Požari okružili Sydney / Pakao na zemlji: Borba s požarima u Australiji ne prestaje, dosad deset poginulih osoba

Požari su opustošili tri milijuna hektara zemljišta diljem Australije

21.12.2019.
18:06
VOYO logo

Ne jenjava toplinski val u Australiji pa se ne smiruju ni požari koji već danima haraju zemljom.

Požari su sada okružili i Sydney, najveći grad u Australiji. Iako su šumski požari u zemlji redovita pojava i izbijaju svake godine, ove godine izbili su ranije i intenzivnije jer prate ih rekordno visoke temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pakao na zemlji. Tako građani opisuju borbu s požarima koja traje tjednima. Požari su opustošili tri milijuna hektara zemljišta diljem Australije, što je veličina Belgije. Na jugu zemlje poginula je jedna osoba. Još je jedna kritično ozlijeđena u borbi da spasi svoj dom od požara.

"Situacija je jako stresna. Ne znam možete li vidjeti iza mene, ali trava na pašnjaku je poput kutije za kresivo i znamo da bi samo jedna iskra mogla sve podići u plamen", rekla je Cathy Robinson iz Adelaide Hillsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Novom Južnom Walesu temperature dosežu i do 47 stupnjeva, a oko 3000 vatrogasaca spremaju se na pogoršanje uvjeta jer je najavljen vjetar od 90 kilometara na sat.

"Do sad su požari izbijali vrlo brzo. Uništavali su imanja prije no što su ljudi imali priliku reagirati", izjavio je Rob Rogers, zamjenik povjerenika vatrogasne službe Novog Južnog Walesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri požara okružila su Sydney. Liječnici su upozorili stanovništvo da toksični dim guši grad, i savjetovali da starije osobe i djeca ne izlaze van.

U požarima je do sad poginulo 10 osoba. Među njima i dvojica dobrovoljnih vatrogasaca, obojica očevi jednogodišnjih beba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji definicija heroja. Njih dvojica su apsolutno dio te definicije i dugujemo im da ih poštujemo, pamtimo i usredotočimo se na sigurnost", rekao je Shane Fitzsimmons, povjerenik vatrogasne službe u Novom Južnom Walesu.

Na tisuće pripadnika hitnih službi mobilizirano je diljem zemlje u borbi protiv požara, a očekuje se kako će se s vjetrom još i intenzivirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo