'Ovo u HDZ-u ipak nije u pravom smislu puč'

Predsjednik Mesić je izjavio kako je najava Sanadera da se vraća u aktivnu politiku neprimjerena, a da su njegovi zahtjevi za prijevremenim parlamentarnim izborima ishitreni.

3.1.2010.
20:41
VOYO logo

Sanaderovu najavu povratka u politiku smatra neprimjerenom, a pojavljivanje dijela HDZ-ovih saborskih zastupnika na njegovoj konferenciji za novinare u prostorijama stranke predsjednik Stjepan Mesić drži "određenom porukom".

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2010/01/03/0080006.html?pos=n0Kao što je odlazak Ive Sanadera s mjesta premijera sve iznenadio i većina smatra da je to bilo neprimjereno i za Hrvatsku štetno, tako i sada povratak u politički prostor, opet je na određeni način neprimjeren. Jer će se taj povrat u politički prostor tumačiti na razne načine. Jer, ako se jedan dio zastupnika pojavljuje s počasnim predsjednikom, a ne pojavljuje se u društvu s predsjednicom stranke, svakako da je to određena poruka", ustvrdio je Mesić u razgovoru za Hrvatski radio (HR).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2010/01/03/0025006.html?pos=n1Predsjednik događaje ne ocjenjuje pučem u stranci "u pravom smislu riječi".

"Smatram da ovo ipak nije u pravom smislu puč u stranci, da stranka funkcionira, njeni organi funkcioniraju i ovi pozivi za prijevremene izbore, mislim da su u svakom slučaju ishitreni", kazao je dodajući kako bi to bio presedan da se tijekom procesa izbora za predsjednika Republike raspisuju prijevremeni parlamentarni izbori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2010/01/03/0102006.html?pos=n1Dodao je kako je kao predsjednik Republike "uspješno kohabitirao sa sadašnjom predsjednicom HDZ-a", te izrazio uvjerenje da će jednako uspješan biti i budući hrvatski predsjednik, a siguran je da o mandatu sadašnje Vlade neće odlučivati samo neki u HDZ-u.

"O dužini mandata sadašnje vlade neće odlučivati, sigurno, samo neki iz HDZ-a. U svakom slučaju to je sada ispit za političku mudrost i drugih stranaka. Dakle, svi moraju procijeniti što je za Hrvatsku danas korisno, što je za hrvatsku demokraciju korisno, a ne što je korisno pojedincima ili nekim strankama. Dakle, sad će se ocjenjivati politička mudrost i drugih stranaka, ali i ljudi u HDZ-u", rekao je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je dodao da počasni predsjednik stranke, a što je funkcija koju u HDZ-u obnaša Sanader nakon odlaska s premijerske dužnosti, "operativno ne vodi stranku", te da "ako nešto poduzima u okvirima stranke", to mora biti "usuglašeno s vrhom stanke, odnosno predsjednikom stranke".

"Ne znam da li je to bilo na taj način organizirano, ili je počasni predsjednik sam sazvao konferenciju za tisak u prostorijama stranke", rekao je Mesić za Hrvatski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik se nalazi na odmoru na Hvaru.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo