkoj županiji posljednjih se nekoliko dana pojavljuje više slučajeva koronavirusa, a sve je krenulo s đurđevačkog kvartovskog turnira na kojem je sudjelovao jedan zaraženi igrač nakon povratka s mora. Kasnije se ispostavilo da je zaražen i njegov suigrač iz ekipe koji je ujedno i djelatnik INA-e u poslovnici u Virju. Djelatnik je dolazio na posao nakon odigranog uličnog turnira, pa je poslovnica zatvorena. Portal ePodravina neslužbeno doznaje da ne rade zbog nedostatka djelatnika, s obzirom na to da je dio njih iz jedne smjene, koji su radili sa zaraženim, u samoizolaciji. Ujedno su i godišnji su odmori pa su ostali radnici raspoređeni po okolnim poslovnicama.


Dvije novozaražene osobe u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:21 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dvije su novozaražene osobe koronavirusom. Danas do 10 sati pristigli su nalazi za 52 testirane osobe i potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, dok se 56 nalaza još očekuje. Jedna novozaražena osoba kontakt je ranije oboljele osobe od koronavirusa i bila je u samoizolaciji dok druga novozaražena osoba nije kontakt ranije oboljelih i u tijeku je daljnje epidemiološko istraživanje. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 12 je aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćeno je iz županije.


Pacijenti iz Nizozemske i Belgije ponovno zaraženi koronavirusom

10:20 - Pacijent u Nizozemskoj i još jedan u Belgiji ponovno su zaraženi koronavirusom, izvijestila je danas nizozemska televizija NOS pozivajući se na virologe. Ta je vijest objavljena nakon ovotjednog izvješća znanstvenika u Hong Kongu o muškarcu koji je ponovno zaražen četiri i pol mjeseca otkako je ozdravio od covida-19. NOS prenosi izjavu virologinje Marion Koopmans koja je rekla da je nizozemski pacijent starija osoba oslabljenog imuniteta. Ona je kazala da su poznatiji slučajevi kada su ljudi dugo bolovali od virusa da bi se on zatim razbuktao. Međutim, prava reinfekcija, kakva je zabiježena u nizozemskom, belgijskom i hongkonškom slučaju, zahtijeva genetsko testiranje virusa u prvoj i drugoj infekciji kako bi se vidjelo razlikuju li se virusi.


Žurba s distribucijom cjepiva mogla bi ugroziti testiranje ostalih?

10:14 - Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, dr. Anthony Fauci smatra da je distribucija cjepiva protiv covida-19 u skladu s posebnim smjernicama za hitnu upotrebu (EUA), a prije nego što se dokaže da je ono sigurno i učinkovito u velikim ispitivanjima, loša ideja koja bi mogla negativno utjecati na testiranje ostalih cjepiva. Znanstvenici i zdravstveni stručnjaci strahuju da bi američki predsjednik Donald Trump mogao izvršiti pritisak na američku Agenciju za hranu i lijekove (FDA) da isporuči cjepivo prije studenoga kako bi povećao svoje izglede za reizbor. Anthony Fauci, direktor američkoga Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, odbio je komentirati predsjednikove izjave, no kazao je kako smatra da unatoč hitnoj situaciji postoji rizik kada je posrijedi žurba s distribucijom cjepiva.


Fižulić u samoizolaciji: 'Da nisam prijavio, sve bi ostalo u zraku'

10:11 - Bivšem ministaru gospodarstva i kolumnistu Telegrama Goranku Fižuliću određena je samoizolacija nakon večere na kojoj je bio jedan zaraženi strani državljanin. "Da nisam sam prijavio, sve bi ostalo u zraku. Možda unutar EU-a postoji i neka razmjena podataka, ali ako nije državljanin EU-a taj koji je zaražen, ne. Bez obzira na moju prijavu, nitko se nije zainteresirao je li ta soba bila s nekim drugim u kontaktu“, rekao je Fižulić za N1 i dodaje da je sustav preopterećen. „Epidemiolozi su preopterećeni, a usto pola Hrvatske potpuno ignorira Stožer i opasnost od širenja zaraze, to nas čini još opasnijima, nego što jesmo“. Fižulić tvrdi da je opasno da imamo dvoznamenkasti udio zaraženih u testovima, najveći broj novozaraženih na milijun stanovnika u Europskoj uniji, te, uz Mađarsku i Ukrajinu, najmanji broj testiranja. "Kod nas je permanentna potreba govorenja samo lijepih stvari, izgubljeno je povjerenje u Stožer, a ljudi ignoriraju opasnost, sve ono što smo gledali, sve vrste okupljanja, zašto bi se ljudi danas čuvali“, pita se Fižulić.


Nema novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:27 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na covid-19, a nema niti preminulih osoba. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 589, od kojih su 483 osobe izliječene, a ukupno je 9 preminulih osoba. "Nakon puna dva mjeseca nema novooboljelih osoba", poručili su iz županije. Trenutno su u županiji 22 osobe hospitalizirane zbog bolesti covid-19. U protekla 24 sata testirane su 93 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7747. U samoizolaciji na području županije je 168 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih radnika (3 liječnika, 2 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 52 radnika (9 liječnika, 29 medicinskih sestara/tehničara, 13 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik).


Nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

9:23 - Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 50 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 16 aktivnih slučajeva, 33 osobe su izliječene te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 40 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 81 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.


U Istri 13 novozaraženih

9:18 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je najviše uzoraka briseva od početka epidemije, ukupno 505 uzoraka briseva (233 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno 13 novozaraženih osoba. Kod 7 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije, ili su bliski kontakti već potvrđenih pozitivnih osoba (4 su povezane s objektom za proizvodnju i prodaju mesa, 3 su obiteljski i bliski kontakti). Tri (3) osobe su strani državljani (Republika Srbija), koji borave iz poslovnih razloga. Jedna (1) osoba je strani državljanin (Kraljevina Nizozemska), testiran je prema protokolu Opće bolnice Pula, na prijemu radi drugih zdravstvenih potreba te je potvrđen kao pozitivan. Nije bilo rizičnih kontakata kod zdravstvenih djelatnika.


Južna Koreja zatvorila škole u Seulu

9:15 - Južna Koreja danas je naredila da se zatvori većina škola u Seulu i okolnim područjima te da se nastava ponovno održava preko interneta, u najnovijoj u nizu mjera opreza u svrhu sprječavanja daljnjeg rasta broja slučajeva koronavirusa. Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti prijavili su 280 slučajeva do ponedjeljka u ponoć, te zemlja sada ima 17.945 zaraženih i 310 umrlih. To znači pad u dnevnom broju novozaraženih. Do subote u ponoć bilo je 397 slučajeva, što je bila najviša dnevna brojka od početka ožujka.

Premda je većina novih slučajeva u gusto naseljenom području glavnoga grada, zdravstvene vlasti kažu da je zemlja na rubu ponovnog izbijanja zaraze te pozivaju ljude da ostanu kod kuće i izbjegavaju putovanja. Svi učenici, osim učenika završnih razreda srednjih škola, u gradovima Seulu i Incheonu i pokrajini Geonggi, imat će online nastavu do 11. rujna, priopćilo je ministarstvo obrazovanja u utorak.

Image
Foto: Profimedia

Dvojica košarkaša i trenera Cibone pozitivni na Covid-19

9:07 - Po dvojica košarkaša i trenera hrvatskog prvaka Cibone bili su pozitivni na Covid-19, priopćili su u utorak iz zagrebačkog kluba. "Svi koji su osjetili simptome odmah su o tome obavijestili epidemiološku službu te su podvrgnuti testiranju. Kako su nalazi vraćeni pozitivni, danas se idu testirati svi igrači, stručni stožer i djelatnici kluba", priopćili su iz Cibone.


Petero novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:06 - U Primorsko-goranskoj županiji su dvije osobe ozdravile, a pet je novozaraženih. Jedan novooboljeli je turist iz Mađarske te tri mlađe osobe, kontakti predhodno zaražene osobe koja se nalazi u samoizolaciji te povratnici s godišnjeg odmora, javljaju iz tamošnjeg stožera.

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Četvero novooboljelih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:39 - Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Osobe su s područja grada Siska, Popovače, Petrinje i Kutine. Kod svih je poznat izvor zaraze.


Brcić: 'Očekujem pad broja zaraženih'

8:37 - Načelnik Županijskog stožera Splitsko-dalmatinske županije, Luka Brcić rekao je za HRT kako postoje naznake da će polako početi padati broj zaraženih što su epidemiolozi i očekivali. "Pristupili smo značajnom broju testiranja ljudi i njihovih kontakata, tako da je na području Splitsko-dalmatinske županije 1263 osobe u samoizolaciji i na taj se način pokušava maksimalno spriječiti kolanje virusa", rekao je te dodao da je broj oboljelih značajno manji nego prošli tjedan. Izvijestio je da će se na Križinama otvoriti još jedan prostor gdje će se dodatno vršiti testiranja na koronavirus.

Dodao je kako je bitno pripremiti se za jesen koja donosi viroze i gripu, te da mladi ne šire bolest na svoje starije. Istaknuo je kako se ljudi na trajektima ponašaju neodgovorno zato što ne nose maske i od brodarskih kuća je Stožer tražio da se na brodovima osiguraju ljudi koji će vršiti kontrolu.

Osvrnuo se i na to da će u Imotskom škola početi u isto vrijeme kao i o drugim dijelovima Hrvatske, zato što su u Imotski uvedene mjere kojih se ljudi pridržavaju te postoje naznake pada broja zaraženih na području Imotske krajine.


Kozlavec uvjerava da neće doći do ponovnog zatvaranja

8:31 - Na jučerašnjem sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite s predstavnicima svih županijskih stožera sudjelovao je i šef istarskog Stožera, Dino Kozlevac. "Epidemiološka situacija u Istri je dobra i ja sam prezadovoljan. Drago mi je da je na jučerašnjem sastanku dogovoreno da će lokalni stožeri sami procjenjivati situaciju na svojim područjima i sami predlagati mjere. Ovisno o procjeni i epidemiološkoj situaciji, to može biti zaoštravanje ili popuštanje", kazao je Kozlevac, javlja Glas Istre.

Rekao je da sve aktualne mjere u Istri i dalje ostaju na snazi, a nove će se uvoditi ovisno o epidemiološkoj situaciji. Na pitanje je li na sastanku zatražen specifičan status Istre koja i u turističkoj sezoni ima povoljnu epidemiološku situaciju u odnosu na Dalmaciju, Kozlevac je rekao da ništa nije traženo, jer za to, zasad, nema potrebe. "Od aktualnih mjera u Istri teško da će se nešto ukidati. Dakle, i dalje ostaje obavezno nošenje maskica u prostorima gdje je to propisano, poštovanje fizičke distance i održavanje higijene prostora. Istarski stožer ovog trenutka nema nikakvih novih zahtjeva za uvođenje novih oštrijih mjera", rekao je Kozlevac. Dodao je da ljudi strahuju da će nakon sezone ponovno doći do zatvaranja svega, međutim, uvjerava da do toga neće doći.

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

120 milijuna radnih mjesta u turizmu ugroženo zbog korone

8:23 - Oko 120 milijuna radnih mjesta u turizmu diljem svijeta ugroženo je zbog pandemije covida-19, izjavio je danas glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. "U prvih pet mjeseci ove godine međunarodni turistički dolasci smanjili su se za više od pedeset posto i izgubljeno je oko 320 milijardi dolara izvoza putem turizma", rekao je on. "Sveukupno je ugroženo oko 120 milijuna izravnih poslova u turizmu." Dok su u mnogim dijelovima svijeta na snazi restriktivne mjere zbog covida-19, letovi prizemljeni, a granice zatvorene, Guterres kaže da su posebice teško pogođene zemlje u razvoju, uključujući one u Africi.


Markotić: 'Stanje nije alarmantno'

8:00 - "Stanje nije alarmantno", rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska i dodala: "Brojevi se povećavaju u cijelom svijetu, nažalost. Ljudi su nakon restrikcija poželjeli malo opuštanja koje je očito bilo preko nekih granica i mjera. Problem je da ljude možeš spasiti od svega osim od njih samih", rekla je.

Istaknula je i da je ove godine iznimno važno cijepiti se protiv gripe jer bi kombinacija velike epidemije gripe i Covida mogla dodatno zakomplicirati i težinu kliničke slike kod oboljelih. "Cijepljenje bi smanjilo pritisak na zdravstveni sustav, dodala je, istaknuvši da cijepljenjem u ovoj situaciji ne štitimo samo sebe, nego i sve ostale oko sebe."


Trump optužio demokrate da koriste COVID za krađu izbora

7:02 - Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je u ponedjeljak republikance da bi izbori u studenom mogli biti "ukradeni" optuživši demokrate da "koriste COVID za krađu izbora". Trump je govorio prvog dana na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Charlotteu u Sjevernoj Karolini nakon što je ponovno nominiran za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 3. studenoga na kojima će se suprotstaviti demokratu Joeu Bidenu. Predsjednik SAD-a je ponovio svoju tvrdnju da će glasanje putem pošte, za koje se očekuje da će igrati veliku ulogu na predstojećim američkim predsjedničkim izborima u studenome ove godine zbog straha mnogih Amerikanaca od odlaska na birališta u jeku epidemije koronavirusa,, dovesti do široke prijevare. Konvencija koja se održava u trenutku dok je epidemija koronavirusa odnijela živote više od 170.000 Amerikanaca bit će ključna za oblikovanje Trumpove predizborne poruke koja počiva na kulturnim podjelama, nacionalizmu i ekonomskom napretku.


U Brazilu novih 565 smrtnih slučajeva od koronavirusa

7:01 - Brazil je zabilježio 17.078 novih slučajeva oboljelih od koronavirusa a u zadnjih 24 sata umrlo je 565 osoba, objavilo je u ponedjeljak nacionalno ministarstvo zdravlja. U toj zemlji od koronavirusa umrlo je 115.309 osoba, a 3.622.861 ih je zaraženo.


Njemačka uskoro ukida obavezno testiranje putnika

7:00 - Njemačka planira ukinuti obavezno testiranje na covid-19 za putnike koji se vraćaju iz visokorizičnih područja, te preusmjeriti svoju strategiju na bolnice i staračke domove, složili su se u ponedjeljak ministri zdravlja saveznih država. Savezni ministar zdravstva Jens Spahn i pokrajinski ministri zdravstva dogovorili su se da će besplatni testovi za putnike koji se vraćaju iz inozemstva biti ukinuti sredinom rujna, jednom kad započne školska godina. Točan datum još nije poznat, no mjere bi trebale stupiti na snagu ili sredinom rujna ili 1. listopada.

Njemačka je svoje građane upozorila da ne putuju u Pariz i na francusku Azurnu obalu zbog širenja koronavirusa na tim područjima, objavilo je kasno u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu. Ministarstvo je objavilo da upozorava da se ne putuje ako nije nužno u regiju Ile-de-France gdje se nalazi Pariz, kao ni na jug u regiju Provansa-Alpe-Azurna obala, koja uključuje Marseille i Nicu.

Njemačka je u subotu imala najviši broj zaraženih od travnja. Kazala je da se dio slučajeva zaraze virusom uočava među njemačkim turistima koji se vraćaju iz inozemstva, osobito među mladim ljudima. Njemačka ima ukupno 236.121 zaraženih od početka pandemije i 9276 mrtvih. Francuska je u posljednja 24 sata imala 1955 novih slučajeva koronavirusa, objavilo je ministarstvo zdravstva, s 22 nova žarišta. Ministarstvo je dodalo da je broj smrtnih slučajeva narastao za 15 u odnosu na dan ranije i sada ta zemlja ima 30.528 smrtnih slučajeva i ukupno 282.414 zaraženih.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo