OVOG LJETA HRVATIMA SE OTVARA JOŠ JEDNO TRŽIŠTE RADA U EUROPI: / Minimalna cijena radnog sata - 63 kune

Image
Foto: Thinkstock

Hrvatskoj se od ljeta otvara tržište rada u Ujedinjenom Kraljevstvu za koje je još na snazi ograničenje.

22.3.2018.
11:40
Thinkstock
VOYO logo

Od 1. srpnja ove godine Ujedinjeno Kraljevstvo ukinut će ograničenja hrvatskim građanima za pristup tamošnjem tržištu rada za hrvatske državljane, o čemu je nedavno britanska premijerka Theresa May izvijestila premijera Andreja Plenkovića.

Nakon što je ta vijest objavljena, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) kažu da nisu zabilježili povećan broj upita o mogućnostima rada u UK, no ističu kako se u idućem razdoblju može očekivati nešto veći interes, piše Dnevnik.hr. Među oglasima za poslove HZZ-a trenutačno nema ponuđenih poslova u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MAY PISALA PLENKOVIĆU: /

'Od 1. srpnja Hrvati mogu bez ograničenja raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu'

Image
MAY PISALA PLENKOVIĆU: /

'Od 1. srpnja Hrvati mogu bez ograničenja raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu'

Mininalna cijena radnog sata - 63 kune

"Nekoliko takvih natječaja objavljeno je tijekom 2013. i 2014., a broj natječaja smanjio se nakon što je Hrvatski zavod za zapošljavanje, u cilju zaštite nacionalnog tržišta rada, donio odluku o neobjavljivanju natječaja za medicinsko osoblje i informatičare s mjestom rada u inozemstvu, što su bili profili koje su poslodavci iz Ujedinjenog Kraljevstva uglavnom tražili. Budući da je u UK na snazi režim radnih dozvola za hrvatske građane, te s obzirom na veličinu hrvatskog tržišta rada, poslodavci iz Ujedinjenog Kraljevstva u potrazi za radnicima okretali su se tržištima drugih članica EU-a", kažu u HZZ-u.

Prema podacima HZZ-a, lani je iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u UK odjavljeno 16 osoba, 2016. godine 21 osoba, a tijekom 2014. i 2015. po 28 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u Ujedinjenom Kraljevstvu minimalna cijena radnog sata je 7,5 funti (oko 63 kune), no s početkom travnja bit će povećana na 7,83 funte (oko 66 kuna). To znači da će najniža mjesečna plaća u UK, za 170 radnih sati mjesečno iznositi nešto više od 11.200 kuna. Ondje je prosječna bruto plaća u siječnju iznosila nešto više od dvije tisuće funti, odnosno oko 17.000 kuna.

Iako nezaposlenost raste, stopa je vrlo niska

No, pritom valja uzeti u obzir prilično visoke troškove života, naročito u Londonu, gdje je mjesečni najam jednosobnog stana barem 1000 funti. Ipak, onima s najnižim primanjima na raspolaganju je i financijska pomoć lokalne zajednice prilikom plaćanja najma i nekih drugih davanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, piše Dnevnik.hr, broj nezaposlenih u UK raste i potkraj 2017. godine dosegao je 1,47 milijuna. No, i s tim rastom stopa nezaposlenosti ondje je prilično niska - 4,4 posto. Ondje je ukupno 28,7 milijuna zaposlenih građana UK, 2,35 milijuna državljana članica EU-a i još 1,17 milijuna državljana drugih zemalja.

Image
Foto: AFP, DANIEL LEAL-OLIVAS

Ukidanje ograničenja važno u kontekstu Brexita

U Veleposlanstvu Ujedinjenog Kraljevstva ističu da je ukidanje ograničenja za radnike iz Republike Hrvatske važno u kontekstu Brexita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time se u potpunosti izjednačavaju prava hrvatskih državljana s pravima ostalih građana EU-a u UK, što ujedno znači da će prava koja budu ostvarivali do kraja 2020. godine biti u potpunosti zaštićena Sporazumom o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Prema sadašnjoj situaciji u pregovorima, svi građani Europske unije koji budu zakonito boravili u UK do kraja 2020. godine ostvarivat će temeljem navedenog Sporazuma pravo na trajni boravak, radna prava, prava na spajanje obitelji, pravo na socijalnu zaštitu i slično", kažu u veleposlanstvu.

Dodaju da će prava građana EU-a, pa tako i radna prava, biti definirana sporazumom o budućim odnosima Unije i UK nakon prijelaznog razdoblja, koje započinje 29. ožujka 2019. povlačenjem UK iz EU-a i završava 31. prosinca 2020. godine, ili nacionalnim zakonodavstvom Ujedinjenog Kraljevstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo