BORBA ZA ZLATNI KIPIĆ / Ovo su nominacije za 87. dodjelu Oscara!

Image

Za najbolji film nominirani su American Sniper, Birdman, Boyhood, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, Selma, The Theory of Everything i Whiplash.

15.1.2015.
14:54
VOYO logo

"Birdman" i "Grand Budapest Hotel" predvode popis nominiranih za Oscara s po devet nominacija, među kojima su i one za najbolji film.

Uz komediju meksičkoga redatelja Alejandra Inarritua "Birdman" o bivšem glumcu u filmovima o super-junacima i "Grand Budapest Hotel", film Wesa Andersona o avanturama u europskom hotelu između dva svjetska rata, u toj su kategoriji nominirani i "Snajperist", "Boyhood", "Igra oponašanja", "Selma", "Teorija svega" i "Ritam ludila".

"Birdman" je dobio nominacije i za najboljeg glavnog i sporedne glumce, najboljeg redatelja, fotografiju, zvuk i montažu zvuka te originalni scenarij.

"Grand Budapest Hotel" ušao je u utrku za Oscara i u kategoriji najboljega redatelja, fotografije, kostimografije, montaže, šminke, originalne glazbe, scenografije i originalnog scenarija.

Biografski film "Igra oponašanja" o britanskom matematičaru Alanu Turingu zaslužnom za dešifriranje nacističkog sustava komuniciranja Enigme dobio je ukupno osam nominacija, među kojima i onu za najboljega glumca (Benedict Cumberbatch).

S po šest nominacija slijede "Snajperist", film Clinta Eastwooda o američkom vojniku poslanom u Irak da zaštiti svoje suborce i "Boyhood", dobitnik Zlatnog globusa za najbolju dramu, u kojemu redatelj Richard Linklater prati dvanaest godina odrastanja dječaka.

Uz Benedicta Cumberbatcha, koji u filmu "Igra oponašanja" glumi Alana Turinga, u kategoriji najboljega glavnog glumca nominirani su Steve Carell ("Foxcatcher"), Bradley Cooper ("Snajperist") te dobitnici Zlatnog globusa za najboljega glumca Michael Keaton za ulogu u "Birdmanu" i Eddie Redmayne koji u filmu "Teorija svega" glumi Stephena Hawkinga.

U kategoriji najbolje glavne glumice nominirane su Marion Cotillard ("Dva dana, jedna noć"), Felicity Jones ("Teorija svega"), Julianne Moore ("Still Alice"), Rosamund Pike ("Nestala") i Reese Witherspoon ("Wild").

Oscaru za najbolju sporednu mušku ulogu mogu se nadati Robert Duvall ("Sudac"), Ethan Hawke ("Boyhood"), Edward Norton ("Birdman"), Mark Ruffalo ("Foxcatcher") i J.K. Simmons ("Ritam ludila").

Popis nominiranih za najbolju žensku sporednu ulogu predvodi Meryl Streep, kojoj je to četvrta nominacija u toj kategoriji od ukupno devetnaest koliko ih je dosad imala. Dobije li Oscara za sporednu ulogu u filmu "U šumi", to će joj, uz dva za glavnu žensku ulogu, biti drugi za sporednu žensku ulogu. Uz nju u toj su kategoriji nominirane Patricia Arquette ("Boyhood"), Laura Dern ("Wild"), Keira Knightley ("Igra oponašanja") i Emma Stone ("Birdman").

Uz Inarritua i Andersona za najbolju režiju nominirani su Richard Linklater ("Boyhood"), Bennet Miller ("Foxcatcher") i Morten Tyldum ("Igra oponašanja").

Za Oscara za najbolji film na stranom jeziku nominirani su poljski film "Ida", ruski film "Levijatan", estonski "Mandariinid" (Mandarine), mauritanski "Timbuktu" i argentinski "Relatos salvajes" (Divlje priče).

Oscare dodjeljuje američka Akademija filmske umjetnosti i znanosti, a ovogodišnji će pobjednici biti poznati na svečanosti koju će 22. veljače u Los Angelesu voditi glumac Neil Patrick Harris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike