'PACIJENTI IMAJU PRAVO BIRATI CJEPIVO': / Ravnatelj zagrebačkog doma zdravlja objasnio što napraviti s viškom doza

Image

Ravnatelj zagrebačkog doma zdravlja tvrdi da pacijenti imaju pravo birati cjepivo protiv koronavirusa

17.2.2021.
12:10
VOYO logo

Dr. sc. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb - zapad, rekao je u večerašnjem Dnevniku HRT-a da će cijepljenje protiv koronavirusa starijih od 65 i kroničnih bolesnika od idućeg tjedna početi u Zagrebu. Smatra da pacijenti imaju pravo birati cjepivo, ali ističe da će liječnici obavijestiti pacijente da sad očekuju cjepivo AstraZenece.

Dodao je da će sljedeći tjedan doći u najvećoj mjeri cjepivo AstraZenece i jedan manji dio Moderne. "Od ponedjeljka u Gradu Zagrebu bit će 16.000 doza cjepiva na raspolaganju za starije osobe koje su se već predbilježile kod svojih liječnika obiteljske medicine", rekao je Hanževački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U KARLOVCU SE CIJEPILO 15 PODUZETNIKA, NEKI OD NJIH DOBRO POZNATI JAVNOSTI: /

Svi su članovi Hrvatske gospodarske komore

Image
U KARLOVCU SE CIJEPILO 15 PODUZETNIKA, NEKI OD NJIH DOBRO POZNATI JAVNOSTI: /

Svi su članovi Hrvatske gospodarske komore

Što s viškom cjepiva?

Ističe da je sustav temeljen na tome da liječnik obiteljske medicine prepoznaje prioritete svojih pacijenata te da postoje i mlađi koji su pod povećanim rizikom. Upitan što liječnici moraju prema protokolu učiniti ako imaju višak cjepiva, a nemaju više pacijenata, Hanževački je rekao da je HZJZ donio jasnu uputu što da se radi s viškom cjepiva, odnosno kako postupiti kad netko od ljudi koji su planirani za cijepljenje iz objektivnih razloga ne može doći.

"Onda je potpuno jasno da je na liječniku, odnosno cjepiteljima da unutar iste skupine prioriteta - dakle, približne dobi i vrlo usporedivih rizičnih čimbenika - pozovu sljedećeg čovjeka", rekao je Hanževački, dodavši da je to dodatni teret za svakog tko cijepi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hanževački je rekao da u uputi jasno stoji da je AstraZenecino cjepivo registrirano za sve starije od 18 godina te da kod starijih nema potrebe za prilagođavanjem doze. "To je garancija da se s tim cjepivom vrijedi cijepiti", poručio je Hanževački za HRT.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo