OVO SU TRI GLAVNA PRIORITETA HRVATSKE ZA 2018: / 'Siguran sam da ćemo ih uspjeti ispuniti'

Image
Foto: Pixsell
20.12.2017.
21:18
Pixsell
VOYO logo

"Tri točke naših ambicija u godinama koje su pred nama su približavanje onim kriterijima koji su potrebni za preuzimanje eura kao valute, naša želja da budemo dio schengenskog prostora, te članstvo u OECD-u kao realno gledajući zadnjoj organizaciji kojoj Hrvatska u ovom trenutku može pripadati", naglasio je premijer Plenković na domjenku kojemu su, osim pripadnika Diplomatskog zbora, prisustvovali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministri i predstavnici vjerskih zajednica, poslovnog svijeta i krovnih sindikata.

"Siguran sam da ćemo tijesnom suradnjom predsjednice, Sabora, diplomacije i drugih aktera u društvu ispuniti te ciljeve i da će oni donijeti ono što nam je najbitnije, a to je kvalitetniji život svih naših građana", poručio je premijer okupljenima u Državnoj rezidenciji u Visokoj ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izazovna godina

Plenković je rekao kako je godina iza nas bila "zaista izazovnija nego što je bilo tko planirao", ne samo zbog pokušaja provedbe niza mjera planiranih u političkom programu, nego i zbog suočavanja s "određenim nasljeđenim pitanjima, pa i svojevrsnim kriznim upravljanjem".

"Naročito mi je drago da smo našim angažmanom kroz Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja spriječili jednu ozbiljnu gospodarsku krizu u zemlji, jedan domino efekt za naše gospodarske subjekte i financijski sustav", kazao je premijer, naglasivši kako je to omogućilo nikad uspješniju turističku sezonu i nastavak kvalitetnih makroekonomskih trendova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prioriteti ostaju isti

Kao osobito važnu Plenković je naglasio želju za "gradnjom tolerantnog, uključivog društva u kojem se poštuju ljudska prava, sloboda medija, pravo govora i kritike, te u kojemu su manjine čvrsto zaštićene i integrirane u društvo".

Šefica diplomacije poručila je kako hrvatski prioriteti u idućoj godini ostaju isti – daljnje jačanje i razvijanje Europske unije, njezino proširenje na jugoistok Europe, aktivno sudjelovanje u međunarodnim institucijama, ali i snažnija suradnja s euroazijskim prostorom, Afrikom, Latinskom Amerikom i Australijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je u 2017. započela angažman unutar Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda u kojemu će biti do 2019. godine, a od svibnja do studenog iduće godine predsjedat će Odborom ministara Vijeća Europe, podsjetila je Pejčinović Burić.

Pripreme za predsjedanje Vijećem EU

Također, u godini na isteku Hrvatska je predsjedala Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi, a 2018. predsjeda Srednjoeuropskom inicijativom koju će "pokušati još više oživjeti i dati joj bolji sadržaj", rekla je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se 2017. počela intenzivno pripremati za predsjedanje Vijećem EU-a koje ju očekuje 2020. godine što će biti "velika matura za našu diplomaciju i javnu administraciju", smatra ministrica, koja je dodala kako je započet i rad na pripremama za članstvo u OECD-u.

Od preostalih prioriteta ministrica je spomenula inicijativu "Kinu+16" koja uključuje zemlje središnje i istočne Europe i Kinu, te je izrazila nadu da će Hrvatska u narednom razdoblju preuzeti predsjedanje tom inicijativom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo