Padneš li s jointom, ovisiš o milosti policije i DORH-a!

Naši ministri ne znaju tko puši, a tko plaća po pitanju lakih droga. Ne znaju kad će, ni hoće li mijenjati zakon, a kamoli što bi od njega htjeli.

22.4.2010.
18:09
VOYO logo

Banski dvori nemaju ni najbljeđu ideju što da rade s lakim drogama i ljude uhvaćene s jointom ostavljaju na milost, nemilost i arbitražu policiji i tužiteljima! Uz to, ministar pravosuđa ne zna je li pušenje jointa prekršaj ili kazneno djelo, a ministar zdravstva ne zna bi li proglašavanje uporabe lakih droga za vlastite potrebe prekršajem bilo dekriminalizacija ili legalizacija, a ministar policije nama pojma o čemu se uopće priča!

arti-201004210752006"Presuda u slučaju Maresti je pokazala da se za isti činjenični opis djela ne može pisati i prekršajna i kaznena prijava. Ta djela se moraju odvojiti. Mi pripremamo izmjene Kaznenog zakona i on će na javnoj raspravi biti do jeseni. Vlada je već zadužila sva ministarstva da naprave popise svih onih djela koja se gone i prekršajno i kazneno. Trebalo je naći načina da se spriječe zlouporabe, da netko odgovara za prekršaj, a ne kazneno djelo", kazao je ministar Šimonović objašnjavajući motive naputaka koji su dani policiji kako se trebaju ponašati u slučaju da zateknu nekoga s lakom drogom za vlastitu upotrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo zbog toga je održan sastanak predstavnika ministarstava pravosuđa i unutarnjih poslova te Državnog odvjetništva i Vrhovnog suda, gdje je dogovoreno kako će se djelovati u međuvremenu dok se ovi problemi ne riješe", kazao je Šimonović. Znači li to da će u praksi jedan joint biti prekršaj?

Piše zakone, a ne zna je li prekršaj ili kazneno djelo

"To vam nije stvar Ministarstva pravosuđa, nego je zasad stvar dogovora Državnog odvjetništva i policije i njihovim standardima i što će od njih primjenjivati. Nakon toga je to stvar zakonodavne procedure, odnosno kako ćemo postaviti Kazneni zakon", kazao je Šimonović. Na primjedbu da je njegovo ministarstvo nadležno za pisanje zakona, odgovara da DORH ima diskrecijsko pravo po tom pitanju i da on "ne može govoriti i odlučivati o tome koje će standarde policija i Državno odvjetništvo primjenjivati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako izgleda sadašnje stanje diskusije oko novog zakona koja će trajati do rujna, kazao je, može se vidjeti na web stanicama Ministarstva. Do tada je joint prekršajno djelo?

"Ne bih prejudicirao što je što nije, ali Zakon će, ja se nadam da ćemo donijeti u 2010. godini", kazao je ministar. S obzirom da je potpredsjednik Vlade Darko Milinović ranije novinarima kazao da se protivi dekriminalizaciji lakih droga, upitali smo kakvo je raspoloženje u Vladi vezane za kažnjavanje zbog pušenja jointa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo, rasprava je u tijeku", kazao je Šimonović.

Prekomplicirano za Milinovića: Protivim se legalizaciji!

Inače, uvijek rigidni Darko Milinović izjavio je kako nije "upoznat s idejom, ali ako to znači legalizacija na neki način lakih droga, ja sam protiv toga". Zatim je kazao da nije za dekriminalizaciju lakih droga, a na upit zna li on uopće razliku između te dvije stvari, kazao "ja znam koja je razlika, ali pitajte ministra Šimonovića o tom zakonu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko pojma nema!

Iako će njegovi "prašinari" odlučivati hoće li netko zbog jointa provoditi godine u zatvoru, a tko neće, uz činjenicu da su zaposlenici njegovog ministarstva raspravljali o tome, ministar policije Tomislav Karamarko nema pojma o čemu se priča.

"Ma ne, gledajte, doista ne bih htio komentirati. Nemojte se ljutiti, nisam informiran u ovom momentu", kaže Karamarko. Glasnogovornik njegova ministarstva, Krunoslav Borovec, pak, kaže da "nema govora o dekriminalizaciji ili legalizaciji lakih droga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo