Sezona počinje /

Pakleni dan na cestama, sudari... RTL Danas doznaje: 'Po prvi put građani predlože, a mi dođemo na lokaciju u kontrolu'

19.6.2021.
18:49
VOYO logo

Prometne gužve dobra su najava sezone od koje se puno očekuje. S druge strane, izluđujuće su za one koji čekaju u kolonama. Kako im je ispitala je za RTL danas na Lučkom Zorana Čičak Kulić

Promet su ometale i prometne nesreće. Jedna takva u kojoj je sudjelovalo vieš vozila dogodila se u tunelo Sv. Marko. Što se dogodilo kazao je za RTL Danas Josip Mataija, voditelj Službe za cestovnu sigurnost u MUP-u:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito su i naši građani iskoristili ovaj produženi vikend, pa je veliki broj njih krenuo na more. Ali, na prometnicama je bio i određeni broj stranih vozila, tako da su se kroz jutarnje sate i do popodneva stvarale gužve na autocestama, naročito na A1 koja vodi prema moru."

"Prometne nesreće jesu komplicirale situaciju, naročito jedna koja se dogodila oko pola 11 na autocesti A1 u tunelu Sv. Marko. U njoj je sudjelovalo pet vozila i četiri su osobe tjelesne ozljede, srećom samo lake. Dok se obavljao očevid, dok su vozila uklonjena, to je stvaralo gužve", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike gužve se očekuju i na povratku. Mataija stoga savjetuje da ne krenu svi baš u isto vrijeme:

"Ne čekati zadnji trenutak za vraćati se s mora, nego krenuti možda i u jutarnjim satima da se izbjegnu gužve. Ali, ako gužvi i bude bilo, treba poštivati prometne propise, voziti prilagođenom brzinom, paziti vozila ispred sebe, ne koristiti zaustavnu traku, poštovati sve propise. Naravno, ne konzumirati alkohol."

Danas se pojačano kontrolira konzumiranje droga i alkohola kod vozača, pa je Mataija objasnio detalje i o tome:

"Od jutra od sedam sati počeli smo akciju koju zovemo '24-satni nadzor na alkohol i droge'… Kroz tu akciju kontroliramo i sve teške prekršaje, provodimo je po cijeloj Hrvatskoj, angažirali smo maksimalan broj službenika i tehnike. Naši policijski službenici će bit ina puno lokacija i češće će se mijenjati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u toj akciji ističe se i jedna zanimljivost:

"Da, dali smo i građanima da sami nama predlažu lokacije gdje misle da se vozi pod utjecajem alkohola, pa smo i te lokacije uključili u nadzor."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U 2020. svaku petu prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama direktno je skrivio vozač pod utjecajem alkohola. Mislim da to puno govori i da toga još uvijek ima previše na hrvatskim prometnicama", kazao je Mataija.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo